Jak šel čas na zámku v Oslavanech
FOTO: archiv města

Jak šel čas na zámku v Oslavanech

31. 10. 2018

Hned, jak bylo vyhlášeno téma: Jak šel čas, mne napadlo, že bych měla napsat o našem zámku. Neznám totiž ve svém okolí památku, která by prošla takovou proměnou.

Ovšem, než jsem se k psaní dostala, začaly chodit do redakce články ostatních autorů a byly tak krásně zpracované, že jsem ztratila chuť do psaní. Proto v tomhle článečku nebudu psát nic o historii zámku v Oslavanech. Však  kdo by měl zájem, si ji vyhledá.

Zámek, původně klášter, často měnil majitele, v roce 1945 byl zestátněn jako německý majetek a různé organizace ho využívaly jako sklady, čímž chátral až do roku 1993, kdy přešel do majetku města. Začalo se postupně s opravami střech, ostatních budov, nádvoří i zámeckého parku.

Arkádové nádvoří patří k největším uzavřeným nádvořím v republice.

Momentálně se od zámeckého parku upravuje cesta do zahrady, kde bude restaurace, biotop, dětské hřiště a pěkný rezidenční dům. Město má další plány a snaží se, aby se obyvatelům v našem městě pěkně žilo.

Tak tedy jde čas u nás na jihu Moravy v Oslavanech.

Můj příběh Soutěž - Jak šel čas
Hodnocení:
(5 b. / 16 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Anna Čípová
Evi, bezva tip na výlet i posezení. Snad do Oslavan někdy zamířím.
Eva Balúchová
Všem děkuji,že jste se podívali jak šel čas u nás na zámku.Nedá mi to abych nenapsala,že za zámkem jsou vidět 2 skleníky,tak tam bude restaurace,na velké hnědé ploše biotop a ty 2 budovy vlevo už jsou zbourané a místo nich se staví krásný rezidenční dům.V zámku máme hezkou stylovou restauraci,takže pokud pojedete kolem,můžete se stavit.Františku,jsem ráda,že se ti fotky líbí.
František Matoušek
A to já musím říci, že jsem tento zámek navštívil a i vyfotil, když jsem se zabýval hledáním svých předků. Můj rod totiž pochází z nedalekých Ketkovic, kde je nejstarším rodem-již více jak 500 let. Můj prapraděda se oženil s dcerou jistého Františka Sladkého z Oslavan, a tento František byl tenkrát drábem u tehdejšího zámeckého pána Jana Nepomuka Schrafta. Z toho hlediska si dovolím Evi ty Tvoje fotografie stáhnou do svého genealogického archivu. Tedy s Tvojim svolením. Článek je krátký, výstižný a hezký. :-)
Dagmar Bartušková
Evo, moc pěkné pokoukání na zámek v novém hávu. Jednou se tam možná vypravím. A když bude v parku ta restaurace, ... Každý poutník se musí dostatečně občerstvit. :-)
Zdenka Jírová
Je to hezké, když je vidět, jak nějaká zanedbaná zřícenina vstává z mrtvých lidskou zásluhou.
Eva Mužíková
Evči, to je nádherný zámek. Nevadí že jsi se nepřihlásila, hlavně že je článek na světě..
Hana Rypáčková
Soutěž nesoutěž, jsem ráda , že jsi to zveřejnila. Krásně opravené... A je to města, to je správné..My se máme , takových zajímavých míst. Všude je krásně.
Dobroslava Tůmová
Evo, hezky napsané. Stručné, ale výstižné. Historie zámku je dlouhá, podrobně ji popsala naše kolegyně, z vlastivědného spolku, v její poslední knize. Nevím, zda mohu tuto knížku prezentovat a nabídnout, tak jen okrajově se o ní vyjadřuji. Kdyby některou z ičkařek, které znáš osobně měla zájem si ji koupit, tak ji můžeme zaslat. V každém případě si myslím, že oslavanský zámek a naše muzea stojí za návštěvu. Pro mnohé je to sice trochu z ruky, ale v Oslavenech je ubytování, takže bychom mohli zařídit. I při prohlídce bych se jim mohla věnovat. Chce to udělat si výlet, domluvit prohlídku na den a je "vymalováno". Máme v Oslavanech co nabídnout. A kdyby se návštěva spojila s nějakou akcí, tak by to bylo úplně to nejlepší. V nejbližší době je to "Čertovský zámek" - skvělá akce. V létě Karmelská pouť, na podzim Oslavanské historické slavnosti. Všechno lze najít na portálu města.
Naděžda Špásová
Evi, moc hezké. Škoda, že tento zámek asi nikdy nenavštívím. Ale niky neříkej nikdy, viď. :-)
Věra Ježková
Evo, znala jsem pouze jméno. Ráda jsem se dozvěděla víc. Hezký zámek na hezkých fotkách.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.