Vybrat ideální připojení k internetu nemusí být věda. Stačí znát základní pravidla
Ilustrační foto: ingimage.com

Vybrat ideální připojení k internetu nemusí být věda. Stačí znát základní pravidla

2. 2. 2018

Komunikace s přáteli, nakupování, poslouchání hudby nebo sledování oblíbených seriálů – nic z toho si už většina z nás nedokáže představit bez připojení k internetu. Internet je neodmyslitelnou součástí dnešních domácností. Jak ale nenaletět a neplatit vysoké faktury za pomalé připojení? Nemusíte být programátoři ani techničtí inženýři, stačí znát několik základních pravidel.

Tak jednoduché, aby bylo možné stanovit univerzálně nejvýhodnější internetové připojení, to ale není. Požadavky a očekávání lidí je totiž různé. Lidé, používající internet pouze pro komunikaci s přáteli a čtení zpráv, si vystačí s pomalejším, levnějším připojením. Oproti tomu mladí lidé nebo rodina, kteří často stahují data, sledují přes internet televizi a děti hrají online hry, se naopak bez rychlého, ideálně neomezeného internetu neobejdou.

Jaké připojení vybrat?

Různé jsou i technologie připojení. Na trhu jsou nejméně čtyři možnosti: drátové připojení, připojení přes kabelové televize, mobilní a bezdrátové připojení.

„Bezdrátové připojení domácnosti pomocí technologie WiFi bych nedoporučoval. Jedná se sice o levnou variantu, ale kvalita a stabilita tohoto připojení může být ovlivněna jak nepřízní počasí, tak rušením z okolních sítí jiných WiFi poskytovatelů internetové služby. Dosahované maximální rychlosti WiFi přípojky jsou také mnohem nižší než u přípojek kabelových. Připojení přes poskytovatele mobilního internetu zase přináší nevýhodu platby za přenesená data tzv. FUP. U pevných kabelových přípojek toto omezení není a nemusíte se proto obávat, že zaplatíte více, když zrovna budete internet více používat,“ vyjmenovává kvality a nedostatky jednotlivých připojení Jakub Jánský ze společnosti AIM, která poskytuje jedno z nejrychlejších připojení u nás. A dodává: „Pokud bydlíte v oblasti, kde je dostupná možnost připojení přes optické kabely, rozhodně bych doporučil tuto variantu. Jde o nejrychlejší a nejspolehlivější připojení současnosti. Alternativou pro ty, u nichž ještě nejsou optické kabely, je pevné připojení DSL, eventuálně rychlejší VDSL. To je dostupné téměř všude, je navíc vysoce stabilní.“

Kolik to stojí?

Nejrychlejší připojení přes optický kabel stojí např. u AIM 650 korun měsíčně, poloviční, avšak stále velmi slušná rychlost 100 Mb/s pak 450 korun. Neomezené připojení přes VDSL pak společnost nabízí od 400 korun za měsíc.

internet
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 1 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Thanh Hang Truong
Dobrý den, jmenuji se Truong Thanh Hang a studuji 3. rokem na Vyskoké škole ekonomické v Praze a v rámci bakalářské práce zkoumám fenomén seniorů na sociálních sítích. Poprosím vás proto vyplnění krátkého dotazníku https://seniori-na-socialnich-sitich.vyplnto.cz/

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.