Znáte tohle nádraží?
FOTO: archiv autorky

Znáte tohle nádraží?

20. 2. 2017

Zaniklá nádraží mají svoji poetiku, své kouzlo. Toto a řada dalších podobných venkovských nádražíček se nalézá na trase Liberec -Česká Lípa. V dobách své největší slávy spojovalo lidi ze stejnojmenné vesničky s blízkým městečkem, kam lidé jezdíli za prací. Současný počet obyvatel vesničky - 118. Z žijícího nádražíčka se stala pouze zastávka. Aby domek úplně nechátral, pronajaly ČD tento domek rodině, která jej spravuje a snaží se udržet pro další generace. Velmi ty lidi obdivuji, bez jejich fandovství by asi toto a jiná nádraží zmizela v propadlišti dějin. Nádraží z druhé strany také  poskytuje dost neobvyklý pohled.

Nádraží a stejnojmenná vesnička se nachází poblíž městečka, které je známým turistickým cílem milovníků historie. Je zde mimo jiné známý zámek, kde žila známá šlechtična, která proslula pomocí chudým a uzdravující službou nemocným. V roce 1995 byla prohlášena za svatou.

 

nádraží
Hodnocení:
(5 b. / 6 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Lidmila Nejedlá
Nikdy jsem tím směrem vlakem necestovala.
Jarmila Komberec Jakubcová
Přiznám se, že bych neuhádla kde se nádraží nachází. Je moc hezké, ale já málo jezdím vlakem. Ale už jsem se polepšila a občas vláčkem jedu.
ivana kosťunová
Mě se to nádraží moc líbí, také se mi líbili obyvatelé, takoví nadšenci, kteří se o to starají. Vzadu vybudovali vliéru, kde žijí nějací ti draví ptáci- zřejmě je cvičí - sokolníci asi. Vodník na studni je normálně schovaný ve studni a asi má nějaký senzor, nebo co, když jdete kolem, vyjede ze studny a svítí očima. Zvláště dětem se to moc líbí a oni je nechávají prohlížet si voliéru i ty různé opičinky, které tam budují :))
ivana kosťunová
Ano, uhodli všichni, kteří hádali Lvová, ale také ti, kteří hádali Lemberk. Osada se totiž původně jmenovala Lemberk-z německého Lenburg ( určitě jsem to nenapsala správně německy, němčináři mě možná opraví). Původ tohoto slova je odvozen od lvice , kterou měli Vartenberkové , kterým panství patřilo, v erbu. Brzy po válce byl poněmčený název Lemberk pojmenován na Lvová.
Anna Potůčková
Nepoznala, neuhodla, nikdy jsem tam nebyla a na netu jsem ani nehledala
Naděžda Špásová
Ivano, nikdy jsem tam nebyla, ale vaše indicie byly jak mají být. Je to Lvová a opět vivat wiki.
Zuzana Pivcová
No, vím, odkud byla Zdislava, to je všechno. Pořídím si razítko a budu tu tisknout Nevím.
Helena Votíková
Je-li ten zámek od L, a šlechtična od Z, pak už taky vím.
ivana kosťunová
Trať zrušená není, pouze některá nádraží na té trati
Eva Mužíková
Jen podle nápovědy ale ne znalosti typuji Lvovà????

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.