Hitem českokrumlovské
točny bude Dekameron

Hitem českokrumlovské
točny bude Dekameron

16. 5. 2012

Českokrumlovské plenérové divadlo letos divákům v premiéře nabídne bláznivou komedii na motivy Boccacciova Dekameronu, Prokofjevův balet Romeo a Julie a Verdiho operu Rigoletto. Před otáčivé hlediště se vrátí Leoncavallovi Komedianti s José Curou, úspěšná komedie Jak se vám líbí, Robin Hood a naposledy Menzelův Sluha dvou pánů. „Sezona začíná 7. června a představení jsou z poloviny vyprodaná. Největší zájem je o Dekameron,“ řekl ředitel Jihočeského divadla Jiří Šesták.

Sezonu zahájí činohra s původním textem z dílny dramaturgyně Olgy Šubrtové a šéfa činohry Martina Glasera. Tentokrát je inspirovaly vzrušující příběhy z Dekameronu. „Rozhodli jsme se pro cestu širokého epického proudu. Je tam asi 20 postav a každá z nich zažívá řadu různých příběhů, které se nám v Dekameronu jevily nejdramatičtější,“ uvedl Glaser. Inscenace bude podle něj výpravná, do parku naveze dosud největší množství kulis.

Velkým zážitkem pro diváky bude podle ředitele Romeo a Julie v režii šéfa baletu Attily Egerháziho. Ten ocenil vybavení světelného parku. „Je možné hrát si se světelným designem jako nikdy před tím,“ sdělil. Prostředím divadla je unesen a míní, že zachování točny v zámecké zahradě je velice důležité.

Loni vidělo 86 představení před českokrumlovskou točnou téměř 51 tisíc diváků. Do hlediště je přilákali především Komedianti s José Curou a inscenace Jak se vám líbí v režii Davida Radoka. Rekordní byly tržby:  32 milionů korun. Téměř všechna představení byla vyprodána.

Otáčivé hlediště v českokrumlovské zámecké zahradě patří více než 50 let mezi přední evropské divadelní plenérové scény. Na zdejších inscenacích spolupracovala řada osobností. Přes nesouhlas veřejnosti, který projevila v několika anketách, hrozí točně stále vystěhování ze zámecké zahrady. Poslední sezona by na tomto místě mohla být v roce 2015.

Památkářům se současná točna nelíbí, stejně tak jako světovému výboru UNESCO, který Krumlov zapsalo v roce 1992 na seznam světového dědictví. Představitelé Jihočeského kraje, Českých Budějovic a Českého Krumlova se zasazují o modernizaci scény na nynějším místě s nenahraditelnou atmosférou.

divadlo kultura
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.