Zuzana Pivcová zpovídá 
studentku pana Farského

Zuzana Pivcová zpovídá
studentku pana Farského

27. 10. 2015

Takřka na rozhraní historického centra Českých Budějovic a jedné z rušných příjezdových komunikací stojí Rabenštejnská věž, součást někdejšího městského opevnění. V přízemní budově, sousedící s věží, se nachází prodejní galerie Domestika. Obchod je útulný, barevný a voňavý a nezůstává nic dlužen svému jménu. K dostání jsou zde užitkové i ozdobné předměty, u nichž převažuje ruční a řemeslná výroba.

Obchod je o to zajímavější, že ho vede jedna paní inženýrka, někdejší studentka našeho známého čtenáře a autora Libora Farského. Tak jsme si tu s ní dali sraz.

Paní Iva Reitingerová je matka tří dětí, avšak působí velmi mladistvě, je srdečná a energická. Obchodní prostory získala od města v konkurzu již před 15 lety. Pro její volbu rozhodlo to, že zde chtěla zřídit obchod v domácí tradici. Většina výrobků, ať to je keramika, sklo, obrazy, bytový textil, nebo přírodní kosmetika, šperky a různé suvenýry, pochází od soukromých výrobců, z malých dílen a jen ojediněle od větších firem. Až na malé výjimky se jedná o český sortiment.

V obchodě bylo v době naší návštěvy několik mladých prodavaček. Ale protože my jsme z i60, portálu pro aktivní seniory, tak stočíme následující hovor s Ivou spíše směrem k naší zralejší generaci.

Paní Ivo, jaké zkušenosti máte se starší generací ve svém okolí, máte ještě rodiče?

Oba s manželem máme naštěstí stále rodiče v relativně dobré kondici, takže jsme se starší generací v rodině v intenzivním kontaktu. Můžeme navíc porovnávat i různé aspekty stárnutí. Například moje maminka trpí obezitou, což jí působí mnohé zdravotní potíže. Manželova maminka je naopak štíhlejší a zdravější a důchod si aktivně užívá. Myslím, že kromě nemocí je obezita velký nepřítel stáří.

V čem spatřujete generační rozdíl mezi vámi?

Generační rozdíl nepovažuji za zásadní. Cítím, že rozdíl mezi mnou a rodiči nevyplývá z věku, ale ze způsobu uvažování, který je zapříčiněn zřejmě prožitím aktivního života v rozdílné době. Jsem sice dítě totality, ale během studia na ČVUT jsem se mohla s ostatními studenty zapojit do sametové revoluce a velmi si považuji všech pozitivních změn, které přinesla. Vážím si svobody projevu, podnikání a cestování. Podnikám, studuji cizí jazyky a velmi ráda cestuji. Moji rodiče tuto možnost neměli a jsou jako většina starších lidí poněkud usedlejší.

Vedle zdejších mladých prodavaček, zaměstnala byste, řekněme, i prodavačku kolem šedesáti?

Zaměstnávám ráda ženy v důchodovém věku na výpomoc v obchodě a vážím si jejich práce, neboť jsou zodpovědné, pečlivé a důsledné. Navíc nemají velké omezení například z rodinných důvodů, o víkendech a podobně a do práce se zpravidla těší.

Jsou mezi Vašimi smluvními dodavateli také nějací senioři?

Mezi mými dodavateli je mnoho seniorů. Jedná se buď o zakladatele menších rodinných firem, kteří v práci pokračují i přes pokročilý věk, nebo o seniory, kteří se začali teprve v důchodu věnovat řemeslné nebo rukodělné výrobě a hledají odbyt pro své výrobky.

Navštěvují vaši prodejnu také starší dámy a jak byste charakterizovala jejich zájem?

Starší dámy jsou našimi častými zákaznicemi. Mají na rozdíl od zaměstnaných žen čas se u nás zastavit a vše si v klidu prohlédnout a při té příležitosti koupit nějakou drobnost. Někdy chodívají ve skupinkách v rámci nějaké společné procházky nebo s vnoučaty.

Považujete starší lidi většinou za nostalgické a poněkud kýčovité?

Seniory za nostalgické ani kýčovité nepovažuji. Naopak jsou často mnohem praktičtější při výběru než mladší zákazníci.

Vy i Váš manžel jste byly studenty Ing. Farského. V jaké době vás učil a vnímali jste ho tehdy jako staršího člověka?

Pan Farský nás učil již před 30 lety. Byl nám žákům svým založením a flexibilním přístupem velmi blízký. Dostala jsem se k němu jako studentka víceméně nedopatřením, protože mě nepřijali na VŠ humanitního zaměření, a tak jsem se rozhodla doplnit si po gymnáziu maturitu v technickém oboru na stavební průmyslovce. Pan Farský mě nechal projít k maturitě v předmětu pozemní stavitelství, když mu slíbím, že se nebudu živit stavařinou. Přestože jsem pak úspěšně dokončila ČVUT, svůj slib dodržuji. Myslím, že mu mladý duch zůstal dodnes.

