Hrníčkový recept na velikonočního beránka pro ženy, které nestíhají
FOTO: autorka

Hrníčkový recept na velikonočního beránka pro ženy, které nestíhají

11. 4. 2020

Ještě jste nestihli upéct velikonočního beránka? Zde je jednoduchý, rodiiný recept na výrobu nejrychlejšího velikonočního beránka, který chutná výborně.

Všechny ingredience dáte do mísy, ručně zamícháte a nakonec lehce vmícháte sníh. Litinovou formu beránka mám po mamce a ona ji měla po tátovi - pekařovi. Formu vymažete rozpuštěným máslem a vysypete strouhankou. Peče se při 180 stupních, 45 minut. Pokud nemáte formu beránka, použijte klidně plech, a pokud přidáte jakékoli ovoce s drobenkou, neuděláte chybu.

Ingredience:

1 hrnek polohrubé mouky
1 hrnek hladké mouky
1 hrnek krystalového cukru + vanilkový cukr či vanilka
1 hrnek mléka
3 vajíčka - z bílků ušlehat sníh

Prášek do pečiva, citronová kůra, rozinky namočené do rumu a citronové štávy, mandle.

Začínám péci na Květnovou neděli a pak každý den upeču jednoho beránka. Máme velkou rodinu a také přátele. Velikonoční beránek je symbolem Beránka božího, jara, mládí, čistoty, dobroty. To pečení miluji. Vůni citronu, vanilky, rumu, uzobávání naložených rozinek, sem tam i lok rumíčku přímo z lahve...:)

Ale víte, na co se těším nejvíce? Na to vyloupnutí beránka z té těžké, žhavé, litinové formy! Mám v tom grif. Většinou se již nespálím. Připomíná mi to znovuzrození neviňátka, děťátka. Beránek má nádherné tělíčko se všemi detaily. Jen mu z rozinek na párátku uděláte očička, pocukrujete, uvážete mašli  a fešák může do světa.  A až ho budete rozkrajovat třeba vnoučatům, řekněte jim, proč se vlastně slaví Velikonoce. Že to není jenom pomlázka.

Berany, berany duc!

 

 

Hodnocení:
(4.8 b. / 11 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
VANDA Blaškovič
Velikonoce 2023.....7 let od doby, co byl napsán tento článek. Beránci stále stejní, jen my moudříme...:). Tak krásné Velikonoce!
VANDA Blaškovič
Dnes je velikonoční pondělí 2023 ....sedm let, co byl napsán tento článek....a beránci jsou stále stejní...:), jen my moudříme...:). Tak krásné Velikonoce!
VANDA Blaškovič
A je po Velikonocích 2022. Včera bylo velikonoční pondělí. Koronavirus jsme zvládli. Rusáci napadli 24.2. Ukrajinu. Dnes slunce nesvítí...Tak si napíšeme zase za rok.
VANDA Blaškovič
A jsou tu Velikonoce roku 2021. Bohužel, zatím koronavirus nezvládáme. Jsme zavření v nouzovém stavu. Ale situace se lepší....věříme, že zvládneme. Tak si napíšeme zase za rok...přeji klidné Velikonoce v rodinném kruhu. Dnes svítí sluníčko.
Soňa Prachfeldová
Milá Vando ... zvládneme :-)
Soňa Prachfeldová
Milá Bando, tenhle báječný rychlý recept používám často. Krásné s požehnané Velikonoční svátky přeji :-)
VANDA Blaškovič
Vážení, přeji Vám i redakci klidné Velikonoce a ať jsou co nejdříve jako v minulých letech. Článek je z roku 2016, pak byl uveřejněn 2017...a nyní v roce 2020....nechť v roce 2021 tu budeme na Velikonoce psát, dokázali jsme to! My se nedáme!
Marie Měchurová
Letos beránka vynechám, i když už ho konečně umím upéct. Napřed nešel vyklopit z formy. Pak jsem ho pekla každou půlku zvlášť, a těsto vyteklo do trouby. Dnes poslala dcera fotku, že upekla svého prvního velikonočního beránka, tak mám vystaráno. Bude jen mazanec. Věnečky se dnes docela vyvedly. Recept se příští rok třeba bude hodit. Děkuju.
Alena Vávrová
Asi před hodinou jsem beránka vyklopila a naaranžovala a vyfotila. Nejdřív jsem se kvůli situaci všem obyčejům vzpěčovala, ale nakonec nade mnou velikonoce zvítězily. K obědu byla hlavička se vším všudy, takže mě ještě teď pálí prsty od kopřiv, a co vím, tak ještě nějaký čas budou. Akorát tedy mazanec domácí, ten letos nebude a vajíček jen pár.
Marie Faldynová
Letos peču jen mazance, ale formu na beránka mám. Je to napínavé při vyklápění, ale už jsem to snad vychytala.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%