Poležet si v minerálce
FOTO: autorka

Poležet si v minerálce

6. 3. 2016

Ležím ve vaně a vznáším se na bublinkách. Bublinky patří teplické minerálce, tedy té v blízkosti řeky Bečvy na Moravě .Vznášejí se v drobných proudech ze dna vany a objímají celé mé tělo. Na zádech způsobují příjemné šimrání,které chvílemi hraničí se slastí. Vlastně ona to je jedna velká kumulovaná slast.

Minerálka ve vaně obsahuje velké, nadměrně velké množství kysličníku uhličitého, který v prvních minutách vybuchne na dně vany jako bomba. Rozšíří cévy a sníží tlak. Působí osvěživě a zároveň relaxačně. Mnohé v jednom.

Ležím v přítmí se zavřenýma očima a vnímám všechno to dohromady každým svým pórem. Voda mě nadnáší, takže se udržuji pod hladinou šlapkami zapřenými o vanu. Čas od času v prostoru pod sebou rozvířím rukama na dně odpočívající bublinky. "Do práce, holky, je mi tu s vámi dobře!"

V tichém rozjímání slyším za zástěnou hlas: "Kalhotky dolů, paní Nováková, ty tady nebudete potřebovat!" To věru ne, bublinky se musí dostat všude!

Po 15 minutách přeruší mé bublinkové poležení krátký zvuk budíčku. Slastné nicnedělání bohužel končí. Zabalit do plachty a na chvíli vstřebat tento zážitek na lehátku. Mezitím se vypouštějí a znovu napouštějí vany. Minerálka burácí o jejich kov a já najednou slyším zvony! Nádherné vyzvánění. Na chvíli podlehnu mámivé představě nějakého blízkého kostela. Ale ne! Slavnostní vyzvánění patří opravdu bublinkám! Jsou to minerálkové zvony. Pod zavřenými víčky se mi rozprostře bleděmodré stříbro. Zážitek vrcholí.

Vracím se do pokoje a jsem si jista, že se do těchto ojedinělých bublinkových koupelí budu vracet pravidelně.

 

Pro zvídavé dodávám: Jedná se o minerální vodu silně mineralizovanou, uhličitou, termální vlažnou, hypotonickou. Nejedná se o vodu dle ČSN 75 7111 - pitnou, i když se tady popíjí "ostošest". Vyvěrá z hloubky 101,8 m, její teplota je 22, 7° C a do koupelí se ohřívá asi na 33° C. 

 

 

lázně
Hodnocení:
(5 b. / 8 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Soňa Prachfeldová
Magdalenko, takové poetické vylíčení, až jsem ty bublinky cítila, určitě je budu chtít vyzkoušet někde někdy.
Marie Magdalena Klosová
oprava:...o cestě z Brna...,odkudkoliv z Moravy nemluvě.Je to odevšad kousek.
Marie Magdalena Klosová
Olinko,Evo,Hanko,Zuzko a všechny holky,které máte chuť na bublinky! Dojeďte rovnou do "našich" Teplic.Z Prahy teď jezdí vlaky několikrát denně do Ostravy.Jsou rychlé .levné,pohodlné a staví v Hranicích na Moravě,odkud to je 20 min. místním autobusem do Teplic přímo K Moravanu.O cestě z Brna ,Zlína a odkudkoliv z Moravy je to kousek.Bublinky léčí srdíčko a snižují tlak.Nechejte se zlákat.mm
Elena Valeriánová
Moje švagrová před lety pracovala v Priessnitzových lázních v Jeseníku. Domluvila mi u kolegyně koupel, vana plná bylinkové vody, taky to byl krásný relax. Ve Vašem podání super zážitek, vůbec bych se mu nebránila.
Olga Štolbová
Magdalenko, nalákala jsi mě. Musím se někde informovat o něčem podobném blízko Prahy. Zatím mě to nikdy nenapadlo, popsalas to tak úžasně, že i já takovou rozkoš nutně potřebuji. Díky...*****
Zdenka Jírová
Takovou bublinkovou slast znám z lázní velmi dobře. Moc hezky jste to popsala.
Marie Magdalena Klosová
Milí moji čtenáři,potěšily mě,vaše pěkné reakce a touha zažít něco podobného.Jezdím do Teplic nad Bečvou na krátké relaxační pobyty už osm let.Koupele mám nejradši.Tato z posledních mi přinesla hluboký zážitek,ocitla jsem se ve snovém světě,jinak hladině alfa.Tam mě také od začátku do konce "napadlo" to vyprávění.mm
Eva Balúchová
Tak jsi mě nalákala,že zkusím do plného diáře vměstnat lázeňský víkend.
Libor Farský
Magdalenko, bublám si tu s Tebou a s *****
Hana Rypáčková
Nádherně se četlo a prožívalo tvé rozjímání Magdalenko. Takhle jsem se ve Františkových nechávala unášet na bublinkách s vůní růží a zpěvem ptáčků. Sestra mě zkontrolovala slovy : "Jste krásně huňatá" Já, do lázní pečlivě upravená? sklouzla jsem s obavou pohledem pod vodu. "No, celá jste hustě obalená bublinkami", vysvětlovala ..A já spokojeně pokračovala ve snění...Teď bych si to zopakovala , po dnešním tanečním maratónu...Položím se do vany ..

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.