O ženách a mužích:
Vratné lahve a nevratný žertík

O ženách a mužích:
Vratné lahve a nevratný žertík

25. 9. 2015

Dámy a pánové, vážená redakce. Dovolil jsem si použít redakční obrázek ze soutěže „Vtipnější vyhrává", článek jsem ale do soutěže nepřihlásil, protože se mi více líbily jiné. Jde mi dnes o něco jiného. Uvedu dva krátké příběhy. U toho druhého bych rád k jeho obsahu vyvolal polemiku.

Příběh první

Nedávno jsem si prohlížel obrázek Josefa Lady „Hospodská rvačka", abych napodobil tvar typické staročeské lavice a nechal si takovou na chalupu vyrobit. Při té příležitosti jsem si vzpomněl, jak jsem si kdysi zašel na kafe do restaurace „U Švejka", kde takových obrázků bylo na stěnách mnoho. A teď si představte, že tam najednou vstoupil nový host - vyložený dvojník Švejka z Ladova obrázku. Sice trošku starší a bez vojenského mundúru, ale včetně té čepice. Všichni v hospodě se hned začali tlemit a ukazovat na něj ostatním. On to nechápal a tak si přisedl ke mně, který jsem seděl u stolu sám. Dal si pivo a začal hned konverzovat, potřeboval si někomu ulevit.

„Jak s tím má člověk vyjít? Beru 9 tisíc důchod a zhruba 900 Kč dostanu měsíčně za flašky od piva. Copak se dnes dá žít za necelých 10 tisíc? Moje stará sice ještě vydělává, ale furt mi nadává. To je k nas....!

Tak jsem si to v hlavě spočítal a povídám mu:

„Koukněte - u vratných lahví dostáváte 3 Kč za lahev. To znamená, že měsíčně na 900 Kč musíte vrátit 300 lahví, takže pijete zhruba 10 piv, což je 5 litrů piva denně. Tak já Vám poradím. Když si budete to pivo kupovat ve třetinkových lahvích a ne v půllitrových, dostanete víc, protože na 1 litr piva máte lahve 3 a ne jen 2. Tedy za 5 litrů piva denně dostanete zpátky za lahve 45 Kč místo 30 Kč. Tak si to spočítejte. To znamená, že měsíčně Vám ty lahve přinesou 30x45 = 1350 Kč místo 900 Kč. Co tomu říkáte?"

„Opravdu?". Požádal číšníka u prázdnou účtenku a zapůjčení tužky, a začal si to počítat. Já jsem mezitím dopil svoji kávičku a rozloučil se s ním. Jenže zas tak dobrý skutek jsem nevykonal. Zapomněl jsem mu říci, že pivo v třetinkových lahvích se prodává v dárkovém balení v kartonech a je podstatně dražší. Navíc jen některé z těchto lahví jsou zálohované. Ale výčitky svědomí nemám, jistě ho na to upozorní manželka.

Příběh druhý

Tentokrát jsem šel na pivo já. Přisedl jsem si k Petrovi - známému, který seděl sám a tvářil se zapškle. Sdělil mi, že se rozvede, jeho žena je tak pitomá, že už se s ní nedá žít. Důvod jsem zjistil vzápětí, když si mi na ni začal stěžovat. Představte si, co mu provedla. Jak už to tak v manželství bývá, nějakou dobu spolu nemluvili a jenom si dopisovali. On už je v důchodu, ona ještě pracuje, a tak měla budík u sebe. Nicméně náhodou se mu podařilo sehnat dobrý kšeft – jako přivýdělek k důchodu. A tak jí napsal na kuchyňský stůl tlustým fixem: Vzbuď mě ráno v 6 hod., je to důležité!

Když se ráno vzbudil jako obvykle po 9. hodině, objevil na kuchyňském stole ceduli napsanou ještě tlustším červeným fixem: Vstávej, už je 6 hod., je to důležité!

Dámy a pánové. Teď bych nejraději přerušil své vyprávění a dokončil tu historku, až si vyslechnu váš názor. Zkuste, prosím, alespoň na chvíli přerušit čtení a vžít se do jeho nebo její role. Jak byste se v této situaci zachovali právě Vy? Zatím jsem zaznamenal jen názor jedné své virtuální kamarádky:
    *Jako žena bych se zachovala asi dost podobně jako ona, záleželo by na celkové atmosféře před episodou, ale připadá mi to vtipné.

    *Jako on bych asi začala pracovat na pomstě podobného rázu. Anebo taky ne a zvolila bych ústup a smíření.

No, tak už vás nebudu napínat a řeknu vám, jak jsem svým názorem Petra uklidnil a on odešel spokojeně domů.

„ Peťo, opravdu se chceš rozvést? Nemohl bys mne v tom případě se svojí ženou seznámit?"
„A proč?"
„ Má skvělý smysl pro humor. Já jsem takovou ženu měl také, ale od její smrti jsem již na žádnou podobnou nenarazil."
„Hm."

Chvíli ještě beze slov přemýšlel, pak dopil pivo a šel domů. Mnohem dříve než obvykle. Se ženou mě ovšem raději nikdy neseznámil. Zřejmě tedy happy end.

Můj příběh muži ženy
Autor: Libor Farský
Hodnocení:
(5 b. / 4 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jana Šenbergerová
Jako vtip to bylo dobré, ale já bych něco tak nefér svému muži neprovedla, i kdybych na něho byla hodně naštvaná. Celý život jsem se řídila tím, že hádka nemá trvat déle než do příštího východu slunce. Nicméně se mi moc líbí, jak jste mu poradil.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...