Rozpaky starého pokladníka
ilustrační foto: pixabay.com

Rozpaky starého pokladníka

4. 8. 2018

Fanouš Hovorka působil celých čtyřicet let jako pokladník fotbalového oddílu T. J. Sokol Podboří. Celé dvě generace fanoušků neviděly chodit s kasičkou kolem hřiště někoho jiného. Za celou tu dobu zažil tolik událostí, které se od tak prozaické činnosti neočekávají.

Samotný začátek byl spojen s červánky fotbalové korupce. Předseda předal nováčkovi tři stovky z Vinobraní a pravil:  "Musíš zařídit, abychom v neděli neprohráli!“ Situace oddílu v Okresním přeboru se stávala kritickou. Sestup byl na obzoru. Body z Dražůvek by bodly. Fanouš se usadil na strategické místo, lavičku na stráni. Po celý první poločas hledal slabý bod v mužstvu domácích. Byl to brankář. Byl zřejmě pod parou a neustále se opíral o brankovou tyč. "To je můj člověk,“ zajásal korupčník. O poločase se na pisoáru odehrál tento dialog:  "Pane brankáři, potřebujeme, abyste nic ve druhém poločase nechytil !“ A v rukou bafuňáře se objevily tři zelené stokoruny. Brankář zareagoval. Sebral bleskurychle nabízený peníz a prohlásil: "Šéfe, rozumím. Možete se spolehnout!“ Korupčník usedl spokojeně na své místo a sledoval výsledek své mise. Brankář splnil slovo. Nechytil jedinou střelu na svoji branku. Žádná nebyla. Hosté se nedostali za půlku! Fanouš pak honil brankáře kolem kabin a žádal zpět své peníze. Nedočkal se. A tak na počátku své éry nový pokladník zcela zklamal.

V průběhu své funkce se Fanouš snažil napravit svou reputaci. Několikrát se mu podařilo ovlivnit výsledek zápasu vhodně podstrčenou bankovkou. Jednou dokonce pronásledoval rozhodčího i do sprch. V kabině rozhodčích bylo nezdravě mnoho svědků. Rozhodčí srolované bankovky převzal a při tom dárce sledoval zamilovaným pohledem.

Předseda oddílu, hospodský Tymián se na to už nemohl dívat. Prohlásil pokladníka za korupčně neschopného. Sám se prý postará o výsledek domácího utkání se Sokolem Chvalov. Kvůli regulérnosti soutěže byl z Brna poslán rozhodčí, výměna. Na železniční stanici byl pan rozhodčí přivítán s patřičnou pompou a zavěšen do předsedy, odebral se do hospody. A zde byl rozhodčímu předložen rumíček a čajíček. Více rumíčku. V následujícím zápase značně podroušený arbitr pískal všechno proti domácím! Domácí zvítězili vlastní silou. A tu rozlícený předseda oslovil rozhodčího: "Ale, pane, my jsme se přece nějak domluvili?!“ A tu rozhodčí odvětil: "Ale já jsem vám, červeným, po celý zápas připískával!“ Nedošlo mu, že barva dresů domácího mužstva byla zelená!

Pokladník se ale vyžíval i jiným způsobem. Snažil se pro oddíl získávat peníze. No a jednou z cest bylo pořádání tanečních zábav pro mládež. Po celou tu dobu si Fanouš odseděl stovky hodin u pokladny. Jak v sále, tak venku pod širým nebem. A drsným  průvodcem všech akcí byla "Hašišácká“ muzika.  Ještě dnes mu, už penzistovi, při vzpomínce na hlasitý randál tiká oko. Pokladník býval také hlavním pořadatelem těchto akci. I v těch dobách vrcholného socialismu mládež řádila. Kolikrát se semlela rvačka s pořadateli. V tom případě Fanouš kryl pokladnu vlastním tělem jako Saša Matrosov hlaveň německého kulometu. A vyvrcholením bývalo časté předvolávání do trestní komise. To, když rozdivočelá mládež zdemolovala nádražní budovu, obrátila popelnice a v sousedním městě rozmlátila tabuli cti se jmény nejlepších pracovníků. Fanouš byl v trestní komisi štamgastem.

A život šel dál. Zvláštním dobrodružstvím  bylo pořizování výstroje. Dresů, kopaček, míčů. Fanouš býval pouze pokladníkem fotbalovým. Nad financemi celé tělovýchovné jednoty bděl vysloužilý cifršpion Materna. O každou korunu se tento pán handrkoval. Dodnes zní v uších vyjednavače Maternovo. "Vy chcete nový balon, nešlo by ještě kopat s tím starým?“

Dnes navštěvuje už bývalý pokladník všechny zápasy obou mužstev. To jedno, béčko, hrává dopoledne. Je to základní třída a v podstatě o nic nejde. Hoši hrají pro zábavu a porážka dvanáct nula venku, žádná křeč. Po hřišti se koulí spousta míčů, žádná nouze o dresy.

Toho sobotního dne přišel penzista Fanouš Hovorka povzbudit béčko. První tři domácí hráči vybíhají z kabin v jasně červených dresech. A hrome, béčko má nové dresy! Pozorovatel byl ale náhle vyveden z omylu. Zbytek červených dresů měli na sobě hráči hostí! Zápas se odehrál, jako by se nechumelilo. Dokonce platil výsledek na hřišti!

A tak nastaly rozpaky starého pokladníka. Tak tohle za celou dobu své činnosti neviděl. Jednatel Breburda uvedl vše na správnou míru. "Víte, ono jich přijelo jenom osm. No a chtěli jsme si zahrát. Ale my to tak děláme všichni. Kolikrát jsme také jeli v osmi a domácí nám vypomohli! Akorát ti blbí Lovečáci nám nevyhověli. Přijeli jsme v osmi, nedomluvili jsme se a oni nám dali dvanáct kousků. Jeden gól hezčí než druhý! Ale mají to u nás!“

Senior Fanouš Hovorka už ve výboru není. Zůstal ale oddílovým kronikářem. A je na rozpacích. Může zapsat do kroniky výsledky zápasů čtvrté třídy, bez pravdivých poznámek?

Jde přece o čest kronikáře!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Můj příběh
Hodnocení:
(5 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Dana Puchalská
Františku, jako bych to viděla. Pěkně jsem se pobavila. Děkuju.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.