O víkendu se otevírají i jindy
nepřístupné zahrady a parky

O víkendu se otevírají i jindy
nepřístupné zahrady a parky

14. 6. 2014

Navštívit běžně nepřístupné parky a zahrady nebo se více dozvědět o těch dostupných mohou zájemci v sobotu a neděli, kdy se koná Víkend otevřených zahrad. Jeho cílem je oživit zájem veřejnosti o úpravy veřejných prostranství, městskou zeleň a zahradní tvorbu. Účastníci se mohou těšit na workshopy, vernisáže a výstavy, květinové vazby, exotické druhy rostlin a koncerty. Otevírají se zahrady ve veřejné správě, ale i soukromé třeba ve dvorcích.

Akci pořádají sdružení Průvodce parkem, Společnost pro zahradní a krajinářskou tvorbu a Národní památkový ústav, který má ve správě stovku státních hradů a zámků. Do akce se tradičně zapojí Květná a Podzámecká zahrada na zámku v Kroměříži, komplex zahrad pod Pražským hradem a jihočeský klášter Zlatá Koruna. Poprvé se letos přidá zámek Nebílovy na Plzeňsku.

I další zahrady tento víkend ožijí více, než je obvyklé – například ty v sousedství moravských zámků Buchlovice, Milotice či Rájec nad Svitavou a kolem severočeského zámku Libochovice. V Jihomoravském kraji mohou lidé navštívit Bylinkovou zahradu ve Valticích, zámek Valeč na Karlovarsku zase nabídne komentované prohlídky teras a skleníku, kam se návštěvníci běžně nedostanou, a ve středočeských Hořovicících jsou připraveny prohlídky parku. Zážitek pod názvem Krása divočiny s tajemnou svatoprokopskou jeskyní nabízí klášter Sázava.

Víkend otevřených zahrad se zrodil ve Velké Británii, kde letos zájemcům umožní zhlédnout více než dvě stovky zahrad. V Česku se akce poprvé konala v roce 2010, kdy se do ní zapojily pouze tři pražské zahrady. Druhého ročníku se zúčastnilo na 30 zahrad a parků a loni už zamířilo do 103 zahrad 7500 návštěvníků. Více informací je na www.vikendotevrenychzahrad.cz.

výlet
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.