Poměry ve školství aneb Kdy to začalo?
Ilustrační foto: ingimage.com

Poměry ve školství aneb Kdy to začalo?

20. 2. 2016

Právě jsem shlédla video, kde žáci terorizovali svoji učitelku. Otřesné. Stará žena v odevzdaném postoji se svěšenými rameny čelí šikaně svých žáků. Veškerou energii zjevně už vyčerpala a oč je její rezignace zjevnější, o to jsou výpady žáků arogantnější. Jeden z nich to natáčí na video. Vyhýbá se očím učitelky. Že by přeci jen měl trochu svědomí?

Přemýšlím, kde je počátek toho všeho. Učitel byl kdysi vážený člověk. Vždy se, pravda, v souvislosti s učitelem uváděl přívlastek chudý, ale vzdělání mělo svoji hodnotu a učitel patřil k městské honoraci.(pan doktor, pan učitel, pan lékárník a pan poštmistr).

Potom se z pana učitele stal soudruh učitel. Když jsem navštěvovala základní školu , vyskytovali se na škole soudruzi učitelé a soudružky učitelky  v poměru  asi tak 60:40 ve prospěch učitelek. Sice jsme každý říjen při hodinách výtvarné výchovy malovali Auroru a v květnu prvomájový průvod, ale  učitel byl pro nás  autoritou. Hlavně díky našim rodičům, pro které bylo vzdělání pořád jednou z největších hodnot  a učitele jako nositele vzdělání si vážili.

Okupaci v r. 1968 jsem zažila jako studentka prvního ročníku gymnázia. Už jsme nebyli žáci, ale páni studenti, a učitelé nám důsledně vykali. A protože někteří z nich měli profesuru, říkali jsme jim pane profesore, a kupodivu líbilo se jim to více, než oslovení soudruhu profesore.

Pak přišla normalizace. Někteří učitelé nuceně odešli a byli rádi, že sehnali místo ve výrobě, či ve skladu místního velkoobchodu. Nahradili je jiní. Některých učitelů jsem si přestala vážit.

Když mé děti začaly navštěvovat základní školu, soudružky učitelky ve škole převládaly. Ředitelka školy a zástupkyně samozřejmě vlastnily tu správnou legitimaci, ale i přesto se našli hlavně mladí učitelé, kteří byli pro své žáky autoritou i inspirací.

Ti se také po roce 1989 první vrátili k oslovení paní učitelko a všichni jsme se těšili z nově nabyté svobody. Na jedné třídní schůzce nám učitelka mé dcery vyprávěla tuto příhodu: Při cestě z práce potkala třídního propadlíka z deváté třídy, který se už měsíc ve škole neukázal. Začala mu domlouvat, vysvětlovat důležitost vzdělání. Žák sáhl do kapsy, vytáhl hrst tisícikorun a řekl: Podívejte se, paní učitelko, tohle mám v kapse já. A teď mi ukažte, co máte v kapse vy s tím vaším vysokoškolským vzděláním. Chlapec místo školy dělal ochranku místnímu podnikateli. Srdečně jsme se tomu zasmáli, ale mělo nás to varovat.

I později, když jedna cestovní kancelář nabízela zájezdy se slevou pro důchodce a učitele, přišlo mi to spíše humorné než smutné.

Dnešní stav ve školství charakterizovala moje dcera učitelka větou: "Představ si, mami, že jsem v našem učitelském sboru jediná, která menstruuje."

Povolání učitele ztratilo společenskou prestiž. Žádný učitel vás nenaučí, jak vydělávat peníze a maturita, nebo titul, to se dá přece koupit.

Mohu se jen dohadovat, co přimělo nešťastnou paní učitelku k tomu, že se razantněji nebránila, neznám její rodinné poměry.

Byl to strach z propuštění? V souvislosti s permanentně probíhající optimalizaci ve školství je to docela dobře možné. Přebyteční učitelé bývají propouštěni. A první na řadě je ten, kdo si neumí udržet autoritu. A učitelka měla sedmnáctiletou dceru. O partnerovi se v tisku nemluvilo.

Proč kolegové učitelce, která o přestávkách plakala v kabinetu, nepodali pomocnou ruku? Lhostejnost? Nebo strach se angažovat? To nesvědčí o dobrých vztazích na této škole.

A proč vedení školy ani po upozornění některých studentů nepodniklo rázné kroky k nápravě? To mi vysvětlil ředitel školy prohlášením, že úmrtí učitelky nesouvisí s šikanou ve škole. Byla prý nemocná. Tento pán zřejmě nikdy neslyšel o vlivu psychiky na zdraví člověka. Jeho prohlášení, že škola nenese na tragédii žádnou vinu je vrcholem cynizmu. A to, že nevidí důvod ke svému odstoupení z funkce, jen dokresluje jeho charakter.

Začalo to přeměnou pana učitele v soudruha učitele, nebo až odstraněním kvalitních učitelů pro nedostatek loajality? Pokračovalo to změnou žebříčku hodnot a skončilo  tragédií.

