Dvojí tvář sobeckého vydírání
Ilustrační foto: ingimage.com

Dvojí tvář sobeckého vydírání

31. 1. 2019

Sobecké vydírání patří k nejohavnějším a odsouzení hodným vzorcům chování a přináší s sebou vždy hodně bolesti a smutku.

Citové vydírání a manipulace patří do rejstříku zprostředkovaného ovlivňování a jeho cílem je dosáhnout obvykle vlastního prospěchu. Děje se tak přímo i pouze podvědomým mechanismem, kdy se vydírající osoba staví do světla ublížené, bezmocné a slabé osoby, které je činěno jakési příkoří a to je způsobeno přímo či nepřímo vydíranou osobou.   

Sobecké vydírání se může objevit v jakékoliv věkové kategorii, můžeme jej tedy pozorovat i v kategorii seniorů v rozdílných podobách:  

1. Senior vydírá své rodinné příslušníky, nejčastěji děti. Vyčítá jim, co všechno pro ně udělal, jak jsou nevděčné a bezcitné, staví se do výsadní  situace a zdůrazňuje, že by si zasloužil více pozornosti. Dokládá to i stížnostmi v celém okolí, stěžuje si i osobám, které situaci neznají (sousedé, náhodní příchozí) a vyžaduje, aby mu pomohli a „ domluvili“ nevděčným potomkům. Své požadavky zdůvodňuje tím, že rodina ho nemá ráda, přáli by si jeho smrt, věnují mu málo času a nechtějí poslouchat ani jeho stesky ani jeho rady.

Tito lidé mohou citově podlehnout naléhání a vznikají z toho velká rozčarování, kdy se snaží „domluvit“ zdánlivým viníkům a ti to vnímají jako totální nespravedlnost a příkoří, protože nic takového nepociťují a naopak se snaží co nejvíce blízkému seniorovi vyhovět. Situace může být ještě víc komplikovaná, když vyčítající senior propadá do paranoidní poruchy a domnívá se, že jeho blízcí navíc třeba usilují o jeho život. Zde pak dochází k velmi zásadním konfliktům a prohlubují se na jedné straně pocity ublíženosti a na druhé se zvyšuje reakce až k projevům nepřátelství.  

2. Opačná situace může nastat, bude-li vydírající osobou třeba dospělý potomek, syn nebo dcera. Využívají bezmocnost seniora a snaží se silou a převahou získat prospěch. Zdůvodňují tak „povinnosti“ rodiče starat se i o dospělé dítě, podporovat finančně jeho i jeho rodinu. Jsou i případy, kdy vnuk vydírá babičku vyhrožováním sebevraždou, když mu nedá peníze (úspory), aby si mohl koupit motorku. Zde se obvykle projeví totální bezohlednost a vydírající zcela bez skrupulí nutí seniora, aby vyplnil jeho vůli.

Z naší psychiatrické praxe známe opakované případy, kdy rodina dokonce připraví seniora o střechu nad hlavou, prodá jeho domek a seniora umístí do ústavu, často i pod smyšlenou diagnózou, která neodpovídá skutečnému stavu. Finanční prostředky z prodeje využije pro svou potřebu a seniora zcela odloží a nepřijde za ním ani na návštěvu.   

 

MUDr. Jan Cimický

 

 

 

 

 

psychika
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 18 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Zuzana Pivcová
Řekla bych, že ano. Ten člověk to neříká s úmyslem vydírat, ale více či méně prosazuje svou. Podobně jako: Že se nestydíš...., Kdybys mě měl rád, tak bys...., To já bych nikdy neudělala...Ty mě zničíš....Já se z tebe zblázním....Je mi z tebe zle....a další.
Hana Rypáčková
"Budeš mě mít na svědomí", říkala v mládí maminka kamarádky, když ji pouštěla na zábavu. Měla jen ji. Nijak jsme tomu nedávaly váhu...To bylo vydírání ?
Marie Doušová
Je to velmi smutné téma.Sama vím jak je těžké, když jste citově vydírán.Nikomu to nepřeji zažít.
Danka Rotyková
Pravdivý článek a taky ty dva případy, co popsala Zuzana Pivcová, to nejde vymyslet, to dokáže jen život sám. Je mi líto lidí, které to semele. Naštěstí jsem se o tom dozvěděla jen z vyprávění druhých.
Věra Ježková
Dobrý článek. V chránění svého prostoru /JC/ jsem mistr, zejména díky mamince. Ani citově nevydírala, hlavně nerespektovala soukromí. (Což já proto činím na 1000 procent. Maminku nešidím.) Jani, já jsem si to nezasela. :-)
Jana Šenbergerová
Sklidíme jen to, co zasejeme. A pokud nám úrodu zničí vichřice, sucho nebo odnese voda, i to jsme si někdy někde vykoledovali. A pak hodně záleží na tom, jaký postoj ke své špatné zkušenosti zaujmeme. Od něho se totiž odvíjejí ty příští. Všechno dobré i zlé, co zažívám, je mým vlastním dílem, i když to tak nemusí vypadat.
Naděžda Špásová
Bohužel, tohle bylo, je a stále bude, co bude svět světem. Hyenismus je nedílnou součástí tohoto světa. Není to sice pravidlem, ale ze zkušenosti vím, naštěstí ne vlastní, že čím víc se v rodině obětujete, tím větší nevděk sklidíte. Někdy mi to hlava nebere, co jsou lidé schopni kvůli mamonu vymyslet.
Zuzana Pivcová
Jde samozřejmě i o citové vydírání v partnerských vztazích ve stylu: Když se se mnou rozejdeš, tak si něco udělám. A někteří nejsou tak silní, aby si to vzali na svědomí, kdyby ten dotyčný svou hrozbu splnil. Znala jsem několik extrémních případů, už na VŠ v ročníku se jedna dívka s klukem rozešla, on si podřezal žíly, ale nezemřel, tak se k němu ze strachu vrátila. Když jsem je spolu viděla, tak on ji držel za ruku a pyšně si vykračoval, zatímco ona měla smutek v očích a byla na zhroucení. A nejhorší pro mě byl případ, kdy manželka měla vlastním zaviněním autonehodu, při které téměř úplně ochrnula. Manžel chodil do práce a staral se o dvě dost malé děti. měl nějak upravenou práci a ještě mu někdo z příbuzných s péčí pomáhal. Pak mu ale odborníci říkali, že to chce odbornou ústavní péči, protože on se úplně vyčerpá. Paní však řekla, že když ji dá do nemocnice, odmítne tam jíst a umře a bude ji mít na svědomí. A teď raďte, co s tím.....Každý má na něco právo.
Hana Rypáčková
Vydírá mě starý pes, starám se o něj, jak můžu, ale vysvětlujte mu to. .Neslyší, špatně vidí, bojí se a neustále se ke mně tlačí.Venku si mě nehlídá, klidně se rozběhne za jiným člověkem, sápe se na něj a chce hladit a pochovat, je vybíravý v jídle a hubený. Ještě, že neumí mluvit, co by o mně asi vykládal!
Olga Škopánová
Rada dobrá ale v rodině myslím nefunguje těžko můžou mladí ignorovat stěžujícího se seniora zvlášt když si stěžuje i u cizích lidí či na úřadech.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%