Tip na výlet - Oltářík a Košťálov
FOTO: autorka

Tip na výlet - Oltářík a Košťálov

5. 1. 2019

Máme leden a venku panuje zimní počasí. To nám však vůbec nebrání při šálku dobrého čaje a pojídání vánočního cukroví zavzpomínat na lepší časy a třeba si začít představovat, kam se vypravíme, až bude zase hezky. Pozvu vás na výlet do malebného Českého středohoří, o kterém se dá říct, že pomalu na každém kopci, na který vylezete, najdete zříceninu nějakého toho hradu. Pojďte se se mnou podívat na dvě z nich, které hravě zvládnete při jednom výletu. Je to Oltářík a Košťálov.

Vrátím se do 31. října, kdy se udělalo krásné počasí s viditelností, která slibovala nevšední zážitky. Toho jsem beze zbytku využila. Putování jsem začala v obci Děkovka, nad kterou se zvedá kopec se zříceninou hradu Oltářík, zvaný též Hrádek. Cesta se otáčí po úbočí kopce a mezi stromy se náhle objeví zbytky hradu. Na informační tabuli je vyobrazená rekonstrukce toho, jak asi hrad kdysi vypadal. Dnes z něho opravdu mnoho nezbylo, leč rozhled je nádherný. Pode mnou leží kopce a kopečky roztodivných tvarů, včetně nejvyšší hory Českého středohoří Milešovky, v dálce se od jihu rýsují kopečky na Lounsku Milá, Raná, skoro v zákrytu trojice Oblík, Srdov a Brník, dále na východ Hazmburk a nad rovinatou krajinou vystupující Říp. Severně nad Holým vrchem a Radobýlem vidím dokonce vzdálený Ještěd. Přímo pode mnou leží jako namalovaná cesta, která mě ještě čeká. Totiž z Děkovky se vydám kolem obory s Plešivcem přes Vlastislav a Sutom na Košťálov a z něho dolů do Třebenic. Krásný den nevylákal nahoru jen mě, ale potkávám se tam s dalšími turisty. Dívkou se psem, která zasněně hledí dolů a nechává se ode mě ochotně vyfotografovat. Až doma na fotkách jsem zjistila, že plechovku od limonády, která se v prostoru hradu povalovala, měla předtím v ruce ta sympatická dívčina. Moje sympatie rázem pohasly. Oltářík je přístupný celoročně a žádné vstupné se tam neplatí.

Sestupuji dolů a vracím se do Děkovky. Moje cesta dál povede po červené turistické značce. Ve vsi je kaplička a malý rybníček, v němž se krásně zrcadlí domečky. Jdu dál podle bytelné ohrady. Značku sice nějakou dobu nevidím, ale proč by tu byla, když cesta vede pořád podle ohrady? Jdu takto pěkně dlouho a najednou vidím, že se blížím k Lipské hoře. Ta dneska opravdu není v plánu! Ach jo, zase jsem zabloudila. Cestu jsem si prodloužila o takové dva kilometry. Musím se vrátit do vsi a najít tu červenou. Ta vede po silnici až na kraj vesnice a pak uhýbá úplně na druhou stranu, než jsem se vydala původně. V ohradě se zvedá kopec Plešivec. Kdo si vzpomene, že o Plešivci jsem psala nedávno (Plešivec, Kamýk a Tři kříže), bude mít pravdu. Není ale Plešivec jako Plešivec, tenhle je na jiném místě Českého středohoří. V ohromné ohradě vidím pasoucí se koně a fotím jako divá. Koně s Plešivcem. Koně s Lipskou horou. Koně s Milešovkou. Koně jen tak... Pod stromy podle cesty si sbírám jablíčka a cesta pěkně ubíhá.

O osadě Chrastná jsem neměla ani potuchy. Zjevila se jako duch, prošla jsem ji raz dva a cesta vede dál mezi pastvinami. Slunce nad hlavou, kolem dokola kopečky, pasoucí se ovečky, co víc si přát? Obec Vlastislav leží v údolí, projdu ji a musím se pak vydat znovu do vrchu. Zvědavá jsem na zdejší zříceninu Skalka. Leč zastavilo u mě auto s jedním z turistů z Oltáříku a zve mě dovnitř. Abych se prý nemusela trmácet do vršku. Skalku tedy míjím za oknem auta, nechávám si ji na příště a řidič mě vysazuje v Sutomi. Odtud pokračuji dál lesem až k hradu Košťálov. Vrch Košťál je svým charakteristickým zubatým tvarem nepřehlédnutelnou dominantou panoramatu Českého středohoří a vystoupat na něj patří téměř k turistickým povinnostem. Plním ji ochotně a odměnou je mi opět nádherný výhled. Podobný jako z Oltáříku. A přece zase jiný. Tentokrát jsem tu úplně sama a vychutnávám si podzimně barevné moře lesů pode mnou plnými doušky. Hledím k obzoru k Řípu, kam se budu vracet.

Teď už mě čeká jen sestup do Třebenic na autobus. Také hrad Košťálov je bezplatně volně přístupný po celý rok.V nohách mám včetně neplánované odbočky nějakých 14 km a šťastná se vracím domů. Co byste řekli takovému výletu na jaře, až budou kvést stromy? Já jsem si ho slíbila.

cestování
Hodnocení:
(5.1 b. / 15 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Marie Bartošová
Aleno : **********
Jitka Caklová
Komentář K ČLÁNKU jsem napsala 5.1.2019 13:30 a za komentář ke komentáři 5.1.2019 10:32, který mi přišel vtipný, se POTŘETÍ omlouvám.
Miloslav Krejbich
Paní Aleno, díky za "Tip na výlet", ten komentář od paní Jitky Cáklové je mimo mísu, nereagovat je nejlepší. Podle fotek bych si tipnul, že "Toulky" jsou Vaše. Paráda, když je pročítám, mám pocit, že jsem tam také byl. Díky!! Pokud jsem se spletl, omlouvám se autorce, ale stejně doporučuji k prohlížení.
Hana Práglová
Alenko,moc krásná vycházka. Já ve vašich končinách byla jen na Komáří Vížce a na Doubravce. Víc kopců tam neznám. Hezky jsem se s tebou prošla!!
Jitka Caklová
Mě tedy "Koštálov ne Koštálov" přišlo vtipné, tak mě za to ukamenujte :-)
Jitka Caklová
OK, NEreagovala jsem na chybějící háček v titulku, ale v příspěvku Elen (10:32) v reakci na Zuzku mi přišel vtipný, jak jsem napsala. Že se to obrátilo proti mě má zřejmě jiný důvod, tak se za to ještě jednou omlouvám.
Alena Tollarová
Prosím vás, já bych už tu debatu o chvíli chybějícím háčku ukončila. Děkuji.
Jitka Caklová
Já když mám něco na háku, jde to mimo mě a nevyjadřuji se k tomu. Ale naprosto chápu, proč jsem já "škarohlíd" nebyla pochopena :-) :-) :-)
Dagmar Bartušková
Musel to být skvělý výšlap. Fotky super. Jen nechápu tady tu debatu. Z překlepu rovnou do pekla. Já mám háček na háku.
Zuzana Pivcová
Přišla jsem až teď večer a koukám, o čem je tu debata. My z Lomnice jsme chodili do Libštátu na pouť a mnozí do Košťálova na vyhlášené koupaliště. Ale to s Alčiným článkem souvisí jen shodou jmen. :-D

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%