Skalický trdelník – sladký skvost slovenské kuchyně
FOTO: autorka

Skalický trdelník – sladký skvost slovenské kuchyně

14. 4. 2019

Slovenské historické města Skalica ležící v rázovité oblasti Záhorí v blízkosti českých hranic. Doslova na dohled od Hodonína se pyšní nejen jedinečnou architekturou, bohatým kulturním životem, ale především proslulo chutnými specialitami. Tím nejslavnějším je Skalický trdelník.

Historie jeho výroby se datuje od 18. století a je díky ústnímu podání spojena s osobou sedmihradského kuchaře, kterého do svých služeb přijal hrabě Józef Gvadanyi. Tento uherský generál ve výslužbě, uznávaný filosof a básník žil ve Skalici v letech 1783 až 1801.

Aby trdelník mohl nést označení Skalický, musí pocházet z oblasti zahrnující okresy Skalica a Senica, mezi řekami Morava, Teplica, Myjava a hranicí s Českou republikou. Originální Skalický trdelník je svou skvělou chutí na hony vzdálen mnohdy prapodivným napodobeninám, které se prodávají na stáncích po celé republice.

Skalický trdelník je sladká specialita s ořechovou chutí. Už samotný rituál výroby je předzvěstí vynikající chuti a gurmánského zážitku. Ve městě se dodnes vyrábí původní metodou na otevřeném ohni. Váleček z kynutého těsta podle tradiční receptury se namotává na dřevěný váleček zvaný trdlo, odtud název trdelník. Peče za stálého otáčení na otevřeném ohni.

Můžete si udělat výlet s ochutnávkou

V sobotu 18. května se ve Skalici uskuteční další ročník oblíbeného Trdlofestu. Jeho hlavní postavou bude, jak jinak, Skalický trdelník, který v roce 2007 získal jako vůbec první slovenský potravinářský výrobek ochrannou značku Evropské unie. Na Trdlofest pořadatelé připravili tradičně bohatý kulinářský program. Ochutnávky trdelníků, skvělého skalického vína a dalších místních specialit. Zájemci se budou moci zapojit do soutěží v pojídání trdelníku, originální skalické fazolové polévky, z dodaného těsta si na otevřeném ohni upéct svůj vlastní trdelník, anebo být přitom, když se bude péct maxitrdelník.

Součástí Trdlofestu bude i bohatý doprovodný kulturní program, kde si na své přijdou milovníci folkloru, dechovky a populární hudby. A samozřejmě nebudou chybět aktivity pro nejmladší návštěvníky. Ve městě i jeho okolí je bohatá nabídka ubytovacích kapacit a složité není ani vlakové spojení. Více informací získáte na www.trdlofest.sk.

 

Alena Kučerová pro portál i60

 

 

 

 

cestování gastronomie
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 2 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Helena Přibilová
Jako rodačka z Hodonína znám Skalici i místní specialitu trdelník. Není však jediná. Velmi oblíbené jsou i tzv. pirohy. Jedná se o koblihy ve tvaru válečku, které se různě plní (tvarohem, povidly, mákem, ořechy) a je to stejně jako trdelník velká pochoutka.
Dana Puchalská
O trdelníku jsem se poprvé dozvěděla v roce 1978, když jsem si koupila jednu knihu o jidlech na venkově. Jmenuje se "Kuchařka naší vesnice". Její salátové vydání mám v knihovně. Jsou tam i krásné, bohužel jenom černobílé fotky. Potom jsem je jednou ochutnala a musím říct, že jsou vynikající.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.