Studie: E-cigarety škodí
výrazně méně než tabák

Studie: E-cigarety škodí
výrazně méně než tabák

19. 8. 2015

Elektronické cigarety jsou zhruba o 95 procent méně škodlivé než tabákové cigarety, tvrdí studie agentury britského ministerstva zdravotnictví. Vláda by prý proto měla takzvané e-cigarety podporovat jako způsob pomoci kuřákům s odvykáním závislosti.

E-cigarety jsou zařízení na baterii, která přeměňují kapalnou náplň s nikotinem na páru. Jsou rychle rostoucí alternativou kouření běžných tabákových cigaret. Mezi řadou kuřáků jsou oblíbené, protože neobsahují dehet a další chemické látky jako běžné cigarety.

Dosud se ale zdravotnické organizace zdráhaly označit e-cigarety za zdraví méně škodlivou alternativu klasických cigaret. Některé vlády, například indická, se dokonce pokusily o jejich zákonné omezení.

"E-cigarety nejsou zcela bez rizika, ale ve srovnání s kouřením přinášejí jen zlomek škod," uvedl profesor Kevin Fenton z agentury Veřejné zdraví Anglie, která na studii spolupracovala. Většina škodlivin, které způsobují nemoci spojené s kouřením, v elektronických cigaretám podle studie zcela chybí, a riziko poškození zdraví je tak až o 95 procent nižší.

Studie financovaná z veřejných zdrojů vyznívá ale opačně, než zpráva Světové zdravotnické organizace (WHO) z roku 2014, která vyzvala k přísné regulaci e-cigaret, zákazu jejich kouření v uzavřených prostorech a zákazu prodeje nezletilým. V rozporu je rovněž s výsledky studie amerických vědců z Univerzity Jižní Karolíny, podle níž u náctiletých, kteří začali kouřit e-cigarety, existuje více než dvakrát vyšší pravděpodobnost, že přejdou ke klasických cigaretám, než u mladých lidí, kteří elektronickou alternativu nikdy nevyzkoušeli.

Britská studie ale tvrdí, že neexistuje jediný důkaz, že by od e-cigaret vedla cesta ke klasickým tabákovým cigaretám a že by měly negativní vliv na klesající počet kuřáků ve Spojeném království. Navrhuje naopak podpořit e-cigarety jako levný způsob odvykání a umožnit lékařům, aby je mohli svým pacientům předepisovat.

cigarety kouření zdraví
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
František Komín
Že elektronické cigarety jsou méně škodlivé, než tabák je naprosto logické, na to nepotřebuji žádnou vědeckou studii. Mnohem škodlivější, než nikotin je dehet, který při kouření klasických cigaret vzniká. Jinak samozřejmě souhlasím s Jiřím, že kouření je na hlavu (a nejen trochu).
Jiří Libánský
Miluji svobodu. Nenechám se zotročit žádnou závislostí. Ani v elektronické podobě. Závislost na nikotinu je sice nejrozšířenější, ale zároveň nejhloupější ze všech závislostí co znám. Závislost vzniká tak, že když má člověk příjemný prožitek, chce si ho prožít znova a znova. U kouření je to jinak. Nic příjemného to není. Nejdříve si musíte na ty nechutné a smrduté tabákové výrobky zvyknout, vytvořit si pracně závislost a pak teprve otrocké sloužení této závislosti přináší uspokojení. No není to tak trochu na hlavu?
Květoslava HOUDKOVÁ
Kdo kouříte - kuřte dál - vždyť uzený déle vydrží!
Dagmar Bartušková
Kdyby mne cigarety nezačaly okupovat, nikdy bych se kouření nevzdala. Ten rituál zapálení a kouření "cíga"u kávy, ten pochopí jen kuřák. Ale jejich počet se začal šplhat ke čtyřicítce, a tak jsem musela dát stopku. Ale náhražky - ne. Nemám ráda žádné náhražky!

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.