Mění se u Vás s postupem věku pohled na stárnutí a stáří?

Cítím, že se mě stárnutí velmi týká, a již nyní se snažím myslet na zadní kolečka. Jednak se snažím žít zdravě a udržovat se v kondici a také se snažím finančně zabezpečit, abych nebyla závislá na nějaké almužně od státu pro vysloužilé podnikatele a mohla se o sebe postarat sama. Uvědomuji si a mrzí mě, že se legislativa v tomto ohledu stále mění, a co se nástupu do důchodu a důchodového zabezpečení týče, nemám nic jistého, přestože platím značné částky na daních a odvodech na zdravotní a sociální zabezpečení.

Už Vás napadlo, čím byste se chtěla zabývat?

Až budu postarší a když mi bude zdraví sloužit, tak budu aktivní babička (pokud budu mít vnoučata), budu cestovat, budu pracovat na zahradě a budu číst spoustu knížek, které si už léta kupuji s tím, že si je v důchodu přečtu. Naučím se ještě španělsky a budu provádět turisty po Krumlově, když se mi bude chtít. Už se na to těším.

Máte nějaký vzkaz pro naše čtenáře?

Myslím, že platí, že věk nerozhoduje a že každý je tak starý, jak se cítí. Takže za svůj věk si můžeme vlastně tak trochu sami.


Tímto Vás, Ivo, zvu na stránky našeho internetového portálu i60, a vás, milí čtenáři, naopak při návštěvě jihočeské metropole do kouzelné stylové prodejní galerie Domestika. Děkuji za rozhovor.

Zpovídání
Hodnocení:
(5 b. / 1 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jana Šenbergerová
Podobný obchůdek, vstřícnou a usměvavou majitelku máme i u nás v Horách. Moc ráda tam chodím pro dárky, všelijaké drobnosti k různým příležitostem, nebo jen tak, abych potěšila oko i duši. Zatím jsem odtamtud nikdy neodešla s prázdnou. Vážím si lidí zaujatých pro svou práci a spokojenost druhých, proto paní Ivě i jejímu obchůdku přeji jen dobré dodavatele, spokojené zákazníky a nejen radost z naplňující práce, ale také prosperitu.
Libor Farský
Když mi Zuzana oznámila, že se svojí sestrou Marcelou přijedou do ČB, měl jsem to potěšení je obě osobně poznat. O Marcele na i60 Zuzka již několikrát psala, (je také na fotkách u tohoto článku), má úžasné výtvarné nadání a i když začala tvořit jako amatérka až ve svých 50 letech, její dílečka mne nadchla. Rád bych vám je právě teď znovu přiblížil. Najdete je na profilu Zuzky u článku „Moje vernisáž fotografií: O Marcele a pro Marcelu“. Odkaz zde: http://www.i60.cz/clanek_9548_moje-vernisaz-fotografii-o-marcele-a-pro-marcelu.html#.Vi9bpMADY .Mrkněte se na to, prosím, hned, stojí to za to. A tak se mi v hlavě zrodil nápad, seznámit Marcelu s Ivou. S nadějí, že by mohly navázat vzájemně prospěšnou spolupráci. Marcela sebou přivezla ukázky své tvorby a Ivu opravdu zaujaly, takže stále věřím v úspěšné pokračování. Mimochodem Marcelku již brzy přivítáme na i60, zatím se zacvičuje v práci s internetem. Z našeho setkání jsem si odnesl roztomilé dárečky a milé vzpomínky.
Hana Rypáčková
Takovéto obchůdky mám moc ráda.Určitě se tam podívám. A co na to říká sám Libor?
Květoslava HOUDKOVÁ
Rabštejnskou věž i ten obchod si zaznamenávám. Na jaře bych ráda navštívila (seženu-li přijatel.nocleh) : 3 dny/3 města: KAPLICE (býv.bydliště) - Čes.Krumlov - Čes. Budějovice - tak třeba i ten obchod - dík za tip.
Dagmar Bartušková
Zajímavé zpovídání. Znám tento krámek s krásami.
Eva Mužíková
Úsměv paní Ivy je nakažlivý, vyzařuje z něj pohoda. Obdivuji každého, kdo se dokázal rozhodnout a začít s podnikáním, i přes všechna úskalí. Zuzce děkuji za " návštěvu" - zmínka o tom, že se jedná o bývalou studentku Libora, je milá.
Dana Kolářová
Děkuji za zajímavý rozhovor i za vzkaz paní podnikatelky.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%