Tati, fandíme! A co vy pánové a dámy?

Tati, fandíme! A co vy pánové a dámy?

11. 6. 2014

Jsem sice žena, ale fotbalu fandím od mala díky tátovi a dědovi, kteří mne brávali jako holčičku na fotbalové zápasy a sedávali jsme na tribuně. Tak jsem se navykla stát fanynkou, fandím i hokeji.

Můj taťka se chtěl podívat do Brazílie, především na slavnou Maracanu, jeden z největších fotbalových stadionů světa. V Síni slávy jsou tam fotografie těch nejslavnějších, mezi nimi i našich slavných českých fotbalistů. Bohužel, jeho sen se mu nevyplnil, ale podpořil mne, abych do Brazílie letěla já. Bylo to v době, kdy Maracana  byla před velkou rekonstrukcí na mistrovství světa ve fotbale, které se koná právě letos. Nedočkal se s maminkou ani letošního MS, ale jsou v mých vzpomínkách a věřím, že fandí tam ze shora!

Nyní se vracím k Maracaně. Portugalsky "Estadio do Maracana" se nachází v Rio de Janeiru, byl postaven při příležitosti pořádání MS ve fotbale v roce 1950. Mnozí jsme ještě nebyli na světě, když malému Pelému bylo teprve 10 let a pořádající Brazílie tehdy prohrála ve finále s Uruquayí 1:2. Tenkrát  byl slavný otec Pelého, Joan Ramos Nascimento přezdívaný Dondindo. Starý stadion, jak se každý dočetl přímo na místě, měl kapacitu 100.000 diváků, ale nacpalo se  tam i 155.000 diváků, jak bývalo tehdy zvykem. Lidi žili v Jižní Americe fotbalem daleko více než dnes, ale i tak tam vidíte na plážích, v každé slepé uličce, prostě všude kluky s fotbalovým míčem.

Nejkrásnějším zážitkem je vidět stadion jako na dlani, tu obrovitost, potom každému fanouškovi zabuší srdíčko v Síni slávy, kde jsou i fotografie našich českých fotbalistů. Především pana Josefa Masopusta, držitele stříbrného míče z MS v Chile, kdy Československo skončilo na MS jako druhé. V síni slávy jsou veliké fotografie Pelého, který se dožívá ve svých 74 letech letošního světového šampionátu, kdy Brazílie je opět pořádající země. Pelé je miláčkem Brazilců, získal s týmem Brazílie třikrát mistrovský titul v letech 1958,1962,1970. Nastřílel za svou kariéru 1284 gólů.

Slavná Maracana se stane dějištěm světového šampionátu ve fotbale 2014, kdy zahajovací zápas se bude hrát v Sao Paulu, ale finalový právě zde na slavné Maracaně. Tento  můj  příspěvek je pro všechny pány, kteří fandí fotbalu a budou fandit ve dnech 12.června - 13.července 2014. Naše reprezentace se neprobojovala. Velká škoda! Český fotbal míval velké úspěchy, ale novodobý business se podepsal i tady.

I tak budu fandit a těšit se na tento světový šampionát a tipuji, že  ve finále bude pořádající Brazílie.

 

Věnovali jste se v mladí sportu? Rekreačně nebo dokonce vrcholově? Sportujete ještě nyní? Jakému sportu fandíte a jste fanouškem nějakého klubu či sportovce? Npište nám cokoli na toto téma "Já a sport", nejzajímavější příspěvek opět oceníme.
fotbal sport
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.