Můj tip na výlet: 
Výšlap na Milešovku

Můj tip na výlet:
Výšlap na Milešovku

29. 9. 2015

Den české státnosti 28.9. t.r. nás uvítal vlídnou tváří a hřejivým slunkem. Sbalili jsme svačinu, pití, vnoučata a vypravili jsme se na ranní autobus.

Parta se mi smála, jak se podivuji novému autobusu, ale věřte, seděla jsem v něm poprvé a je prima se občas nechat svézt, když pořád řídím.

Vystoupili jsme v Milešové a vydali se na vrcholek - cca 4 km. Začátek cesty dobrý, výše už hodně kamenitý, místy úzká pěšina. Museli jsme dávat pozor na droboť, ale ta si vedla statečně. Ani jsme netušili, že zároveň sportovci pořádali maratónský běh, a to až z Teplic na Milešovku. Obdivuhodný výkon mladých, starých, byla to zabíračka, někteří před vrcholkem sotva popadali dech. Na vrcholku nádherně, ani moc nefoukalo.

A už jsme na vrcholu Milešovky, která je vysoká 837 m., má přezdívku Královna Českého středohoří, nebo také Hromová hora. Od roku 1904 zde sídlí meteorologická observatoř s rozhlednou. Milešovka patří mezi národní přírodní rezervace, její svahy jsou pokryty listnatými a smíšenými lesy, na vrcholku jsou smrkoviny. Na teplých úbočích se vyskytují vzácné rostliny - kapradinka lesní, kostrava ametystová a j. Součástí rezervace jsou i Výří skály kde hnizdí krahujec, jestřáb, výr, káně, kalous a včelojed.

Na vrcholu jsou dvě chaty s občerstvením, tradičně je zde k dostání zelňačka, klobásy a hlavně dobré pivo a to bodne, když se doškrábete na vrcholek. Lidí tam bylo opravdu hodně, maratonci, lidi mladí, staří, psi a děti. Prostě živo. Výhled dolů do údolí překrásný, slunečný. Už dlouho jsem nezastihla Milešovku v tak nádherném rozpoložení. Ani dolů se nám nechtělo...

V Milešově jme počkali na odpolední autobus a sjeli domů. Pěkně jsme oslavili svatého Václava!

cestování naše tipy výlet
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Hana Rypáčková
Jedu do Teplic a chystám se na Milešovku a ejhle! Hledám na google Soni výlet. Chceme jít z Milešova.. Asi tam už hospoda nebude otevřená???
Soňa Prachfeldová
Jarko, to by bylo prima, nebo můžeme volit mírnější trasu a to na Lovoš a pak procházku opárenským údolím . Záleží na tom, kdo by ještě letos chtěl . absolvovat.
Jaroslava Handlová
Soňo, já jsem stále ještě svůj letošní plánovaný výstup nevzdala. Znovu jsi mne navnadila. Z povedených snímků je vidět, že tam bylo krásně. Ten 28. říjen by nebyl špatný - otázka bude, zda se také bude chtět sluníčku nás doprovázet? Zdá se, že Ála, Mirka, Vladka, Lidmila, já a snad i někdo další bychom na to měly chuť, že?
Soňa Prachfeldová
Jani, vím, že v našich vzpomínkách člověk, kterého jsme měli rádi pořád žije a ten pocit mám, čím jsem starší, tím silnější.
Jana Šenbergerová
Na Házmburku jsem byla, Lovoš znám jen z dohledu. Pro mě už to vždy budou místa vzpomínek na kamarádku, která už není.
Soňa Prachfeldová
Alenko T. jsi mladice, od Černčic je to dobrý výšlap, o moc lepší než z Milešova, Naďo to se dá zvládnout, jsem tam často , v chatkách je teplíčko, občerstvení a dolů to jde samo:-) Alenko, máš pravdu, z blízkého okolí se dá krátkodobě naplánovat dle počasí, brnknout si, počasí se mění rychle, pro vzdálenější je to složitější, snad s ubytováním a ještě zvládnout Lovoš a popř. Házmburg a to už je asi dost :-)
Alena Tollarová
Mirko, načatá jsem hodně a už taky hodně dlouho. Říp je procházka, Lovoš trochu těžší, ale Milešovka ...nevím, nevím, ale je to pro teď už otázka prestiže! Bohužel si myslím, že pro setkání i60 je to logisticky těžko zvládnutelné, protože to asi chce spíš si říct dneska je hezky, jdu. A neplánovat dlouho dopředu. Co Ty na to, Soňo?
Naděžda Špásová
Soni, na Lovoši jsem náhodou před lety byla pracovně a nahoru pěšky. Měřili jsme turistům tlak od rána do odpoledne. Pršelo, byla zima a zpátky nás vezl starý gazík. Tak hroznej strach než jsme dojeli dolů jsem dlouho neměla. Tu Milešovku se pokusím dát.
Dana Kolářová
Procházka na Milešovku se mi líbila a výhledy také. Ovšem v reálu…
Jana Šenbergerová
Na Milešovce jsem byla s kamarádkou a jejím přítelem. Tehdy jsem prohlásila, Milešovka už nikdy, i když ten rozhled po kraji za tu námahu stál. Také jsme měly hezké počasí, i když pofukovalo, a žádné občerstvení nefungovalo. Pojedli jsme ze zásob. Nepamatuji si, kterou cestou jsme šli nahoru, ale odtamtud jsme došli až do Chabařovic. Bylo to krásné, ale náročné. Jsem ráda, žes mě tam s sebou vzala aspoň takto. :-)

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...