Jak vařily naše prababičky: povidla a švestky v cukru
Ilustrační foto: pixabay.com

Jak vařily naše prababičky: povidla a švestky v cukru

5. 8. 2014

Zajímá vás, jak se vařilo za první republiky, před sto a více lety či dokonce za dob zřejmě nejslavnější české kuchařky a buditelky Magdaleny Dobromily Rettigové? Tentokrát nabídneme recept na švestková povidla.

K tradiční české kuchyni neoddělitelně patří švestková povidla – právě jimi byly naplněné buchty, s nimiž čeští Honzové vyráželi do světa. Konec léta, kdy švestky zrají, nabízí nejlepší příležitost pro jejich výrobu. Je to také dobrý a dnes už poněkud pozapomenutý způsob, jak uchovat případné přebytky úrody tohoto ovoce.

Švestky na povidla jsou lepší hodně zralé, aby byly sladké. Vypeckované švestky dáme vařit do hrnce na mírný oheň. V okamžiku, kdy začnou houstnout, je musíme míchat, aby se nepřipálila. Vaříme tak dlouho, dokud se ještě oddělují od dna nádoby, pak je přemístíme do kameninového hrnce a zalijeme teplým lojem. Po vychladnutí hrnec převážeme plátnem nebo papírem, v tomto stavu povidla vydrží rok i dva. V tradiční staré kuchyni se povidla vařila a míchala na okraji kamen nebo pece celý den, což však při uvedeném postupu není nutné.

Pokud se nám nechce míchat povidla, je možné švestky uchovat i jinak. Očištěné nepřezrálé švestky rozpůlíme, odpeckujeme a nakládáme do zavařovacích sklenic. Pak je zalijeme cukerným roztokem. Ten vyrobíme tak, že na litr vody připadne 35 až 40 dkg cukru a půl hodiny povaříme. Ovoce jím zalíváme teprve, když uvařený roztok úplně vychladne. Sklenice se zalitými švestkami vaříme v páře při teplotě 90 stupňů 15 až 20 minut a zavíčkujeme.

 

Ingredience
2 kg švestek
1 litr vody
35 až 40 dkg cukru

gastronomie recepty
Autor: Redakce i60
Hodnocení:
(4.5 b. / 2 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Margita Melegova
Delam povidla v troube, bez cukru a michani, jen pridavam trochu octa presne tak jak se delala driv, jsou tuha a pred pouzitim je musim rozvarit. Ze je do svestek daleko ani ne, utika to hodne rychle.
Jitka Caklová
Jak moje prababička nebo babička vařily povidla nevím, ale po vzoru maminky povidla dělám zásadně bez cukru. Ze zkušenosti maminčiny i mojí vím, že za stálého míchání dlouhým vypékáním cukr karamelizuje a ve výsledku jsoudíky přepálenému karamelu, nahořklá. Když je třeba, tak před použitím se dají vždy přisladit. Švestky vypeckuji, umelu na masovém strojku a ještě před vařením přidám 10-15 jadýrek z pecek. Sterilovaná nyní používám z roku 2014.
Hana Práglová
Do úrody švestek je ještě daleko.Snad jich bude letos dost..Teď jde na řadu rybíz...
Ingrid Hřebíčková
Dobrý den pane Nováku, mohu se zeptat po delší době, co myslíte tím teplým lojem? Ráda bych si povidla udělala tento rok, až přijde doba švestek. Děkuji.
Milada Salajková
Povidla bez mícháni : 7kg vypeckovanych švestek, 1,5 kg cukru, 0,5 l octa. Vše smichej. Vlož do litinového hrnce, postaveného na litinovy plát a nejmenší oheň. Vaříme 5 hodin. Poloviční dávku 3h. NEMíCHAT ! Po uplynutí času vypněte oheň a směs rozmíchejte. A jsou tu povidla. Žádný problém se slupkama, jako při výrobě povidel pečením, rozpadnou se taky.
Jana Slavíková
Nevím, jak to dělaly prababičky, dnes bych sklenice NEJDŘÍV zavíčkovala a pak teprve sterilovala.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%