Rybíz jako brusinky

Rybíz jako brusinky

8. 7. 2015

Zahrádkářská sezóna je v plném proudu, dozrává drobné ovoce - muchovník, borůvky, maliny a také rybíz. Dávám přednost červenému rybízu před černým. Máme na zahradě "jen" dva keře tohoto ovoce, ale jsou každý rok spolehlivě obsypané nádherně kyselými červeně se lesknoucími bobulemi. Radost pohledět. Je to poklad našich zahrádek, i když někdy trochu nedoceněný.

Keře mají množství plodů rok co rok a jen málokdo bohatou úrodu sklidí beze zbytku. Přitom je to ovoce, které je bohaté na různé vitamíny – B1, B2, B6, železo, hořčík, zinek a především vitamín C. Je zdrojem také důležité vlákniny. Za syrova mají bobule osvěžující nakyslou chuť. V lidovém léčitelství se využívají listy červeného rybízu na léčení střevních chorob, látky obsažené v čaji působí močopudně a podporují správné trávení. Červený rybíz – jeho kulturní odrůdy - se dá dobře pěstovat v celé České republice i v jiných oblastech mírného podnebného pásma. A tak je vhodný i do našich zahrádek, vydrží i kruté jesenické zimy. Ještě jednu nespornou výhodu má pěstování červeného rybízu. Zahrádkáři mohou být v klidu, červený rybíz jim zřejmě nikdo neotrhá a neukrade. Tak, jak se to děje třeba s česnekem.

Chci se s vámi podělit o recept na rybíz jako brusinky. Budete potřebovat: 1kg bobulí červeného rybízu (bez stopek a nečistot), 250ml octa, 650g krupicového cukru, kousek celé skořice, 6 hřebíčků.

Dejte svařit 250ml vody s octem, přisypte rybíz, zamíchejte a ihned sceďte. V širším kastrolu promíchejte rybíz s cukrem, přidejte koření, přilejte 150ml vody a vařte deset minut. Ještě horké plňte do nahřátých skleniček, zavíčkujte a postavte dnem vzhůru. Toto množství naplní 4 skleničky o obsahu 0,33 l. Podávejte k sýrům nebo masu. Nemá to chybu. Dobrou chuť.


recepty
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jana Šenbergerová
Dostala jsem od přátel přesně tolik rybízu, aby bylo na jednu várku, přestože jsem si žádný neobjednala a jen tak mě napadlo, že bych to zase jednou mohla zkusit. Už mám pěkných pár skleniček ve spíži. Neochutnávám, protože vím, že je to dobré. Těším se na první svíčkovou, ke které si ty ala brusinky dáme.
Elena Valeriánová
Soňo, jsem ráda, že se Ti povedly a hlavně, že chutnají. Tento recept už má 793 shlédnutí, když alespoň někdo podle něj rybíz zavaří - tak je to fajn. Ale zaujalo mě, že jsi si je dala vychlazené s mélem. To by mě nenapadlo. Tak můžu použít ty co mají více tekutiny. Díky za tip.
Soňa Prachfeldová
Elen, ty jsou tak výborný ! Dělala jsem hned, už jsem jednu sklenku snědla, vychlazené a s mlékem, to byla dobrota. Dnes udělám druhou várku a recept mám pro jistotu v notýsku. Díky .
Hana Rypáčková
V rodině kuchař- to je dar.Taky máme jednoho vnuka , co z průmyslovky zběhl ke kuchařině.Má hotelovku, ale střídá restaurace v Praze, aby se co nejvíce kuchyní naučil.Rád se "předvede".Tvrdí, že pro dva lidi se špatně vaří, tak od dvaceti má jídlo šmak.Já to mám obráceně..:-)))) Ve stínu velké kuličky teprve dozrají a z těch budou brusinky.
Zdenka Jírová
Už jsem si ho opsala a v nejbližších dnech jsdu do toho.
Elena Valeriánová
Soňo, napiš pak výsledek.
Soňa Prachfeldová
Elen hned zítra dle Tvého receptu vyrábím :-)
Květoslava HOUDKOVÁ
Tak to moje dcera si nemůže stěžovat - prázdné sklínky jí vracím, i když s poznámkou "prosím, znovu naplnit". A ty nejmenší sklínky využije i vnučka - naplní je "pečeným čajem" (umí). Vnukovi je 20 r. - od 12 r. výborně vaří. Studuje (kuchař jako VČ ), ale klidně si může namluvit i "střevo", které umí jen koupit hamburger. Uživí se = Je prý připraven na nejhorší ! A vnučka 19 r. taky od dětství peče cukroví a dorty.
Elena Valeriánová
Hanko, taky nevracejí. Ale dnes jsem zjistila, že jedna má starší sousedka má pěkně uložené sklínky a už je nebude potřebovat. Takže mám zásobu na letošek.
Hana Rypáčková
Ano, lapky taky mám na zahradě- bílý rybíz je osypaný a červený otrhaný.Naštěstí má hodně keřů- bavilo mně si je množit- hřížením.Černý je u nás nejoblíbenější. Už mám rybízobraní v plném proudu.A taky dělám falešné brusinky ke svíčkové. Ten smraďoch je ploštice.Je hrozně druhů...Taky vám mladí nevracejí skleničky?Přijdu na to vždy ,když začnu zavařovat.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.