Doslov k článku...A naposledy tam byla školka
FOTO: autor

Doslov k článku...A naposledy tam byla školka

30. 10. 2018

Díky jednomu příspěvku v diskusi k předcházejícímu článku musím reagovat.

Ano, rád-nerad budu pokračovat v bádání, ale je to pro nás psychicky dost náročné. Setkáváme se s pamětníky a jejich potomky  kteří byli nějak tou dobou postiženi, což si ponesou navždy. Třeba ta paní, co nás prováděla kolem budovy Richterů. Hrozně rád bych jí pošeptal tajná čísla do sportky, aby si nějak poradila a věděla, co s tím. Nebo ta stará paní co jí patří pozemek s holubníkem. Všude uklizeno, měla tam v létě i krásné záhony s kytičkami, udělala to, na co stačila, ale že jí barák, stodola i ta kočárárna padá na hlavu, co s tím? Jo, dokázat nějak pomoci.

A co takhle nápad??? Pozvat zájezdové autobusy z West i Ost, ať se jdou podívat. Šikovného průvodce, co v podstatě přetlumočí předcházející článek a přidá trochu bájí a pamětí místních. I záhada by se našla, kdepak je deska z pomníku Císařovny Sissi??? Turisté by dostali kafe, párek, rohlík a čaj a do kasičky by přisypali v dobrovolných darech i pár euro, aspoň něco na udržení objektu, třeba střechy. Druhá zastávka by byla v rodinné kapli Richterů a na hřbitově, samozřejmě zase s možností dobrovolných darů. I já bych rád přispěl, ale to by tak stačilo na natření zábradlí, které už asi hodně pamatuje, viz titulní foto. Pokud se širší okolí seznámí s tím, že to všechno padá a bude padat i nadále, jistě se najde i řešení. Já být majitelem, tak to za rozumných podmínek i daruji, jen aby to nespadlo. Věřím, že lidé rádi přispějí na dobrou věc, a uvedu příklad.  Hodně dávno, hluboko před revolucí, jsem se byl podívat v kostele v Resslově ulici, kde ve sklepení skončily životy parašutistů z anglického výsadku. V misce na dary, ležící ve výklenku a všem volně přístupné, ležela na hromádce drobných stodolarovka. První a poslední, kterou jsem kdy viděl.

Ano, budu pátrat, objevovat a informovat i nadále, ale připadat si jako čumil a zvědavý Pražák se mi moc nelíbí, tak co s tím??? Poradíte?

Můj příběh
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 5 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jarmila Komberec Jakubcová
V Praze existuje Spolek za starou Prahu. Zkuste pane Libore se s nimi spojit a třeba právě s nimi pomůžete mapovat historická místa. Tak to děláme i u nás v Plzni, kde máme podobný spolek.Váš článek byl skutečně moc pěkný a gratuluji k zasloužené výhře.
Dana Puchalská
Libore, chtěla jsem něco podotknout, ale předběhl jsi mně. Ano gubernie a taky satelit. To je ten správný výraz. Reaguji na to co psala Jitka Caklová. Počítám kolik mi tenkrát bylo, ano už vím. Před 50 lety 12 let, pak 22 let, no a na závěr číslo 32 let. A myslím že není skutečně nutné, ten tvůj článek, co zvítězil takhle pitvat. Ano nechali to lidově řečeno zrajtovat a je to škoda. A to že jsi podnikl tak parádní výlet a přiblížil si nám situaci je přeci super, ne.
ivana kosťunová
Před 50,40,30, lety mi bylo15,25,35, a měla jsem co dělat sama se sebou a později s dvěma dětmi. My jsme přeci tu situaci nezpůsobili. Asi jste přehlédla, že Libor shání možnosti, jak pomoci, a já si ho za to velmi vážím.
Jitka Caklová
Reaguji zde stejně jako u článku Očima spisovatele Karla Pacnera: Chodíme se do Moskvy učit, jak vám zakroutit krk. Otevřenost, která přišla poněkud pozdě. Nikdy to nepochopí lidé, kteří svoji důstojnost vyměnili za "plný talíř" a nikdy nepřiznali a do dnes nepochopili, že se tím nechali srazit na kolena. A dodávám v souvislosti s mým článkem Z mého archívu příběh třetí: Návrat do dětství ve vzpomínkách: To jste to neviděli před třiceti, čtyřiceti, padesáti lety? Proč jste ty "pracovité, chytré, vzdělané a odvážné nechali hnít v kriminálech, nebo na dně, odkud neměli šanci se vydrápat? Dnes máme co nám patří a místo toho abychom přiznali i díl svojí viny, brečíme na cizím hrobě a dojímáme se cizím neštěstím.
ivana kosťunová
Snad by se dalo založit nějaké občanské sdružení , ale byl by to běh na dlouhou trať, přesto by možná stálo za to pokusit se.
Zuzana Pivcová
Problém je v tom, že těch státních výdajů, které nám připadají účelné či prioritní, je tolik, že to stát nedá. Tak teď třeba stav mostů v Praze a riziko s tím spojené. Každý zná a vidí nejvíc to, co je v jeho bezprostřední blízkosti. Nezapomenu, když 2002 zatopila povodeň celé přízemí Invalidovny a poničila, co se dalo. Protože tam byl historický archiv, kam jezdili i cizinci, usoudili jsme s několika kolegy, že by nám třeba zahraniční návštěvníci či instituce mohli pomoct. Tak to jedna kolegyně někam na odpovídající zahraniční stránky umístila. Přišlo 10 dolarů.
ivana kosťunová
Dá se nějak pomoci zachovat tyto hodnoty ? Možná se najdou lidi, kterým stejně jako tobě není osud pohraničí lhostejný. V případě pomoci státu by to byly smysluplně vynaložené finance.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.