Tati, fandíme! A co vy pánové a dámy?

Tati, fandíme! A co vy pánové a dámy?

11. 6. 2014

Jsem sice žena, ale fotbalu fandím od mala díky tátovi a dědovi, kteří mne brávali jako holčičku na fotbalové zápasy a sedávali jsme na tribuně. Tak jsem se navykla stát fanynkou, fandím i hokeji.

Můj taťka se chtěl podívat do Brazílie, především na slavnou Maracanu, jeden z největších fotbalových stadionů světa. V Síni slávy jsou tam fotografie těch nejslavnějších, mezi nimi i našich slavných českých fotbalistů. Bohužel, jeho sen se mu nevyplnil, ale podpořil mne, abych do Brazílie letěla já. Bylo to v době, kdy Maracana  byla před velkou rekonstrukcí na mistrovství světa ve fotbale, které se koná právě letos. Nedočkal se s maminkou ani letošního MS, ale jsou v mých vzpomínkách a věřím, že fandí tam ze shora!

Nyní se vracím k Maracaně. Portugalsky "Estadio do Maracana" se nachází v Rio de Janeiru, byl postaven při příležitosti pořádání MS ve fotbale v roce 1950. Mnozí jsme ještě nebyli na světě, když malému Pelému bylo teprve 10 let a pořádající Brazílie tehdy prohrála ve finále s Uruquayí 1:2. Tenkrát  byl slavný otec Pelého, Joan Ramos Nascimento přezdívaný Dondindo. Starý stadion, jak se každý dočetl přímo na místě, měl kapacitu 100.000 diváků, ale nacpalo se  tam i 155.000 diváků, jak bývalo tehdy zvykem. Lidi žili v Jižní Americe fotbalem daleko více než dnes, ale i tak tam vidíte na plážích, v každé slepé uličce, prostě všude kluky s fotbalovým míčem.

Nejkrásnějším zážitkem je vidět stadion jako na dlani, tu obrovitost, potom každému fanouškovi zabuší srdíčko v Síni slávy, kde jsou i fotografie našich českých fotbalistů. Především pana Josefa Masopusta, držitele stříbrného míče z MS v Chile, kdy Československo skončilo na MS jako druhé. V síni slávy jsou veliké fotografie Pelého, který se dožívá ve svých 74 letech letošního světového šampionátu, kdy Brazílie je opět pořádající země. Pelé je miláčkem Brazilců, získal s týmem Brazílie třikrát mistrovský titul v letech 1958,1962,1970. Nastřílel za svou kariéru 1284 gólů.

Slavná Maracana se stane dějištěm světového šampionátu ve fotbale 2014, kdy zahajovací zápas se bude hrát v Sao Paulu, ale finalový právě zde na slavné Maracaně. Tento  můj  příspěvek je pro všechny pány, kteří fandí fotbalu a budou fandit ve dnech 12.června - 13.července 2014. Naše reprezentace se neprobojovala. Velká škoda! Český fotbal míval velké úspěchy, ale novodobý business se podepsal i tady.

I tak budu fandit a těšit se na tento světový šampionát a tipuji, že  ve finále bude pořádající Brazílie.

 

Věnovali jste se v mladí sportu? Rekreačně nebo dokonce vrcholově? Sportujete ještě nyní? Jakému sportu fandíte a jste fanouškem nějakého klubu či sportovce? Npište nám cokoli na toto téma "Já a sport", nejzajímavější příspěvek opět oceníme.
fotbal sport
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
František MENDLÍK
Včera večer jsem se vracel domů kolem půl jedenácté. Udivily mne rozsvícené obrazovky. Pak mi to došlo. Malý český člověk je v Brazílii a bude sledovat fotbal třeba do tří v noci. Pak půjde do práce. Dnes bude hrát Kamerun s Mexikem. Bude to nervák a světoborná událost.Naši tam ale nehrají. Je potřeba velkého nadšení a velkých obětí. No prosím, ale já kvůli tomu určitě ponocovat nebudu.
Jana Šenbergerová
Takové vyznání bych od ženy nečekala. Do Brazílie bych se také ráda podívala, i když kvůli fotbalu určitě ne.
Miroslav Štorch
Pěkný článek v souvislosti se začínajícím mistrovstvím světa v Brazílii. Kdysi jsem pracoval externě pro ČSTV v místnostech uvnitř tribuny Strahovského stadionu. Na ten stadion se při celostátních spartakiádách vešlo přes 200 tisíc diváků. Fotbalová Sparta si na ploše Strahovského stadionu vytvořila 7 fotbalových hřišť s regulérními rozměry. http://www.4stav.cz/strahovsky-stadion-je-nejvetsi-stavbou-sveho-druhu-na-svete-video_4c3877

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...