Čeština má nový slovní hit
Ilustrační foto: ingimage.com

Čeština má nový slovní hit

19. 3. 2018

Čeština je fakt zajímavá. A v běžné řeči ještě víc.Jel jsem v MHD, a jak tak pozoruji lidi a poslouchám, o čem a hlavně jak se baví, tak jsem jim doslova v duchu napovídal. A to s ohledem na jedno slovo, které se pomalu stává hitem v běžné komunikaci, ale v poslední době i v televizi.

Kdysi za mého mládí slovo vole znamenalo takové nutné zařazení do party puberťáků a hrdost, že se nebojíme toto slovo používat. Pak se z toho stal hit a slovo vole se stávalo v běžné řeči dosti slovem častým. Jen jsme museli vědět, s kým to mluvíme. V práci s vedením nebo s cizími lidmi jsme měli brzdu. Ale teď je zde nový slovní hit.

Jedno slovo, které člověk dá do tří vět i 5x, v čemž mě dost lidí, aniž by si to uvědomovali, usvědčili. Používá se denně všude, slyšíme ho, když se na to slovo zaměříme, téměř všude, kde se hovoří. V MHD, doma, v práci, v restauraci. A to slovo zní... JAKOBY. Jakoby ovládlo český národ.
„Víte, já jakoby jsem šla tam a tam a oni jakoby mi řekli, že jakoby musím udělat něco, a tak jsem si jakoby myslela, že mám pravdu… Nebo,… „Já jsem jakoby udělal to a to,“ a když se nestranně zaposloucháte do různých hovorů kolem vás, slovo jakoby vládne Česku.

A když se pak slyšíte samy sebe v mluvě, ono ta potvůrka jakoby vypadne jakoby i z vás. Tak jakoby jak je to. Používáte jakoby také takové slovo?
Tak jakoby napište, jak válčíte jakoby u vás s tím slovem Jakoby.

Můj příběh
Hodnocení:
(4.7 b. / 25 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Ilona Vykoukalová
Přesně tak,není to jen slovo "jakoby",což je v dnešní době IN , ale i velmi používané "jako a o prostě " ,dívám se na televizi a i zkušené moderátorky například zpráv nebo herci,když mluví v různých pořadech ( Prásk,VIP zprávy) používají tato slova i 5x ve větách .A ještě nemám ráda spojení slov "strašně krásné" snad je něco moc krásné,ne ?
Hana Šimková
Přečetla jsem si všechna vaše vyjádření a zjistila, že máte všichni jakoby pravdu. Ještě ale musím dodat, že když nastane v mluvě odmlčení, je to také jakoby hrozné.Nevíte totiž jestli dotyčný bude v řeči pokračovat a nebo jakoby usnul. Pak mu jakoby začnu skákat do řeči, abych tuto odmlku jakoby něčím proložila.
Karel Hyndrák
Mozek vyrábí 600 slov/min, huba propustí jen 140 slov/min. Ano v hubě se to štosuje. Je pomoc? Ano, pomalu! Učí se to na DAMU a v kněžských seminářích, proto tito lidé mluví hezky (rétorika). Necvičený tupec to nestíhá a proto klade do řeči vycpávky: é, éé, jakoby, prostě, takže, normálně, v podstatě, vlastně, jako. Každé desetiletí je v módě něco jiného. Zaposlouchejte se někdy do řeči necvičeného mluvčího, ta neustálá éé vás musí úplně odbourat. Nejznámější byl poslanec ééBenda, ale i níže zmíněný prezident. Cizinci si chválí tu paní, která čte názvy stanic v pražském Metru. V naší historii byl nejlepším rétorem Dr. Gustáv Husák. Ano sloužil špatné věci ale kvalifikovaně. V kurzech rétoriky ukazují jako vzory ještě dva (jeden italský a jeden německý).
Hana Rypáčková
K nám na jih to nedorazilo, ale různé výplně ano. Mozek pracuje rychleji než pusa a tím asi výplně vznikají. Vzpomínám na projevy komoušů a tehdy jsem si všimla, že slovo "opravdu" bylo velmi frekventované. Jsem ráda, že si lidé povídají a píší jakýmkoliv jazykem.
Jarmila Fialová
Spousta "nových" slov v češtině mi vadí a přidávám i poslední dobou dost často používané "dechberoucí"
Rostislav Mraček
Velkým nešvarem poslední doby je takové umělé koktání, kdy řečník opakuje slova. Poprvé jsem to zaznamenal u atleta Dvořáka, bylo to příšerné! Ale dnes už to používají i rozhlasoví a televizní moderátoři. I spisovatelé a novináři. Obdivovaný pan Rosák a taky slovenský velvyslanec Weiss! Vždy se ptám, jestli tak i píšou? Poslechněte si rozhovor s hokejistou či fotbalistou. Jistě toto koktání uslyšíte.
Rostislav Mraček
A není to jen JAKOBY, ale také JAKO, NORMÁLNĚ, TEDA. Lidé si najdou to své oblíbené. Když je upozorním, tak se někteří rozzlobí. Autor článku měl namísto: 5x, použít: pětkrát.
Věra Lišková
Vtipný článek a co se na něj snese kritiky. Jakoby již lidé ztratili smysl pro humor. Tak napište také něco sami , ať se poučíme.
Jiří Horký
Stalo se již módou upozorňovat na různé chyby a nedostatky v češtině, ale bohužel i v článku se objevila poměrně častá chyba. Autor totiž v násobku použil místo znaku × (krát) znak x (písmeno "iks"). Alespoň předpokládám, že věta "... do tří vět i 5iks" má správně být "... do tří vět i 5krát". :-)
Helena Krpálková
Ano, je to ale již několik let kdy "jakoby" proniklo do mluvy nejen na ulicích. Tak strašně mi to vadí, že jsem se několikrát neudržela a zeptala se ...a stalo se to opravdu, nebo jakoby ..? Bohužel tito lidé ani nevědí, že to říkají. Stejně tak jako slovo "vole" přetrvává povětšinou v řeči mužů (bez rozdílu věku) absolutně beze smyslu. Dále jsem háklivá i na "bysme" místo "bychom" a v psaném projevu "by jste" místo "byste".

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.