Moje energie: Knihy, stromy, 
kolo aneb Souznění s přírodou

Moje energie: Knihy, stromy,
kolo aneb Souznění s přírodou

3. 4. 2015

Z čeho čerpám životní energii, co mně zaručeně dodá nový impuls do života, spolehlivě uvolní a vzpruží? Jaro? Ano, bez diskuse. Jenže…

Každý/á relaxujeme jinak. Introverti nejradši o samotě čerpají energii ze svého vnitřního světa pocitů, myšlenek a prožitků, extroverti ve víru společnosti čerpají energii z okolního světa. Ospalci si libují ve vydatném spánku a sportovci nevynechají žádnou příležitost ke sportování. V dnešní uspěchané době je totiž opravdu potřeba mít nějaký fígl na to, jak se „hodit do pohody“. Máme-li jich více, máme jistotu, že když jeden nezabere, účinkuje druhý, třetí… který spolehlivě uvolní a vzpruží.

Miluji přírodu. Příroda je pro mě jako guma, která z mé mysli dokáže vymazat špatné myšlenky, stres a obavy. Miluji stromy, ovocné, na horských stráních, v hlubokých dolinách, zelené i ve zlatě oblečené, svlečené i zasněžené, samotáře či sdružené v lese. Přesto, že nejvhodnější „stromy" pro dobíjení energie jsou prý duby a borovice. Moc ráda se do lesa vracím. Hledám zde klid, odpočinek, bezpečí před vnějším světem a houby.

Miluji jízdu na kole letní přírodou krásnou českou krajinou se sluncem nad hlavou. V nížinách s rozhledem do všech stran, na kopcích s výhledem k dalekým obzorům, při sjezdu do údolí s větrem o závod. Sdílet zážitky a setkávání. To mě blaží po duši a nakonec i po těle, neboť není od věci i hubnout příjemným a nenásilným způsobem.

Miluji knihy. Ze všeho nejvíce. Čerpám z nich životní energii, kdekoliv je možnost, za každého počasí, v kteroukoliv hodinu, jak už jsem několikrát napsala. Sednout si do křesla s knihou, s kávou na stolku a s kocourem na klíně mě spolehlivě nabije pozitivní energií a společně vrníme blahem.

K tomu je ovšem potřeba energie elektrická, samozřejmě hlavně ve večerních a nočních hodinách. Protože, čtení knihy při baterce nebo na chatě při svíčce nebylo ani v mládí, natož ve věku pokročilém, právě to „pravé ořechové“. Sílu sluneční energie vnímáme právě s nadcházejícím jarem, kdy sluneční paprsky probudí přírodu ze zimního spánku a dodají energii všemu živému.

Budiž pochválena energie životní, užitková i sluneční.

 

Z čeho čerpáte vy vaši životní energii, co vám zaručeně dodá nový impuls do života? Napište svůj soutěžní příběh na téma "Moje energie" a vyhrajte některou z cen. Tématem příběhu nemusí být jen "životní energie", ale i ta užitková v domácnosti. Topíte elektřinou, plynem nebo pevnými palivy? Uvažovali byste třeba o sluneční energii? Co si o ní vůbec myslíte? A jste spokojeni se svým dodavatelem elektřiny? Nenaštval vás něčím? Pravidla soutěže najdete zde.
Moje energie
Hodnocení:
(5 b. / 4 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jana Šenbergerová
Danuško, ráda jsem si přečetla, co mi před lety uniklo. Jsem na tom velmi podobně, jen bez té kočky na klíně. Ať tvé "nabíječky" bezvadně fungují i nadále a naplňují tvou duši radostí.
Soňa Prachfeldová
Danuško, jsem ráda, že co mi uniklo tehdy, jsem si přečetla nyní. Mluvíš mi z duše a ty stromy, ba i keře, mám ráda všechny. Krásné.
Dana Kolářová
Přeji všem krásné Souznění s přírodou!
Dana Kolářová
Paní Zdenko a Hano, děkuji za vlídná slova a přeji hezké jaro.
Dana Kolářová
Děkuji, Alenko a bylo to moc hezkých pár dní "souznění s přírodou", také si často vzpomenu. Hezké jaro.
Alena Vávrová
Dani, nad tvým článkem jsem moc vzpomínala na to, jak jsme si spolu užívaly těch pár dní "souznění s přírodou" tady u nás na severu. Krásně jsi to napsala a blahopřeji k ocenění v soutěži.
Jaroslava Handlová
Danuš, Tvoje souznění s přírodou sdílím. Proto i já se obklopuji těmito zdroji. Také čerpám z dubů, které stojí na cestě u naší chaty (ale i dalších stromů). A jak krásně se na lavičce pod stromy čte... Přeji Ti krásné Velikonoce i jarní dny.
Dana Kolářová
Paní Evičko, děkuji a přeji hezké jaro.
VANDA Blaškovič
Milá Dano, doháním, co jsem nestačila přečíst... Z Vás ta energie sálá. Sympatické, moc!
Hana Šorejsová
Dano, Vaše vyznání je upřímné a krásné. Také miluji knihy a přírodu a snažím se vést k tomu i má vnoučata. Díky !

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%