Slovník jako dlaždič?
Tak perlí naši politici

Slovník jako dlaždič?
Tak perlí naši politici

3. 11. 2014

Prezident Miloš Zeman v nedělním rozhlasovém vysílání Hovorů z Lán opět zvedl laťku vulgarity, která stále častěji zaznívá z úst našich politiků. Podívejme se na některé jejich výroky, jež si nic nezadají s podnikem čtvrté cenové skupiny.

Miloš Zeman (někdejší předseda ČSSD, nyní prezident republiky; předseda vlády 1998-2002):

* V nedělních rozhlasových Hovorech z Lán se v přímém přenosu vyjádřil k politickým vězňům v Rusku a skupině Pussy Riot: "Víte, co je Pussy? Kunda. S prominutím v textech této skupiny je kunda sem, kunda tam. Nebudu se zastávat... teď jsem chtěl říci kurev, ale já nejsem (Karel) Schwarzenberg..., tedy poněkud deviantních dam." Na otázku k vulgarismům řekl: "Já jsem inspirován panem Schwarzenbergem, který v každé druhé větě říká hovno". Ke služebnímu zákonu se pak Zeman vyjádřil, že vláda "podlehla panu (Miroslavu) Kalouskovi a zkurvila služební zákon z původní podoby."

* "Trápí mě ten póvl a ten hnůj, kterým část české žurnalistiky prochází. Dokazuje to, že novináři jsou blbí," řekl v červnu 1999.

* "Některé komentátory jsem označoval jako póvl nebo hnůj, přičemž se zde musím omluvit hnoji, který je koneckonců výživnou látkou," uvedl ve své knize Jak jsem se mýlil v politice z roku 2005.

* V souvislosti s neúspěšnými volebními kandidáty ČSSD střílel v roce 1998 do vlastních řad, když použil výrazy jako debil, fekálie, idiot, impotent, nevzdělanci, žumpa nebo vyžírka.

Mirek Topolánek (někdejší předseda ODS; předseda vlády 2006-2009):

* V květnu 2005 rozhovoru s redaktorkou Lidových novin v pražském divadle Archa řekl Topolánek o chystané evropské ústavě: "Když se bavíme o evropské ústavě, tak musím říct - a to slovo použiju naprosto odpovědně - je to obrovský shit."

* Na schůzi sněmovny v únoru 2007 udělal vulgární gesto směrem k opozici ve chvíli, kdy si opoziční poslanci stěžovali na nepřítomnost členů vlády. Vzápětí se omluvil a dodal, že vztyčený prostředník byl "nonverbální komunikací" s ministrem financí Miroslavem Kalouskem (KDU-ČSL). "To, co jsem ukázal, znamená Kalousku, jsi jednička!," řekl o týden později.

* V únoru 2008 během první neúspěšné volby prezidenta: "To je směšný. Demokratická, svobodná volba! Totální výsměch. Jak se dívají, jestli náhodou někdo nezvedne ruku, tak mu po ní šáhnou. Jděte do prdele, všichni!"

* Na adresu příznivců ČSSD Topolánek podle serveru Blesk.cz z 20. března 2010 řekl: "Co je obyčejný Čech, pro kterého dělá Paroubek politiku? Knedlo-vepřo-zelo, všechny zavřít a nakopat do prdele".

Miroslav Kalousek (někdejší předseda KDU-ČSL, nyní místopředseda TOP 09; ministr financí 2007-2009 a 2010-2013)

* V září 2011 podle Lidových novin označil europoslance ODS Hynka Fajmona a Iva Strejčka za "bezvýznamné" a "zlobou nadané idioty". Europoslanci předtím Kalouskovi vyčetli, že nejezdí na zasedání ministrů financí EU a často se nechává zastupovat.

* V květnu 2010 Česká pirátská strana (ČPS) zveřejnila na serveru YouTube videozáznam, na němž Kalousek v neformálním rozhovoru se členy této strany nešetřil vulgarismy. "Vy jste sice pěkný kokoti..., ale furt jste sympatičtější než (předseda ČSSD) Jirka Paroubek," poznamenal mimo jiné směrem k několika členům ČPS, jimž podepisoval fotografie a v odlehčeném tónu s nimi konverzoval.

Karel Schwarzenberg (předseda TOP 09; ministr zahraničních věcí 2007-2009 a 2010-2013)

"Na světě je hovno a žádná spravedlnost" odpověděl citátem ze Švejka v květnu 2012 v Chicagu na otázku Českého rozhlasu, zda je spravedlivé, že Kanada kvůli zvýšenému počtu žádostí o azyl zavedla vízovou povinnost vůči ČR, ale již ne vůči Slovensku a Maďarsku.

* V říjnu 2011 v reakci na požadavek ODS, aby o případném přijetí eura rozhodli Češi v referendu, řekl, že požadavek byl vznesen z demonstrativních a vnitropolitických důvodů a "znamená vystrčenou prdel, kterou jsme ukázali sousedům".

Libor Ambrozek (KDU-ČSL; ministr životního prostředí 2002-2006):

* V listopadu 2004 poslanec ČSSD Josef Hojdar zveřejnil ve Sněmovně text zprávy, kterou Ambrozek poslal několika šéfům průmyslových podniků, když je žádal o podporu při projednávání vládního návrhu zákona o podmínkách obchodování s povolenkami na emise skleníkových plynů. V textové zprávě údajně mimo jiné napsal: "Probíhá zákon o emisích. Poslanci hospodářského výboru se chovají jako čuráci, je to horší než válečný stav."

politika
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Vladka Steinová
Dobrý den, doba prezidentů gentlemanů, pokud nějaká byla, je nenávratně pryč.Do této skupiny patřil snad jen noblesní pan T.G. Masaryk. Pan Zeman svým projevem "Hovory z Lánů", jehož výtažek zveřejněný redakcí zde čteme opět v plné síle, znesvětil nejen svého dávného předchůdce TGM, ale i "inteligentího ducha," který byl na zámku v Lánech, kde se za éry pana Masaryka scházeli ti nejlepší muži naší země, např. spisovatel Karel Čapek- (viz Hovory s TGM) . Když pan Zeman přesídlil z Nového Veselí na vysočině ze své chalupy do krásného zámku rodu Furstenberků na Lány, a kde nyní tak rád pobývá, má si toho vážit a nemá svým projevem znesvěcovat sídlo, kudy šly dějiny tohoto státu. Česká republika již NENÍ zemí, kde by chtěli žít slušní lidé. Jako občané tohoto státu bychom neměli HRUBÉ chování prezidenta tolerovat. Není nám morálním příkladem, překročil hranice slušnosti a úřad prezidenta degradoval. ALE, je zde jeho mluvčí pan OVČÁČEK, který vyvíjí maximální snahu o to, aby prezidenta z této situace dostal. Situaci možná obhájí, lidé zapomenou, neb mají jiné starosti a blíží se Vánoce. A život půjde dál.
Jana Šenbergerová
Hulváty nemám ráda, a to nikde. Proto mě překvapuje, že jsou viděni jen někde, přestože se nacházejí na všech stranách i ve všech stranách. Ti na vrcholu jsou samozřejmě vidět nejvíce. Zlobí mě, že se míra hulvátství neměří všem stejným metrem.
Hana Šorejsová
Nepřijatelný slovník hlavy státu je ostuda. Vulgarismus do vysílání Českého rozhlasu a tradice vysílání z Lan zajisté nepatří, ale hlava státu si zřejmě může dovolit vše.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...