Chemoterapie bez vypadání vlasů? Ano, díky chlazení
FOTO: Nemocnice Na Bulovce

Chemoterapie bez vypadání vlasů? Ano, díky chlazení

27. 11. 2017

Systémová léčba rakoviny s sebou přináší možné vedlejší nežádoucí účinky, jako jsou např. nevolnost, zvracení nebo porucha krvetvorby, které dnes mohou být podpůrnými terapiemi výrazně zmírněny. Ztrátu vlasů způsobenou chemoterapií obecně vnímáme jako doprovodný jev, se kterým se někteří pacienti lépe a jiní hůře smiřují. Ankety mezi pacienty na toto téma ukazují, že ztráta vlasů je pro mnoho pacientů tím nejhorším doprovodným jevem, který chemoterapie přináší.

Alopecie (ztráta vlasů) je další zátěží, a to nejen pro pacienta, ale i pro jeho rodinu a přátele - vzhled je neustálou připomínkou onemocnění a jeho léčby, často ještě značnou dobu po ukončení chemoterapie. Vypadávání vlasů není jen kosmetický problém, ale znamená i potenciální psychické strádání pacienta, které nelze podceňovat. Pozitivní vliv zachování vlasů je podpůrným prvkem v procesu léčby pacientů.

Ústav radiační onkologie Nemocnice Na Bulovce nabízí řešení v podobě tzv. chladící čepice. Tuto novinku, kterou má Nemocnice Na Bulovce zatím jako jediné státní zdravotnické zařízení v České republice, včera využila první pacientka. „Doufám, že mi vlasy alespoň částečně zůstanou,“ přeje si bývalá zdravotní sestřička Jaroslava, která trpí rakovinou prsu.

Přístroj DigniCap pomáhá pacientům předcházet ztrátě vlasů působením chemoterapie. Laicky řečeno, jde o chladicí čepici, která se využívá v průběhu aplikace chemoterapie.

„Ochladí se pokožka, dojde ke zpomalení metabolismu a vlasový kořínek, který je v tuto chvíli zavřený, nepřijímá to cytostatikum. Touto novou technikou jsme schopni zabránit ztrátě vlasů buďto úplně nebo alespoň částečně, takže žena nepřijde o všechny vlasy, nepotřebuje paruku a doba úpravy, kdy žena vypadá stejně jako předtím je mnohem kratší. Takže je to obrovská psychická podpora pro pacientku a důležité je, že to nijak nesnižuje účinnost té chemoterapie,“ popisuje radiační onkoložka Lucie Reifová.

„Cytostatika, která se podávají na karcinom prsu, tak skoro všechna jsou spojena se ztrátou vlasů. Pro ženu jsou její vlasy natolik zásadní, že to může vést i ke ztrátě sebeidentifikace. Pro některé ženy je ztráta vlasů často takový stres, že mnohdy raději odmítnou nejúčinnější chemoterapii. Nyní bude možné kadeře při léčbě ochránit,“ říká primář Ústavu radiační onkologie Miloslav Pála.

Systém se v některých západních zemích – Německo, Belgie, Skandinávie – užívá již od roku 2010. Dle údajů výrobce statisticky u 85 % pacientů vypadá méně než 50 % vlasů (což je bráno jako hranice viditelnosti prořídnutí) a nepotřebují paruku během terapie. „Tato technika je ve světě již odzkoušená, několik let jsme se snažili tuto léčbu nabídnout a nyní jsme tedy první státní nemocnicí v České republice, která tento způsob nabízí,“ dodává ředitelka Nemocnice Na Bulovce Andrea Vrbovská.

Léčbu pojišťovny nehradí. Hodina s „čepičkou“ vyjde na 400 Kč. Celková částka tedy záleží na typu nádoru a počtu předepsaných chemoterapií. V mnoha případech ale vyjde aplikace DigniCapu finančně nastejno jako pořízení kvalitní paruky. „Navíc ženám zůstanou jejich vlasy. A to pacientky v této těžké životní situaci opravdu oceňují. I psychická pohoda hraje velmi významnou roli v komplexní léčbě nádorového onemocnění,“  uzavírá onkoložka Lucie Reifová. 

zdraví
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 2 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%