Jak moc nebezpečná je konzumace potravin v horku?
ilustrační foto: pixabay.com

Jak moc nebezpečná je konzumace potravin v horku?

30. 7. 2019

Je léto a to mnohdy přímo láká nakoupit si potraviny a pak si z nich vytvořit nejrůznější lahůdky ke grilování nebo pro piknik v přírodě. Ovšem vyšší teploty mohou při stravování sehrát velmi negativní roli, uškodit potravinám a v důsledku toho i nám.

Samozřejmě jsme si vědomi toho, že se potraviny v horku rychleji kazí. Je nutno na to myslet při samotném nákupu, při přepravě, skladování a zpracovávání. Teplo a vlhko nahrávají mikroorganismům, které způsobují nemoci střevního traktu. Zdravotně problematické jídlo však bohužel nemusíme na první pohled podle zápachu nebo vizuálních změn poznat. Buďme tedy raději trochu opatrnější než jindy.

Mezi nejrizikovější potraviny patří maso, ryby, vejce, jogurty, majonézy, cukrářské výrobky nebo zmrzlina. V zahraničí pak nemyté ovoce, zelenina, různé hamburgery, led v nápojích a nebalená voda. Pozor bychom si měli dávat hlavně u stánků rychlého občerstvení na ulicích, koupalištích, trzích, před supermarkety, kde mohou být potraviny vystaveny dlouho slunečnímu záření.

Při samotném nákupu bychom měli věnovat pozornost celkové hygieně prodejních míst, personálu, teplotě v chladicích prostorách, samozřejmě pak datu spotřeby. Při nákupu chlazeného a mraženého zboží je dobře toto s sebou nenosit zbytečně dlouho a při přepravě autem ho uložit do chladicího boxu nebo termosky. Již jednou rozmrazené zboží rychle spotřebujte, nedávejte ho znovu zamrazit. Zboží v prodejně, např. ryby nebo drůbež, u nějž máte pocit, že už bylo roztáté, raději nekupujte.

Při oblíbeném grilování nevystavujte maso přímému slunci. Na gril ho noste průběžně. Mělo by být řádně propečené, abychom se vyhnuli hlavně salmonele. Grilovat by se nemělo až do tmavé barvy, tuk by neměl stékat dolů a gril by měl vždy být důkladně očištěn.

Při vaření nenechávejte uvařené potraviny stát déle než 2 hodiny. Jídlo, které zbylo a dáváte ho do lednice, uzavřete do krabiček a oddělte od syrových nezpracovaných potravin. Každopádně je neskladujte dlouho.

Je třeba mít na paměti, že konzumací prošlých, zkažených či málo tepelně zpracovaných potravin si můžeme přivodit těžké zažívací potíže, ať již průjmy s horečkou, nebo žaludeční křeče a zvracení. Mnohem závažnější je pak salmonela, která může zapříčinit závažnější problémy, jako záněty kloubů či srdečního svalu nebo postižení nervového systému.

Ať tedy pro nás jídlo zůstane skutečně jen báječnou pochoutkou.

potraviny Zdravá strava
Autor: Redakce
Hodnocení:
(3.8 b. / 5 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%