Meruňkové koláče jsou neuvěřitelná dobrota
Ilustrační fotografie z pixabay.com

Meruňkové koláče jsou neuvěřitelná dobrota

13. 6. 2019

Dobrý den přeji těm, kteří mají rádi doma upečené ovocné koláče. Tentokrát jsem zvolila ovoce, které má velkou oblibu a nyní je jeho doba.

A to jsou právě meruňky. Věděli jste, že se u nás pěstuje zhruba 12 odrůd? Vyjmenuji ty nejoblíbenější - Radka, Ledana, Velita, Palava, Lerosa, Marlen, Kompakta, Lebela, Velkopavlovická, Goldrisch, Minaret a Harogem.

Uvádím dnes 2 opravdu vynikající a poměrně lehké recepty. 

Bramborový koláč s meruňkami

300 gr vařených brambor, 250 gr cukru, 4 vejce, 200 gr polohrubé mouky, 10 meruněk 

drobenka - hrubá mouka, cukr krupice, máslo 

Žloutky vyšleháme s cukrem a čtyřmi lžícemi horké vody, opatrně do nich postupně vmícháme mouku, nastrouhané brambory a tuhý sníh z bílků. Těsto nalijeme na tukem vymazaný a moukou vysypaný plech, poklademe je půlkami odpeckovaných meruněk řezem navrch. Koláč posypeme drobenkou (můžeme do ní přidat i mleté ořechy) a upečeme jej v troubě vyhřáté na 180 °C (30 - 40 minut). 

Drobenkový koláč s pudinkem

1 litr mléka, 2 vanilkové pudinky, 2 lžíce cukru, 1/2 kg meruněk 

drobenka - 600 gr polohrubé mouky, 1 Hera, 1 vejce, 1 vanilkový cukr, 1 prášek do pečiva 

Z mléka, pudinku a cukru uvaříme pudink. Ze zbylých ingrediencí připravíme drobenku. Tři čtvrtiny drobenky dáme na plech vyložený pečicím papírem, zalijeme ji ještě tekutým pudinkem, poklademe meruňkani a vše posypeme zbytkem drobenky. Pečeme 30 až 40 minut v dobře vyhřáté troubě. 

 

 

recepty
Hodnocení:
(4.8 b. / 11 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Blanka Bílá
Já mám nejraději s meruňkami obyč metýnku, potřenou tvarohem a posázenou meruňkami.Knedlíky jsou taky fajn, ale neraději mám, když se po ránu, či večer projdu po zahradě a utrhnu si do pusy ze stromu...Kupované, co se neurodily u nás, na Moravě, Slovensku neberu.
Danka Rotyková
Nikdy jsem neměla sílu odolat takovým dobrotám. Maminka mého manžela udělala z každého ovoce nebeskou manu. Bohužel, chutná mi všechno, sladké i kyselé. Ale dnešní rychlené a podtržené ovoce je opravdu horší chuti. Málokdy si pochutnám, ale do knedlíků a na koláče to ještě jde.
Dana Puchalská
Dobrá Věro, podívám se po tom ovoci, co máš ráda. :-) :-)
Věra Ježková
Neupeču. Nemám ráda meruňky, broskve a vůbec ovoce jím minimálně (kromě rybízu, borůvek apod.).
Dana Puchalská
Já si na vynikajících meruňkách naposled pochutnala loni v Bechyni. Na náměstí byl trh a meruňky voněly a chutnaly tak, jak by měly. Letos tam jedeme opět a už se na ně víc než těšíme.
Alena Vávrová
Koupila jsem asi stejné meruňky jako Jana Š. - na pohled krásné, ani jedna se nezkazila, ale naprosto bez chuti a vůně, dojedla jsem je téměř se sebezapřením. Jinak meruňky miluji.
Zuzana Pivcová
Když vidím ve zdejších obchodech meruňky, nemám na ně chuť. V 80. letech jsem bydlela v podnájmu v domku na Střížkově, který vlastnil výtvarník, ale měl tam jen ateliér. Na dvorku měl meruňku a ta byla jedno léto tak obsypaná, že se meruňky válely všude. Směla jsem si také nasbírat. Na to nezapomenu. Tehdy mě nenapadlo, že uzrají i v Praze.
Anna Potůčková
Souhlasím a stejně dobré jsou také kynuté knedlík s merunkami
Naděžda Špásová
Meruňky jím jen za syrova, v jakékoliv jiné podobě nepozřu.
Marie Doušová
V sobotu ho upeču ,už se na něj těším. Dík.**********

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%