Radio Svobodná Evropa,
kontakt reálného světa

Radio Svobodná Evropa,
kontakt reálného světa

8. 9. 2015

Rozhlasová stanice Rádio Svobodná Evropa, která byla v dobách komunistické vlády důležitým zdrojem objektivních informací, zahájila oficiálně vysílání z Prahy přesně před dvaceti lety, 8. září 1995. Stalo se tak rok poté, co americký Kongres schválil kvůli snížení nákladů přestěhování Rádia Svobodná Evropa/Rádia Svoboda (RFE/RL) z původního sídla v Mnichově. Obě stanice začaly vysílat z budovy bývalého Federálního shromáždění na Václavském náměstí.

Rádio Svobodná Evropa (RFE) bylo založeno v roce 1949 z iniciativy vlády Spojených států a jeho sídlem se stal západoněmecký Mnichov. První zkušební program odvysílala jeho československá sekce v červenci 1950 z nákladního automobilu pohybujícího se kolem čs. hranic a pravidelně vysílat začala o necelý rok později, v květnu 1951. Ačkoliv se straničtí cenzoři urputně snažili vysílání RFE (stejně jako Hlasu Ameriky) rušit, na většině území bylo dosažitelné, byť v mizerné kvalitě. Komunistický agent Pavel Minařík dokonce zamýšlel na sídlo rozhlasu v mnichově provést pumový atentát, naštěstí ale zůstalo jen u záměru.

S rozvojem svobodných médií začínalo české vysílání postrádat původní smysl a také kvůli nedostatku financí bylo ukončeno v září roku 2002. Od února 2009 sídlí RFE/RL v nové budově v Praze 10 na Hagiboru a vysílá do zemí, kde stále převládá cenzura – například Pákistánu, Afghánistán, Irák, Írán či Běloruska.

komunismus rádio svoboda
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jana Šenbergerová
Také jsem tomu tehdy věřila. Ráda bych se dnes setkala se svobodným médiem.
Zuzana Pivcová
Velice ráda vzpomínám na 60. léta, kdy jsme se sestrou v touze poslouchat moderní písničky náhodně vyladily Svobodnou Evropu. Na maloměstě jsme byly nevědomé, a tak jsme zprvu nevěděly, proč vždycky " v celou" mizí hlasy a začne ten nemožný strojový randál. Dokonce jsem si psala hlasatelce Rozině na zadanou adresu do Mnichova o písničku, to se asi StB pobavila. Určitě to tam nedošlo. Teprve později mi někdo vysvětlil, o co jde. A u nás pak začali hrát pro mládež písničky v pořadu "Šest na houpačce".
Jana Šenbergerová
Také jen jednostranné informace.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...