Náš rodinný recept: Kachnička
obzvlášť dobře vypečená

Náš rodinný recept: Kachnička
obzvlášť dobře vypečená

24. 4. 2015

Pod vlivem televizních kuchařských pořadů, se kterými se roztrhl pytel a v nichž se vaří levně, draze, krátce, dlouze, bez masa i s masem, bylo rozhodnuto.

Letos bude kačenka aĺa starodávný recept, který se zakládá na pečlivém a dlouhém pečení. Založíme tak v rodině novou tradici a zapíšeme pro další pokolení postup, který dá základ "rodinnému stříbru".

Tak bylo rozhodnuto již v listopadu minulého roku o slavnostním rodinném obědě na největší vánoční svátek, Boží hod vánoční. Okamžitě byl učiněn první, a to nejdůležitější krok. Ve farmářském obchodě byla objednána nefalšovaná farmářská kačenka. Farmář dá vědět esemeskou, kdy si ji, náležitě čerstvou, máme vyzvednout. Nebylo to dříve, než 23.12. Den před všemi velkými svátky. "Božíhodová" kačenka byla opravdu "boží". Baculatá, veliká, čerstvounká, prostě připravena potěšit všechny chuťové buňky a zvláště bříška návštěvníků.

Já jsem zase pro ni připravila báječný, neobvyklý a předem konzultovaný recept, inspirovaný televizní obrazovkou. Tady ho máte:

Správně vykrmenou kačenku náležitě opláchnete, osolíte a vložíte do pekáče. Podlijete vodou do výšky "na tři prsty". Troubu vyhřejete na pouhých 80 stupňů a vložíte odkrytý, zdůrazňuji odkrytý, pekáč. Kačenka se tam bude pomalu, pomaloučku péct... Pozor! Celých 8 hodin. Pro jistotu ještě slovy: osm hodin. Tudíž uložíte kachnu do trouby a sebe do peřin. Svůj objekt sledovat nemusíte, ohlídá se sám.

Na ráno máte připravenu jednu meruňkovou marmeládu, která zajistí již tak zlaté kačence ještě zlatější odstín a delikátní meruňkový podtext. S touto pomádou pak dopřejete kachničce ještě další 3 hodiny trouby, ohřáté tentokráte na 120 stupňů. Bude pak tak akorát připravena k velkému hodování.

V šest hodin ráno na Boží hod mě ze sna probudila vůně linoucí se celým bytem. Kachnička se hlásila ke slovu. Celá nedočkavá jsem ji vytáhla z trouby a ... oněměla úžasem. Na pekáči ležela nádherná, zlatá, voňavá, dokonale  v y p e č e n á ... mumie farmářské kačenky.

A tak lze suše konstatovat. Nemůžeme se pochlubit "rodinným stříbrem", chlubíme se rovnou "rodinným zlatem". Je to přiléhavější.

Zlatá kačenka blahé paměti zůstane natrvalo naším nezapomenutelným kulinářským zážitkem.

 

Jistě i ve vaší rodině uchováváte zajímavý recept na nějaký chutný pokrm, který se u vás dědí z generace na generaci. Podělte se o váš rodinný recept s dalšími čtenáři - uvařte jídlo podle této receptury, vyfoťte jej a společně s fotografií ho popište, tedy ingredience a postup přípravy. Vítěz získá kuchařku od známého šéfa kulinářského institutu Romana Vaňka "Poklady klasické české kuchyně".
recepty
Hodnocení:
(5 b. / 1 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
ivana kosťunová
Tak to jsem se zasmála. Jako bych to pekla já. Dodatečně jsem ohodnotila
Marie Magdalena Klosová
Už ji sežral sousedův pes.To jen pro ukončení.:)
Alena Tollarová
:-))) at
Marie Magdalena Klosová
Dodatek:chovám ji stále,pečlivě zabalenou do alobalu, v mrazáku,abych ji při nejbližší příležitosti dovezla pejskovi na chalupu/ještě jsme tam od Vánoc nebyli/.Takže mi nyní mohla /postát/modelem k fotografování.Mrazem jí upadly obě stehýnka s kusem zad,tak jsem je umně naaranžovala,pozor,s biskupem umístěným na správné místo.Je to autentická fotografie./ta č.2/ :)))
Marie Foltýnová
Já jsem Ti říkala ,že dostala pár vodových injekcí na posílení stehýnek a prsíček,.voda se vypařila a zůstal jen korábek.Ale pořád je to kachna i když trochu podživená.:-))))
Alena Tollarová
mm přidej i to, co jsi mi o té krasavici vypečené vyprávěla! chechtám se ještě teď! at
Marie Magdalena Klosová
MIlé dámy,s politováním konstatuji,že kromě Evy a Aleny,jste ŽÁDNÁ neporozuměla mému "ANTIRECEPTU".Chápu,jsem spravedlivá,že recesi nemusí každý porozumět.To mě mrzí!Předpokládala jsem víc smyslu pro humor.mm
Eva Balúchová
Ježíš Marie,co jsi s ní s chudinkou udělala??? :-)))
Jana Slavíková
Kačenku peču také pomalu, ale přikrytou, naplněnou jablky. Večer ji nasolím, okmínuju a ráno putuje do trouby. Poslední hodinu přidám teplotu, další jablíčka a játra protknutá mandlemi přidám do vypečené šťávy a mlsně chodím kolem :-)). Meruňkovou marmeládou nemažu, ale zkusím do výpeku přidat pár sušených meruněk. K tomu brknedlíček a červené zelíčko s hrstí sušených brusinek (připravené den předem). Nějak mi začíná jít huba šejdrem :-))
Hana Šorejsová
Muselo se to být hodně vysušené , jak píší dámy, to není krůtička a ta se peče dlouho a váží dvojnásobek. V každé restauraci poví , že kačeny 4 hodiny nejvíce do zlatova, , a to jsou s nádivkami, tato jen nakonec marmeláda, , to neberu, jsem spravedlivá Marie Magdaléno ! Vysušená kachnička to néééé, díky .

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.