Hádanka - voda
pixabey

Hádanka - voda

1. 2. 2019

Máte dvě vědra, pětilitrové a třílitrové, a neomezený zdroj vody. Dokážete odměřit čtyři litry?

Existuje více než jedno správné řešení.

Fotohádanky
Hodnocení:
(5 b. / 5 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Zdenka Žichovská
Až teď jsem si přečetla předcházející odpovědi, na ten druhý způsob, který popisuje Zuzka jsem nepřišla.
Zdenka Žichovská
1/naplním 3litrové vědro a přeliju do 5litrového, 2/ještě jednou naplním 3litrové a přileju do 5 litrového - 1 litr už se tam nevejde, tak těch 5 litrů vyliju a do 5ti litrového přeliju ten poslední litr, naplním 3 litrové a přeliju do 5ti litrového Výsledek v 5ti litrovém kbelíku mám 1 + 3 litry. Je to jednoduché a snad jsem to napsala srozumitelně.
Jarmila Nedvídková
Já naplnila 5 litrový a nalila do 3.litrového a ten vylila. z 5 litrového nalila do třílitrového ty 2 litry co zůstaly. pak naplnila pětilitrový a dolila třílitrový takže mi zůstalo v 5 litrovém ta 4 litry. K druhému řešení paní Dejmkové mám dotaz. Máme jen dvě vědra a vodu, nebo je tu myšlené více věder 5 a 3 litrové? Vychází to z jejího druhého řešení. že si odlila do třetího vědra ty dva litry bokem. Chválím paní Zuzanu a Marcelu za první řešení.
Zuzana Pivcová
Tak my s Marcelou: 1. Naplním 3litrový a přeleju do 5litrového. Znovu naplním 3litrový a doleju potřebné 2 litry do 5litrového. V 3litrovém mi zbyl jeden litr. Vyleju celý plný 5litrový a přeleju do něj zbylý 1 litr z 3litrového. Pak natočím celý 3litrový a celý ho přeleju do 5litrového, kde čeká 1 litr. A mám 4. A řešení 2: Z 5litrového plného naplním 3litrový a ten vyleju. V 5litrovém zbyly 2 litry a ty přeleju zase do 3litrového, takže tam budou 2 l. Naplním celý 5litrový a z něj 1 litr naleju k těm 2 l v 3litrovém, aby byl plný. Tím pádem mi v 5litrovém zbyly opět žádané 4 litry.
Dana Puchalská
Sláva,ještě to se mnou není tak špatné.
ivana kosťunová
Psaly jsme najednou a řešení je stejné.
ivana kosťunová
Omlouvám se za překlepy, mám vytlučenou klávesnici, písmena smazaná, takže píši naslepo. Kdysi jsem to uměla, ale už to nedávám. :))
ivana kosťunová
Naplníme 3 litrové vědro, nalejeme do m5 litrového, znovu 3 litrové, dolejeme 2 litry do 5 l., zbyde 1 l. Vyleju 5kl vědro, z 3 kitrového naleju zbylý litr, naplním 3 litrový , přileju k 1 l a mám 4 l l. Bohužel,m toto řešení jsem nevymyslela jám ale manžel, ale myslím, že nemá chybu.
Vladislava Dejmková
Moje řešení: - naplním 5litrové vědro - z něj naplním 3litrové (zbudou 2 litry) - 3litrové vyleju - naleju zbylé 2 litry do 3litrového - naplním 5litrové - doleju z něj 3litrové (v něm je místo na 1 litr) - zbyly mi 4 litry Řešení 2: - naplním pětilitrové - z něj naplním 3 litrové - zbylé dva litry si dám stranou - znovu naplním pětilitrové - z něj třílitrové - zbylé dva litry předám k prvním dvěma litrům a mám 4 litry Pochvala všem, co přemýšleli!
Dana Puchalská
A znamínko neboli vodorovnou čárku bych si pak do toho vědra asi udělat nemohla,co ? To by bylo úplně nejlepší.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...