Příběh plzeňského domu Peklo

Příběh plzeňského domu Peklo

26. 4. 2019

Historie jednoho z plzeňských spolkových domů sahá do  konce 19.století, kdy se začaly v Plzni vytvářet první dělnické spolky. Tak vznikla myšlenka na vytvoření vlastního zázemí, které by splňovalo nároky na spolkový život. V roce 1885 byl založen "Spolek pro zbudování domu pro české dělníky" - Název "Peklo" vznikl pravděpodobně tak, že z výše položené lokality nebyly vidět usedlosti při řece Mži, ale pouze z nich stoupající dým. Kouřilo se tedy jakoby ze země - tedy přímo z pekla.

Celý objekt "Peklo" tvoří Fišerova vila z roku 1886, kterou si nechal postavit  plzeňský generálmajor Soukup. Než však byla stavba dokončena, generál se v probíhajících císařských manévrách tak blamoval, že byl zproštěn služby a z Plzně se odstěhoval. E.Fišer ji pak dostavěl. Je zajímavé, že ve vile nikdy nebyla zhotovená žádná koupelna. Původní Fišerova vila je novorenesanční budova nejblíže k mostu generála Pattona, kterou většina Plzeňanů považuje za původní Peklo. K této budově bylo na východní straně přistavěno schodiště vedoucí do zahrady u Mže. Vedle vily byl pak postaven  v roce 1894 "Dělnický dům", aby se stal tzv. dělnickým domem a střediskem všech činností západočeské sociální demokracie. Jako se říkalo v letech sedmdesátých sociálním demokratům "petrolejníci", tak v letech devadesátých se jim v Plzni začalo říkat  "pekelníci". Dělnictvo bylo na tento titul hrdé, znamenalo to příslušnost ke straně, která v Plzni stála v čele boje za práva lidu dělného. 

Velkou změnu pro celý areál Pekla znamenala výstavba pobřežní silnice podél Mže, která zabrala jeho zahradu. V současné době průčelí směrem k řece není příliš lákavé, je neudržované.  Dnes již není v provozu z celého památkově chráněného areálu ani malé Muzeum generála Pattona.

"Peklo" v průběhu let měnilo své majitele. Po sociálních demokratech přešlo do rukou ROH, kdy se jmenovalo Dům odborů. Od roku 1987 ho spravovala armáda. Z budovy byl Posádkový dům a teprve od roku 2003 je v majetku města Plzně. Radnice dlouhodobě plánovala rekonstrukci, kterou ale politici dodnes odkládají. Vloni v srpnu byl veškerý provoz uzavřen z důvodu havarijního stavu celého areálu. A to i přesto, že Plzeň má velký nedostatek prostor pro pořádání plesů, koncertů či jiné zábavy. Bývalý kinosál měl kapacitu cca 700 míst a pro dobrou akustiku byl využíván k poslechu koncertů vážné hudby. 

Typické pro Fišerovu vilu jsou čtyři věžičky, umístěné na střeše budovy. Vila ale nikdy nebyla součástí areálu Peklo. V roce 1937 byla prodána Svazu kovodělníků v Praze a po roce 1948 přešla do vlastnictví Krajské odborové rady a v současné době od roku 2013 je v majetku mé rodiny. Budova prošla velkou rekonstrukcí z vnějšku, ale hlavně vnitřní prostory byly rekonstruovány do původní podoby z důvodu, že objekt je památkově chráněn. Od roku 1990 měla naše firma v budově pronajmuto několik kanceláří. V současné době celá budova slouží k administrativním účelům.

V příštím článku Vás seznámím s historií dalšího spolkového domu NEBE, který patřil škodovákům.

V článku jsou použity dobové fotografie z Archivu města Plzně.

Informace z historie byly čerpány z knihy Příběhy plzeňských domů - autorů Anna Hostičková a spol. a Dějin dělnického spolkového domu "Peklo" v Plzni - autor Luděk Pik 

Barevná fota ze současnosti - vlastní

Můj příběh
Hodnocení:
(5 b. / 10 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Zdenka Soukupová
Vždycky mě mrzí , když se dočtu, že nějaká historicky cenná budova chátrá. Doufám, že tato úplně nezchátrá. Že se najdou peníze, které se dají do "Pekla".

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.