Fotoreportáž: Lemberk
Foto autorka

Fotoreportáž: Lemberk

16. 6. 2019

Cestou do Kořenova jsme jeli kolem odbočky na zámek Lemberk. To byl pátek a v neděli, když jsme se vraceli, uskutečnili jsme tuto návštěvu, vzhledem k tomu, že se do těchto končin hned tak nedostaneme.

Zámek Lemberk se nachází v obci Lvová u Jablonného v Podještědí. Jeho předchůdcem byl středověký hrad, založený asi ve 40. letech 13. století, jako pomezní pevnost na obchodní stezce z Čech do Žitavy.  Nejznámější z držitelů  byl Havel z rodu Markvarticů, jehož manželkou byla Zdislava, která se díky své péči o poddané a hlavně nemocné a svými léčitelskými schopnostmi zapsala do dějin jako Svatá Zdislava. Známá je Zdislavina studánka, vodou z pramene této studánky léčila nemocné, slepé a chromé lidi. Zřejmě to byl také důvod, že zemřela patrně na nákazu TBC ve věku necelých 35 let. Její hrobku lze najít v chrámu sv. Vavřince a sv. Zdislavy v Jablonném. Za svatou byla prohlášena v roce 1995. Je patronkou Libereckého kraje. Z hradu Lemberk vznikl přestavbou v 16. století renesanční zámek. V současnosti je jako státní zámek ve správě NPÚ. Je přístupný veřejnost od dubna do října a myslím, že je opravdu na co se dívat. Veškeré podrobnější informace jsou dostupné na wikipedii.

My jsme návštěvu vzali letecky, uvnitř zámku jsme nebyli, fotila jsem jen to, kam jsem mohla  nakouknout. K zámku patří ještě, kromě studánky, Bredovský letohrádek s barokní zahradou. Ten je uzavřen z důvodu chystané rekonstrukce. Cestou krásnou lipovou alejí, která je také chráněna, narazíte na Kapli nejsvětější trojice, která je z důvodu vandalismu zazděna. 

V každém případě můžeme návštěvu této krásné památky doporučit

cestování
Hodnocení:
(4.8 b. / 17 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Marie Měchurová
V červnu to budou dva roky, co jsme tento krásný zámek navštívili a byli jsme z něho opravdu nadšeni. Potom jsem pokračovali kolem Zdislaviny studánky dál kolem nějakého jezera až do Jablonného v Podještědí, kde stojí za vidění Bazilika sv. Vavřince a sv. Zdislavy. Děkuju za připomenutí.
Ilona Erika Kolář
Na Lemberk se vypravuji již několik let.
Elena Valeriánová
Nadi, já děkuji za krásný výlet. Je to pro mě taková pěkná tečka za celým setkáním v Jizerkách. A v zámku jste nebyli, ale dost nám z něho ukazuješ. V každé obci, městě by měl být na veřejném prostranství pranýř a tam vandaly zavirat s cedulí, co provedl. O chlebu a vodě.
Naděžda Špásová
Díky za vaše příspěvky, vážím si jich. :-)
Mirek Hahn
Fajn článek. Také mám to místo rád, občas tam zajedu.
Zuzana Pivcová
Já jsem měla na mysli polský, později ukrajinský Lvov, za války pro Němce Lemberg. Tenhle u nás ostudně neznám vůbec, jen podle jména Zdislavy. :-D
ivana kosťunová
Zuzko- přesněji Lví hrad, protože Vartenbergové měli ve znaku lvici. ( Moje bývalá spolužačka tam prováděla během prázdnin) :))
Zuzana Pivcová
To mi pěkně zamotalo hlavu, protože díky archivní válečné dokumentaci jsem Lemberg vnímala jen jako německý název pro Lvov. Tady jsem nikdy nebyla a alespoň mi to přiblížily Tvé zajímavé snímky.
Alena Vávrová
Lemberk jsem zahlédla včera 2x a moc vzpomínala na naši návštěvu kdysi. Ta konírna má prý i úžasnou akustiku.
Libor Farský
Hezoučké !!!

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.