Tip na výlet: Za vyhlídkami na Labe v Českém středohoří
Foto: autorka

Tip na výlet: Za vyhlídkami na Labe v Českém středohoří

10. 5. 2020

Tento tip na výlet je určen všem, kdo rádi chodí, nicméně nejsou polykači kilometrů a spíš se cestou rádi zastaví a prohlédnou něco zajímavého. Pozvu vás do Českého středohoří, a sice na výšlap s výhledy na Labe z několika míst, rozhlednou, kostelíkem a vodopádem.

Naše cesta začíná v Lovosicích, kde nasedneme do autobusu Českých drah, který nás doveze do stanice Radejčín. Ne, nelekejte se. Po železnici tu už dlouho žádný vlak neprojel a funguje tu náhradní autobusová doprava. Hned po vystoupení se pustíme po žluté turistické značce a po chvíli na nás vykoukne radejčínská rozhledna. Ta je volně přístupná po celý rok a neplatí se tu žádné vstupné. Po vystoupání 98 schodů se rozhlédneme po okolí. Uvidíme malou sestru Milešovky Kletečnou, na východě na obzoru Říp, na západě hraniční Krušné hory a samozřejmě také Labe. Budeme se držet dál značky a cestou mezi poli a loukami narazíme na Srbovu vyhlídku s lavičkou. Na další - Doerellovu vyhlídku, odbočíme z cesty a najdeme ji po 600 m lesní pěšinou.

Po návratu na původní trasu uvidíme Dubičky. Právě zde je jedna z nejznámějších, nejvyhledávanějších a také nejfotogeničtějších vyhlídek na Labe a protilehlý Deblík a Varhošť. Dubický kostelík  je zasvěcen patronce horníků sv. Barboře a v nice nad vchodem je její socha ze 17. století. Přímo u vyhlídky se můžeme i občerstvit v příjemném penzionu, kde se výborně vaří.

Po příjemné chvilce budeme pokračovat z Dubiček dále mezi zahrádkami, ovšem nezapomeneme přestoupit na zelenou! Ta nás povede většinou lesem k další vyhlídce, jíž je Mlynářův kříž. Je odtud výhled dolů do labského kaňonu, jímž se řeka ubírá k Ústí nad Labem.

U rozcestníku opět změníme barvu a budeme pokračovat po modré značce k jednomu z mnoha středohořských vodopádů. Určitě nebudete čekat žádné valící se masy, takže Moravanský vodopád na stejnojmenném potoce v Mlýnské rokli vás určitě nezklame. Nedá se sice mohutností srovnávat s vodopádem Vaňovským, na který jsem vás pozvala v zimě (Tip na výlet - Vaňovský vodopád), ale padající šňůry Moravanského potoka také mají své kouzlo.

Odtud je to asi 400 m do obce Moravany, ležící na ostrohu vysoko nad Labem. Tam mě u křížku překvapila obrovská lípa.

Z Moravan můžeme pokračovat po silnici dolů k Labi nebo se vrátit k vodopádu a sejít dolů romantickým Mlýnským dolem s kaskádami na potoce. V obou případech vyjdeme v Dolních Zálezlech a zde můžeme nasednout na vlak a vydat se směrem ku Praze nebo do Ústí nad Labem. Vystřídali jsme 3 barvy značení, udělali 7 zastávek a ušli příjemnou procházkou asi 9 km.

Budeme-li mít chuť, můžeme odtud jít dál pěšky stále po zelené značce, která nás přivede po asi 12 km přes Vaňovský vodopád a zámeček Větruše do Ústí nad Labem. Výšlap tak můžete ještě zakončit jízdou lanovkou z Větruše dolů přímo do obchodního centra.

Tip na výlet
Hodnocení:
(5 b. / 28 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Alena Tollarová
S překvapením hledím, že tento starší článek vyšel znovu. Vycházka je to opravdu parádní. Byla doba, kdy se íčko na výlet sjelo ze všech možných koutů, a tak jsme uspořádaly i tento výlet. Mám v hlavě, že jsem o tom i napsala článek, ale nemůžu ho na svém profilu nějak najít. Nebo o něm psal někdo jiný?
Vladislava Dejmková
Nefunguje mi ten odkaz na Vaňovský vodopád.
Marcela Broumová
Álo, děkuju za konkrétnost a ukládám si do svých světlých plánů. Kdysi jsem chodila s turisty a moc mě mrzí, že jsem neuchovala trasy, které vymýšlel organizátor tvého typu.
Jindra Hubačová
Děkuji Ali za parádní výšlap a pěkné fotky.
Jitka Hašková
Krásný výlet, kéž bych ho mohla podniknout. Mám nohy hrozně ochablé, že bych to neušla.
Zuzana Pivcová
Tak jsem chtěla napsat, jak se nám to neuvěřitelně rychle rozjelo, a ejhle, on je to starší článek. Ale nevadí, je pěkný, nabízí zajímavý výlet a je to pro ostatní vlastně určitý návod, jak by mohl příspěvek do soutěže vypadat. I když - každý je originál.
Elena Valeriánová
První odstavec, první věta - to jsem celá já, nejsem polykačka kilometrů. Šla bych s tebou hned a naše zastavení by byla plná vzájemného souznění.
Hana Rypáčková
To je dávno, co jsem byla v Býčkovicích....Už se těším na cestování, to si toho budeme vážit....Po čtyřech bych tam lezla...Ale kytičky a celé jaro v čudu..
Soňa Prachfeldová
Krásná místa, mě známá a milá.
Věra Ježková
Ali, moc hezké. Díky. Jsem ráda, že můžu krásy Českého středohoří, které jsem téměř neznala, objevovat i ve skutečnosti.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.