Znáte popenec obecný?
Ilustrační foto z pixabay.com

Znáte popenec obecný?

24. 5. 2019

Tuto drobnou a krásně kvetoucí rostlinku znají určitě všichni. Kvete od dubna do července drobnými modrými květy - připomíná květ hluchavky, vždyť také do čeledi hluchavkovitých patří. Roste opravdu všude kolem nás. Najdeme ji na loukách, mezích, ve vlhkých lesích, na pasekách, v křovinách a při okrajích cest. Dá se i pěstovat v zahradách a poslední dobou je to oblíbená rostlina do truhlíků na balkóny a také se pěstuje jako pokojová květina.

Popenec obecný - Glechoma hederacea

Lidová pojmenování - Břečťan zemský, kočičí noha, Openec, Zádušník, Budra, Husí nožka, Kondelík, Oponka, Pupenec, Švýcarský čaj.

Sběr

Sbírá se zejména nať. Sušíme ji buď ve stínu nebo uměle při teplotě do 40°Celsia. Také sbíráme oddenky.

Léčivé účinky

Rozpouští hleny, má dezinfekční účinky, tlumí průjmy, podporuje látkovou výměnu, detoxikuje játra, tlumí svědění kůže.

Čaj

2 lžičky čerstvé nebo 1 lžičku sušené nati zalijeme 250 ml horké vody a necháme 15 minut vyluhovat. Používáme jako kloktadlo při bolestech v krku nebo jako hojivý obklad. Lze použít i do koupele - pleť bude krásně jemná.

Sirup proti kašli s medem

Kvetoucí nať opláchneme vodou, nasekáme na drobno, dáme do hrnce, zalijeme vodou a vaříme 3 minuty. Pak necháme 15 minut vyluhovat. Tekutinu přecedíme do jiného hrnce, přidáme med a vaříme na mírném ohni do té doby, dokud nedosáhne hustoty sirupu. Sirup uchováme v lednici. Vydrží až 1 sezónu.

Sirup z popence a cukru

Budeme potřebovat - 2 hrsti kvetoucí nati, 1/2 kg cukru (dobrý je třtinový), 1/2 litru vody a 1 citron buď Bio nebo dobře umytý,1 hrst květů sedmikrásky

Nať opláchneme vodou, nasekáme spolu se sedmikráskami nadrobno a přelijeme vroucí vodou. Přidáme na kolečka nakrájený citrón a necháme 1 - 2 dny vyluhovat. Potom slijeme. Pak vaříme na mírném ohni spolu s cukrem tak, aby se dokonale rozpustil. Horký slijeme do skleniček a uchováme v chladu a temnu.

Zevní využití

Paličkou pořádně naklepeme listy i oddenky na kaši. Přiložíme na postižené místo, převážeme potravinovou fólií a necháme 2 hodiny působit. Je vhodný na ekzémy, lupénku, modřiny a podlitiny. Nedáváme na otevřené rány.

Využití v kuchyni 

Je vynikající do bylinkového másla, do tvarohových a jiných pomazánek. Dále do nádivek, pod maso, na posypání vařených brambor. Někdo jej přidává i do bramborového salátu. Vynikající je nadrobno nasekaný na chlebu s máslem. Chuť někomu připomíná bazalku nebo dokonce šalvěj. Vynikající je vaječná omeleta s popencem.

Lístky se také přidávají do dnes tolik oblíbených smoothies - spolu s pažitkou, zelenou petrželkou, saturejkou nebo koriandrem.

Skvělé smoothie je i z divokých rostlin - z  popence, kopřiv, řebříčku  a sedmikrásky.

 

Informace jsem čerpala ze svých knih a zápisků. Pod článek jsem přidala i kresbu popence obecného.

 

recepty
Hodnocení:
(5.1 b. / 8 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Ladislava Mikendova
Moc děkuji za tuto informaci. Tuto rostlinu jsem pokládala za plevel,protože mi úplně zamořil předzahrádku,kterou jsem před 20 lety založila před našim domem. Jeho šlahounů se nejde zbavit.Jen je zajímavé,že jsem ho zaznamenala jen v zeleé formě,nikdy ne kvetoucí.
Květuše Pinkasová
… a mi všichni říkali, abych ho netrhala, že bude pršet … Ještě, že jsem ho nevěstě dnes v záhonku s bylinkami nevyplela … Jsou v Itálii a my jezdíme krmit kočky a morče … Děkuji, Danuško!
Dana Puchalská
Mně to prostě baví. V mládí jsem chtěla být i zahradnické, ale naši mi to rozmluvili. Tak to dohání teď. To jen tak na vysvětlenou. Mívala jsem i herbář, ale ten mi před skoro 17 lety jaksi odešel.
Jitka Caklová
Wikipedie "hadr", ale nic proti, je to jen můj názor. Pan Vladimír Vytásek by "určitě zbledl závistí" :-)
Jitka Hašková
Dano, bezvadné. Jsi úžasná znalkyně bylin.
Eva Mužíková
Popenec ráda používám místo drahých zahradních květin , jako doplněk k jiným květinám do truhlíků. Jelikož vytváří dlouhé šlahouny, nahradí třeba bakopu a pod. Doporučuji.
Dana Puchalská
Já vím, doufám že Ti to Elen nevadí.
Elena Valeriánová
Popenec obecný nebo břečťanolistý roste snad všude a hojně. Taky jsem o něm psala, já jen nemám tak bohaté zápisky jako Dana. Ale tuto bylinku mohu doporučit, je chutná i když se s ní koření třeba salát.
Naděžda Špásová
Tak to máme asi na zahradě. :-)
Zuzana Pivcová
Otázka Co je popenec? byla zrovna v soutěži, které se před pár dny zúčastnila v ČT Jarka Handlová. Tak teď už to víme všichni a také s ním můžeme začít experimentovat.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.