Znáte královnu noci?
FOTO: pinterest.com

Znáte královnu noci?

5. 9. 2018

Vím, že skoro každý z nás má rád květiny a mnozí z nás i kaktusy a sukulenty.  A jak jsem tak listovala jednou svojí opravdu starou knihou, našla jsem i krásnou kresbu právě oné Královny noci - Selenicereus grandiflora. 

Vypadá jako liána, ale je to kaktus, dle botaniků se jedná o rod keřovitých kaktusů. A má opravdu krásné květy, které jsou opravdu hodně veliké, -cca 30 cm dlouhé a 25 cm široké. Kvetou jen a jen jednu noc zhruba od 20ti hodin večer až do svítání. Květy omamně voní po vanilce. Tato kráska ovšem hodně nesnáší prudké slunce.

Jedna moje teta ji kdysi s velkým úspěchem pěstovala na verandě. Jako malá jsem ji moc obdivovala. Ale kvést jsem ji nikdy neviděla, vždy jen poupata nebo to, co z ní potom zbylo. A to, co jsem se o ní dočetla nyní, je víc než zajímavé. Posuďte sami.

Původem tato rostlina pochází z pralesních oblastí Jižní a Střední Ameriky. Najdeme ji na ostrovech v Karibiku. Jméno kvůli krásnému květu dostala po řecké bohyni Selené. 

Obsahuje

  •  Látku účinnou léčivou složku Glykosid kaktin. Používá se v homeopatii k léčbě srdečních onemocnění  - Angíny pectoris.

Využití

  • Pro vysoký obsah účinných látek se používá proto jako léčivo, afrodiziakum, jed, ale i omamný prostředek.
  • Jako omamný prostředek jí využívali hlavně domorodci v zemích, odkud královna noci pochází.          

Informace jsem čerpala z různých zdrojů . Např. Wikipedie a různých brožur, které se týkají kaktusů. Úvodní fotografie je z internetu. Ty dvě další jsou z mého archivu, kde jsou i jiné oblíbené květiny z té doby. Kresba se datuje do roku 1918.

květiny příroda
Hodnocení:
(5 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Zdenka Jírová
Dano, promiň, asi mi šly oči"šejdrem", že jsem nepřečetla správné datum.
Dagmar Bartušková
Úžasný květ. Slyším o ní prvně.
Dana Puchalská
Zdeni to bude omyl. Mně ten článek vyšel teď v září.
Zdenka Jírová
Dano, nějak mi tvůj článek v únoru unikl, tak odpovídám až dnes. Královnu noci jsem vlastnila do předloňska, od roku 1965. Bohužel, v zimě nějak nachladla a uhynula. Kousek jsem si jí propašovala od známých z tehdejšího Západního Německa, kde jsem byla s mužem u jeho příbuzných. Tam ji měli velikou, krásnou a viděla jsem i její květy. Kousek mi dali a já ji celá ta léta pěstovala doma na okně. Pravidelně mně kvetla. Květy jsou opravdu veliké a silně vonící. Mám už jen jejich fotografie. Když mi poprvé vykvetla, pozvala jsem večer i sousedy, kteří chtěli vidět ten zázrak. U nás jsem ji ve velkém provedení viděla před lety v Liberci v botanické zahradě, ale ne kvetoucí, noční návštěvy se nekonaly.
Zuzana Pivcová
Nádhera. Občas chodíme na výstavy kaktusů a sukulentů, a vidět některé rozkvetlé kaktusy mi úplně vezme dech. Vždycky si vzpomenu na Bezručovu báseň a žasnu, jak z takové napohled pro někoho nepříliš půvabné rostliny vyrazí tak nádherný, skoro orchidejový květ. Jinak o této Královně nevím nic. Kdysi jsme byly v létě u pratety a ta nám řekla, že tu noc pokvete na zahrádce nějaká květina, což se stalo. Víc už si ale nepamatuji, je to dávno.
Věra Ježková
Kaktusy nemusím. Výjimka potvrzuje pravidlo. Královna se mi moc líbí.
Jana Šenbergerová
Tuhle krasavici neznám, dnes ji vidím poprvé.
ivana kosťunová
Opravdová královna :))

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.