Slovník jako dlaždič?
Tak perlí naši politici

Slovník jako dlaždič?
Tak perlí naši politici

3. 11. 2014

Prezident Miloš Zeman v nedělním rozhlasovém vysílání Hovorů z Lán opět zvedl laťku vulgarity, která stále častěji zaznívá z úst našich politiků. Podívejme se na některé jejich výroky, jež si nic nezadají s podnikem čtvrté cenové skupiny.

Miloš Zeman (někdejší předseda ČSSD, nyní prezident republiky; předseda vlády 1998-2002):

* V nedělních rozhlasových Hovorech z Lán se v přímém přenosu vyjádřil k politickým vězňům v Rusku a skupině Pussy Riot: "Víte, co je Pussy? Kunda. S prominutím v textech této skupiny je kunda sem, kunda tam. Nebudu se zastávat... teď jsem chtěl říci kurev, ale já nejsem (Karel) Schwarzenberg..., tedy poněkud deviantních dam." Na otázku k vulgarismům řekl: "Já jsem inspirován panem Schwarzenbergem, který v každé druhé větě říká hovno". Ke služebnímu zákonu se pak Zeman vyjádřil, že vláda "podlehla panu (Miroslavu) Kalouskovi a zkurvila služební zákon z původní podoby."

* "Trápí mě ten póvl a ten hnůj, kterým část české žurnalistiky prochází. Dokazuje to, že novináři jsou blbí," řekl v červnu 1999.

* "Některé komentátory jsem označoval jako póvl nebo hnůj, přičemž se zde musím omluvit hnoji, který je koneckonců výživnou látkou," uvedl ve své knize Jak jsem se mýlil v politice z roku 2005.

* V souvislosti s neúspěšnými volebními kandidáty ČSSD střílel v roce 1998 do vlastních řad, když použil výrazy jako debil, fekálie, idiot, impotent, nevzdělanci, žumpa nebo vyžírka.

Mirek Topolánek (někdejší předseda ODS; předseda vlády 2006-2009):

* V květnu 2005 rozhovoru s redaktorkou Lidových novin v pražském divadle Archa řekl Topolánek o chystané evropské ústavě: "Když se bavíme o evropské ústavě, tak musím říct - a to slovo použiju naprosto odpovědně - je to obrovský shit."

* Na schůzi sněmovny v únoru 2007 udělal vulgární gesto směrem k opozici ve chvíli, kdy si opoziční poslanci stěžovali na nepřítomnost členů vlády. Vzápětí se omluvil a dodal, že vztyčený prostředník byl "nonverbální komunikací" s ministrem financí Miroslavem Kalouskem (KDU-ČSL). "To, co jsem ukázal, znamená Kalousku, jsi jednička!," řekl o týden později.

* V únoru 2008 během první neúspěšné volby prezidenta: "To je směšný. Demokratická, svobodná volba! Totální výsměch. Jak se dívají, jestli náhodou někdo nezvedne ruku, tak mu po ní šáhnou. Jděte do prdele, všichni!"

* Na adresu příznivců ČSSD Topolánek podle serveru Blesk.cz z 20. března 2010 řekl: "Co je obyčejný Čech, pro kterého dělá Paroubek politiku? Knedlo-vepřo-zelo, všechny zavřít a nakopat do prdele".

Miroslav Kalousek (někdejší předseda KDU-ČSL, nyní místopředseda TOP 09; ministr financí 2007-2009 a 2010-2013)

* V září 2011 podle Lidových novin označil europoslance ODS Hynka Fajmona a Iva Strejčka za "bezvýznamné" a "zlobou nadané idioty". Europoslanci předtím Kalouskovi vyčetli, že nejezdí na zasedání ministrů financí EU a často se nechává zastupovat.

* V květnu 2010 Česká pirátská strana (ČPS) zveřejnila na serveru YouTube videozáznam, na němž Kalousek v neformálním rozhovoru se členy této strany nešetřil vulgarismy. "Vy jste sice pěkný kokoti..., ale furt jste sympatičtější než (předseda ČSSD) Jirka Paroubek," poznamenal mimo jiné směrem k několika členům ČPS, jimž podepisoval fotografie a v odlehčeném tónu s nimi konverzoval.

Karel Schwarzenberg (předseda TOP 09; ministr zahraničních věcí 2007-2009 a 2010-2013)

"Na světě je hovno a žádná spravedlnost" odpověděl citátem ze Švejka v květnu 2012 v Chicagu na otázku Českého rozhlasu, zda je spravedlivé, že Kanada kvůli zvýšenému počtu žádostí o azyl zavedla vízovou povinnost vůči ČR, ale již ne vůči Slovensku a Maďarsku.

* V říjnu 2011 v reakci na požadavek ODS, aby o případném přijetí eura rozhodli Češi v referendu, řekl, že požadavek byl vznesen z demonstrativních a vnitropolitických důvodů a "znamená vystrčenou prdel, kterou jsme ukázali sousedům".

Libor Ambrozek (KDU-ČSL; ministr životního prostředí 2002-2006):

* V listopadu 2004 poslanec ČSSD Josef Hojdar zveřejnil ve Sněmovně text zprávy, kterou Ambrozek poslal několika šéfům průmyslových podniků, když je žádal o podporu při projednávání vládního návrhu zákona o podmínkách obchodování s povolenkami na emise skleníkových plynů. V textové zprávě údajně mimo jiné napsal: "Probíhá zákon o emisích. Poslanci hospodářského výboru se chovají jako čuráci, je to horší než válečný stav."

politika
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.