Doktor Plzák: klasik
manželské terapie

Doktor Plzák: klasik
manželské terapie

25. 8. 2015

Jeho rady o partnerství a manželství jsou stále vyhledávané a jeho knížky patří mezi bestsellery. Populární psychiatr Miroslav Plzák, který se narodil před devadesáti lety, 25. srpna 1925, založil dnes známou Linku důvěry a kromě desítek populárních a odborných publikací psal také televizní inscenace a divadelní hry, z nichž nejznámější Záviš kontra Březinová se v Semaforu hrála tři roky.

Plzák pocházel z Libušína u Kladna, ale dětství prožil v Praze. Vystudoval psychiatrii a v roce 1959 nastoupil na pražskou psychiatrickou kliniku. Po čtyřech letech se stal primářem a na klinice pak působil do roku 1989, kdy odešel do penze.

Klinicky se Plzák mimo jiné zabýval depresemi a mezi jeho pacienty patřilo mnoho známých osobností. Začátkem 60. let, kdy dramaticky stoupl počet sebevražd, dostal Plzák příkaz vymyslet nějaké opatření, kterým se stala první Linka důvěry. K ní Plzáka inspirovali britští samaritáni. Linka funguje od roku 1964 dodnes.

Většina klientů přicházela k Plzákovi s manželskými konflikty, a tak vytvořil samostatný vědní obor zabývající se manželstvím - matrimoniologii. Jako první na světě také napsal vysokoškolskou učebnici na toto téma.

Do svých názorů promítal své klinické a životní zkušenosti. Pět manželek, jak se traduje, ale neměl. Rozvedl se jen jednou a s druhou, o 24 let mladší manželkou Emou, žil skoro 40 let. Zemřel 13. listopadu roku 2010.

manželství osobnosti
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Dagmar Bartušková
Doktor měl šťávu. Bývával lvem salónů. Jo, kde jsou ty časy!
Zdenka Jírová
Byl to inteligentní a vtipný člověk, kterého jsem na obrazovce ráda viděla.
Miluše Hasenohrlová
Jak jinak,pane Libore ??? A také říkal , že nevěra není důvod k rozvodu.:-)))
Libor Farský
Jeho nejpopulárnější rada pro případy manželské nevěry ovšem zněla: "zatloukat, zatloukat, zatloukat. Jste s ní, milé dámy, ztotožněny?
VANDA Blaškovič
Miluško, já taktéž!...:)
Miluše Hasenohrlová
Já Plzáka a jeho vyprávění milovala...
Elena Valeriánová
Neubírám mu jeho zásluhy, ale nikdy jsem ho moc nemusela.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...