Kde se vzal marcipán?
Ilustrační foto: pixabay.com

Kde se vzal marcipán?

14. 12. 2016

Taky jste jako malí chtěli na každé oslavě zrovna ten kousek dortu s marcipánovou růžičkou? Pro mě to byla vždycky nejlepší věc na celém dortu. Dnes si ho můžeme vyrobit doma anebo běžně koupit v obchodě. Víte, z čeho se tato sladká dobrota vyrábí a jakou má historii? Pojďte si s námi udělat chuť.

S počátkem zámořských výprav a rozpukem obchodu s orientálním zboží začala Evropa v 15. století objevovat nové chutě. Na honosně prostřené tabule bohatých rodin se tak dostala jedinečná cukrovinka. Sladká hmota, která voněla po exotických oříšcích a cukru se brzy stala oblíbenou sladkostí. Jako první dovezly údajně marcipán na benátské trhy lodě z orientu. Postupně si ho oblíbil celý svět a nyní je nejen vyhledávanou pochoutkou, ale i oblíbenou cukrářskou surovinou.

Tajemství chuti
Marcipánová hmota má dvě základní suroviny: cukr a mandle. Většina receptů udává jejich poměr jedna ku jedné. Pokud se ale rozhodnete vyrobit si marcipán sami doma, nebojte se trochu cukru ubrat. Hmota bude dostatečně sladká i tak. Základem je mandle rozmixovat na co nejjemnější prášek a potom suroviny dobře spojit. Pro domácí výrobu se ke spojení nejčastěji využívá vaječný bílek. Pokud se vám do domácí výroby nechce a rozhodnete se marcipán koupit, pohlídejte si složení. Z českých výrobců se drží používání klasických surovin například čokoládovna Carla. Marcipánovou tyčinku vyrábí z pravých mandlí. Dnešní trh je ale bohužel plný i výrobců, kteří chuť drahých mandlí nahrazují levnějšími ořechovými jádry a přidaným aroma. Bez mandlí však marcipán nebude nikdy chutnat stejně jako kdysi.

Kouzlo mandlí
Mandle jsou luxusní zboží. Nepatří zrovna k levným potravinám a od toho se odvíjí i současná cena marcipánu. Pěstují se v mandloňových sadech v teplých středomořských oblastech. Jedinečnou podívanou si pro vás nachystají na přelomu února a března v období květu. Bílé závoje okvětních lístků s růžovým vyšíváním, do kterých se každoročně halí, jim vysloužily označení nejromantičtějších stromů na světě. V našich klimatických podmínkách se mandloně vyskytují v teplejších oblastech, kde se daří například vínu nebo meruňkám. V současnosti je asi nejznámější mandloňový sad v České republice, v jihomoravských Hustopečích asi 30 km jižně od Brna.

gastronomie
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 10 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Marie Ženatová
Letos jsem viděla na jihu Moravy kvést mandloně, byla to úžasná podívaná
Danuše Onderková
Marcipán miluji od mala. Dříve jsem si ho dělala sama, dnes si ho raději koupím, pokud ho potřebuji. Jako ozdobu na dort nebo výrobu růžiček apod.
Zuzana Pivcová
Marcipán mi odjakživa moc chutnal, i když jsem ho měla spíš jen jako ojedinělou lahůdku.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.