Začaly Shakespearovské
slavnosti, hitem je Richard III.

Začaly Shakespearovské
slavnosti, hitem je Richard III.

5. 6. 2012

Novinkou a také zahajovací inscenací festivalu Letní Shakespearovské slavnosti bude drama Richard III. v režii Martina Huby. V hlavních rolích historické hry, která bude mít premiéru 26. a 27. června v prostorách Nejvyššího purkrabství Pražského hradu, se představí Jiří Langmajer a Klára Issová.

Přehlídka Shakespearových dramat se letos uskuteční od 26. června do 7. září a uvede celkem deset autorových her v rámci 157 divadelních představení. Největším lákadlem bude bezesporu drama Richard III. připravované pro pražské purkrabství.

„Tento titul jsme ještě v rámci slavností neuváděli. Nově nastudovaný titul také plánujeme reprízovat, proto se snažíme, aby se nám v každém ročníku potkávaly vždy historické hry, komedie i tragédie,“ vysvětlil výběr dramatu ředitel festivalu Michal Rychlý.

Nejzápornější shakespearovskou postavu vůbec, tedy Richarda III., ztvární Jiří Langmajer. „Martin Huba mi věnoval velkou část svého času, kdy jsme o roli a tématu hry ještě před zkouškami debatovali. Strávili jsme nad tím hodiny a hodiny času a dnes vím, že kdyby to tak nebylo, tak bych to nezvládl. Chci mu moc poděkovat, protože to byl jeho osobní čas,“ řekl herec, jehož diváci mohli v předchozích ročnících přehlídky spatřit například v roli Hamleta či Edgara z Krále Leara.

Hereckou partnerkou mu bude Klára Issová v roli Lady Anny, pro kterou je to naopak první příležitost zahrát si některou z postav nesmrtelného dramatika. Kromě této dvojice se mohou diváci těšit také na Karla Dobrého, Marka Ronce, Evu Salzmannovou a další.

Festival se letos uskuteční v Praze, Brně, Ostravě a nově také v Plzni, tradičně se dílo britského génia představí i na Slovensku. Diváci mohou kromě Richarda III. zhlédnout například komedii Zkrocení zlé ženy s Tatianou Vilhelmovou v hlavní roli Kateřiny v režii Davida Špinara, komedii Veselé paničky windsorské v režii Jiřího Menzela, historickou hru Jindřich IV. nebo nejslavnější milostný příběh - drama Romeo a Julie. Vstupenky jsou k dispozici v síti Ticketportal.

divadlo festival
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.