Miroslav Tyrš: zakladatel
a první náčelník Sokola

Miroslav Tyrš: zakladatel
a první náčelník Sokola

8. 8. 2014

Miroslav Tyrš, od jehož úmrtí uplyne 8. srpna 130 let, měl spolu s Jindřichem Fügnerem rozhodující podíl na vzniku a rozvoji tělovýchovné organizace Sokol. Tyrš položil základ sokolského tělocvičného programu a vytvořil tělocvičné názvosloví, které se používá dodnes. Byl také prvním náčelníkem Sokola.

Tyrš se narodil jako Friedrich Emmanuel Tirsch 17. září 1832 v Děčíně a pocházel z německy mluvícího prostředí. V dětství přišel o oba rodiče, česky se naučil u příbuzných. Od roku 1841 bydlel v Praze, kde vystudoval gymnázium a filozofickou fakultu a navštěvoval tělocvičný ústav Rudolfa Steffaniho a Jana Malýpetra. S Jindřichem Fügnerem se prvně potkal v létě 1860, o dva roky později založili Sokol. Po Fügnerově smrti se Tyrš oženil s jeho dcerou Renátou a byl jmenován mimořádným profesorem. Tyrš se věnoval i umění a angažoval se také v politice. Byl zvolen do říšské rady i do českého zemského sněmu.

Tyrš zahynul v 51 letech za nejasných okolností v Tyrolských Alpách. Je autorem slavných citátů: "Kdo chvíli stál, již stojí opodál" nebo "Kde stárnutí, tam smrt".

Sokol vznikl v únoru 1862 v Praze jako první česká tělovýchovná organizace. Název Tělocvičná jednota pražská byl po dvou letech změněn na Sokol pražský. Téměř okamžitě se sokolské hnutí začalo šířit na venkov. Název Sokol byl vybrán proto, že symbolizoval jihoslovanský národní odboj. Ženy byly z počátku vyloučeny ze sokolského dění. V listopadu 1869 sice vznikl z podnětu Tyrše a Žofie Podlipské Tělocvičný spolek paní a dívek pražských, až do roku 1897 ale stál mimo organizační strukturu sokolské organizace a definitivně začleněn do ní byl v roce 1921. První celonárodní organizace, Česká obec sokolská (ČOS), byla založena roku 1889, tři roky nato vznikla Moravsko-slezská obec sokolská. Sloučily se v roce 1904.

osobnosti
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.