Polévka je grunt
Foto: autorka

Polévka je grunt

25. 4. 2017

Taky se vám to občas stává, že nevíte, co k obědu? A nebo spěcháte a řeknete si, že dnes musí stačit jen nějaká dobrá, hutná polévka.
Občas zvolím polévkovou variantu obědu. Tady mám pro vás jeden recept.

Polévka z hlívy ústřičné

1,5 l vývaru z uzených žeber
200 g hlívy ústřičné
1 malá mrkev
1 střední cibule
2 brambory
½ lusku čerstvé papriky (nemusí být)
kousek feferonky na zvýraznění chutě (nemusí být)
2 stroužky česneku
olej, kmín, pepř, sůl, mletá paprika, majoránka, nové koření, libeček

1. Do hrnce dejte vařit asi 500 g uzených žeber + 6 kuliček nového koření. Asi dvacet minut před koncem vaření přidejte do vývaru česnek, 2 oloupané brambory, na větší kusy pokrájenou mrkev, nožičky z hlívy ústřičné a libeček. Vše vařte do změknutí.

2. Mezitím si nakrájejte cibuli a na proužky hlívu ústřičnou. Rozehřejte olej a nejdříve na něm osmahněte cibuli, pak přidejte kmín, hlívu ústřičnou a restujte ji do změknutí. Potom přidejte mletou papriku a sběračku nebo dvě vařícího vývaru. Odstavte z plotny a přikryjte, vše připečené se krásně propojí s vývarem.

3. Vyndejte uvařená žebra a kuličky koření. Zeleninu rozmixujte ponorným mixérem a vše vlijte do hrnce s hlívou, řádně rozmíchejte. Tím se polévka krásně zahustí a není v ní ani gram mouky. Maso ze žeber oberte, nakrájejte a vraťte do polévky, přidejte pepř, popřípadě sůl a hlavně majoránku. Polévku ještě tak pět minut povařte. Dochuťte dle své chuti.

Podávejte s pečivem.

Dobrou chuť!

 

recepty
Hodnocení:
(5 b. / 11 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Lenka Hudečková
Miluji polévky a vařím je tak, abychom aspoň v zimě měli polévku denně. Mám ráda vývary i krémy...a hlívová polévka je výborná z doma pěstované hlívy :-)
Jana Šenbergerová
Nepochybuji o tom, že je to dobrota. Tentokrát jsme měli jen obyčejnou uzenou polévku, ale příště vyzkouším tvůj recept.
Marie Seitlová
Elen, zrovna mám hlívu koupenou, tak vyzkouším. Může mít zajímavou chuť.
Naděžda Špásová
Elen, z hlívy dělám dršťkovou polívku a vždycky si pochutnáme. Ta tvoje vypadá taky moc dobře.
Květoslava HOUDKOVÁ
Drštkovku z hlívy občas vaří naše restaurace/výborná. Obvykle si dovezu 2 porce (= v mraz. "na indy"), také kulajdu, gulášovku, bramboračku (moc polívková nejsem a pro 1 os. je sama nevařím).
Jarmila Komberec Jakubcová
Polévku z hlívy citronové (ta je nádherně žlutá) dělá můj přítel jako ála držková. Hlíva nám rose okolo pařezu z lípy před domečkem. Jsou to nádherné žluté trsy vonící po hlívě.Nikdy v životě jsem to nikde neviděla jen ve Štěchovicích
Zdenka Jírová
Polévku z hlívy miluji, dělám ji jako dršťkovou polévku. Je moc dobrá.
Eva Mužíková
Elen, pořádně jsi mne svým receptem namlsala. Beru to zkrátka tak, že je to polévka z uzeného vývaru s masem a doplněná hlívou. Proč ne, hlívová je jedna, uzená druhá, Tvoje třetí a určitě výborná.
Zuzana Pivcová
Mně míchání chutí vůbec nevadí. Když jsem jezdívala do NDR, milovala jsem jejich Eintopf, do kterého se většinou smíchalo vše, co dům dal. Je ovšem pravda, že nejsem správný gurmán, nýbrž vděčný jedlík. :-)))
Hana Rypáčková
Taky bych to nemíchala, houba chutí maso nahradí... Zrovna v dubnu si užívám podtrnek.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.