Nechci být soudce. Jistě na většině škol pracují svědomití a zodpovědní učitelé a snaží se pro své žáky udělat maximum. Snad pod vlivem současných událostí i na ministerstvu uznají, že je třeba poměry ve školství zlepšit. A jsem optimistická v tom, že se ledy pohnou a začnou činy.

Ale to musí nejdřív někdo zemřít?!

 

škola
Hodnocení:
(5 b. / 10 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
ivana kosťunová
Valachovou jsem poslouchala včera na Radiožurnálu, měla jsem z ní velmi dobrý dojem, zdálo se mi, že ji ta šikana velice lidsky zasáhla a nastínila několik možných opatření, která v té souvislosti hodlá zavést. Zdá se mi slušná a doufám, že v té funkci vydrží.
Květoslava HOUDKOVÁ
Dnes v noci jsem použila "uspávací prášek" = TV debatu, ale ku podivu jsem chvíli poslouchala. Reportérka hovořila s ministryní školství K.Valachovou a ta zodpověděla i to, co mne trápilo: Studium na VŠ Pedagogické zvýší výuku studentů-budoucích učitelů v tom, aby dobře rozeznávali negativní jevy a taky, aby se jim účinně dokázali bránit a řešit !! Právě moje vnučka je v 1. roč. VŠ - tak už jsem klidnější. Konečně bude dostávat informace a rady již při studiu! = že do své budoucí školy vstoupí sice křehká mladá žena, ale v tomto směru již pevná.
petr stejskal
Problém není jen v rodičích, ty děti přece ve velkém ovlivňuje společnost, media. Podívejte se, co ta media předvádějí. Válku nebo kriminálku. A tam je i vražda běžným jevem. Ano,úcta se nám nějak vytrácí,ale není to jen v mládeži,ale jak se chová i střední generace k starším. Dřív neexistovalo nepustit sednout staršího člověka,dnes je to běžné a nikdo se nad tím nepodiví. A ani na to nemělo a nemá vliv,jestli učiteli říkáme pane nebo soudruhu. Já měl ty moje soudruhy rád i když jsem samozřejmě zalumpačil. Pravdou je,že já, kdybych si doma stěžoval na učitele,tak by to se mnou špatně skončilo. Dnes děti,teda mládež nemá vlastně po škole žádné povinnosti,a tak se nudí u počítače. Ale ten teplé lidské slovo nevydá. Ani nenapomene.
ivana kosťunová
Dnes vyšel na novinky.cz článek V. Klauze mladšího, kde výstižně popsal příčiny šikany. Doporučuji k přečtení všem, které tato problematika zajímá.
Květoslava HOUDKOVÁ
Vnučka ještě nějaký rok bude studovat. Je to křehká dívka, ale určitě pevná! Zažít příp. šikanu by se jí mohlo přihodit jen 1x (držím palce, aby se nestalo). Ale pokud by nenašla obranu u vedení přísl. školy, rozhodně by jí rodiče mohli ( i já) doporučit, kam to oznámit výše a najít pomoc - hlavně neotálet !!
ivana kosťunová
To je v pohodě, myslím, že nejsme ve sporu, jen se mi při tom vašem příspěvku vybavilo, že inspektory neposílá obec, ale kraj, proto ta reakce není pohotová. Ale v podstatě jsme myslím zajedno.
ivana kosťunová
To je pravda, ale zřizovatelem středních škol jsou kraje. Kdyby to bylo jako u základek v kompetenci obcí, určitě by měli větší motivaci, aby ta škola dobře fungovala. a taky informace by se k nim dostaly dříve,
Eva Balúchová
Mám dvě zkušenosti z jedné školy.Jednoho chlapce šikanoval trojlístek spolužáků,spolužačkám se to nelíbilo a nahlásily to.Ředitelství školy zakročilo,chlapci se omluvili a teď jsou všichni kamarádi.V druhém případě učitelka slabšího žáka psychicky tak srazila na dno,že raděj přestoupil na jinou školu.Takže opět:je to o lidech.
Hana Rypáčková
Asi by ten zájezd do Anglie byl "Perly sviním" .Ale jak k tomu přijdou ostatní studenti, že pár nevzdělatelných jim kazí výuku. Je pravda, že angličtinu často učí dobrý jazykovědec, ale ale špatný pedagog.
Lenka Hudečková
Paní Ivano, napsala jste to moc dobře, i když je mi z toho úzko. Sama jsem ve školství pracovala "dlouhých" 8 let a již dlouho jsem ráda, že jsem skončila. Co se dneska děje, to nemá obdoby. Z mého pohledu za tuto skutečnost mohou ve velké míře rodiče, pro které je dnes učitelka: "Ta kráva, co mi nebude vandrovat do kluka!". Denně slýchávám rodiče, jak si stěžují, ale ne na své nezvedené děti, nýbrž na jejich kantory. Smutné. Dostáváte 5*****

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.