Šrucha zelná - plevel, ale i bohatý zdroj vitamínů
Ilustrační fotografie z pixabay.com

Šrucha zelná - plevel, ale i bohatý zdroj vitamínů

13. 8. 2019

Nedávno byl v reportáži Eleny Valeriánové snímek této rostlinky. A ta mě v podstatě inspirovala k napsání dnešního článku. 

Vím, že je to vlastně invazivní plevel, ale má kupodivu i využití. 

Šrucha zelná i obecná - Portulacea oleracea 

Také se jí říká portulák nebo kuří noha. 

Sběr 

Sbírá se od časného jara až do podzimu. Používá se většinou čerstvá, ale lze ji i nasušit. 

Léčivé účinky 

Snižuje hladinu cholesterolu, zlepšuje trávení, je vhodná k léčení zánětu žaludku a střev. Snižuje horečku, urychluje hojení kůže, posiluje imunitu, je dobrá jako prevence proti zácpě. 

Zevní použití 

Čerstvými listy, respektive šťávou z nich, se potírají rány a popáleniny i od slunce. Zklidňují pokožku a urychlují její hojení. 

Odvar

10 gramů suché natě zalijeme 250 ml studené vody, necháme 10 minut vařit a potom 10 minut vyluhovat. Pijeme 3x denně nalačno. Je vhodný jako prevence proti infarktu, ateroskleróze a srdeční ischemii. 

Čerstvě vylisovaná šťáva 

Snižuje horečku a pomáhá odstraňovat kuří oka. Ale neskladujte jí dlouho! 

Má i zajímavé uplatnění v gastronomii. 

Je výborná v tvarohových a sýrových pomazánkách. Stejně jako nadrobno nasekaná na chlebu s máslem, sýrem nebo sádlem, tak, jak si mnozí dávají třeba pažitku či zelenou cibulku. Můžete ji připravit podobně jako špenát nebo dusit s vejci jako kapustu. 

Má mírně nakyslou a slanou chuť, proto při vaření dávejte méně soli a octa či citrónové šťávy.

Při vaření využijte šruchu dřív, než začne kvést.To proto, že má velmi hořkou chuť. 

Míchaný zeleninový salát se šruchou

3 rajská jablíčka, 2 papriky, 1 cibule, 2 hrnky natě šruchy

Zálivka : 50 ml vody, šťáva z 1/2 citrónu, 1 čajová lžička medu, saturejka dle chuti

Všechny suroviny pokrájíme a smícháme. Zalijeme připravenou zálivkou a podáváme vychlazené buď s chlebem či pečivem. 

Květy se nakládají do slaného nálevu a nahrazují tak kapary. 

Ze šruchy domorodci v Austrálii pečou chléb. 

Dvě zajímavosti na závěr. 

1.) Věděli jste, že dříve se věřilo tomu, že  šrucha odpuzuje veškeré zlo? Lidé ji u sebe nosili v podobě amuletu.

2.) Ten, kdo chová slepice a přidává jim do krmení šruchu, má záruku toho, že vejce budou mít krásně oranžové žloutky. A obsahují údajně mnohokrát více Omega 3 mastných kyselin. 

Informace jsem čerpala ze svých zápisků a knih. 

 

 

Hodnocení:
(5 b. / 6 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Dana Puchalská
Děvčata, nám roste šrucha i před domem. Ale tu sbírat nemůžu, pejsci a opilci z okolí na ní chodí močit. Škoda.
Libuše Křapová
Ivano, já ji mám na dvoře dost, přijď si natrhat. Pokud ti nebude vadit, že na ni Ferda chodí čurat :-( A nechce pochopit, že bych i já byla ráda zdravá
Dagmar Bartušková
Šruchu znám, ale netušila jsem o jejích blahodárných účincích.
Blanka Macháčková
Šrucha je na zahrádce nepřehlédnutelná. Co jsem si o ní přečetla, tak ji nepleju ale ochutnávám. Je to docela dobré. A jestli je to tak zdravé, tak už se těším na novou vitalitu. Manžel mi řekl, že plevele nejí a tak budu asi čerstvá a zdravá sama :-. Škoda.
Soňa Prachfeldová
Musím se víc koukat mezi plevele. Je to zajímavé a co toho člověk nezná, díky Danko za zajímavé poznatky .
Eva Mužíková
Tak u nás jsem tuto rostlinku asi neviděla, nebo jsem se jí nevšimla. Poohlédnu se.
Naděžda Špásová
Kytička je mi povědomá, možná jí máme na zahradě.
Dana Puchalská
Jedla jsem jí u přítelkyně, která má chalupu na Šumavě. Kdybych něčetla Tvojí reportáž kde byla ona fotka, možná bych na to už zapomněla. A moc mi chutnala.
Elena Valeriánová
Dano, mě by zajímalo, jestli jste ty recepty nebo alespoň některý, sama vyzkoušela a nebo to je jen teorie? Já šruchu používám za syrova stejně jako třeba pažitku, ale už jsem ji upravovala i jako špenát do slaných palačinek. A musím říct, že nám chutnalo. Jen když jsem ji namočila do vody a několikrát pořádně "vyprala" zůstalo v míse plno nějakých černých "teček". Napadly mě mšice, už jsem si řekla, že šruchu dám slepicím a basta. K mé úlevě jsem zjistila, že to jsou semínka. Šrucha už byla po odkvětu a hořká fakt nebyla.
Zuzana Pivcová
Jako klasická přírodní neznalka se dívám a nevím. Tak jsem alespoň zase o něco chytřejší.

Zpět na homepage Zpět na článek