Ostrovy pro nebojácné romantiky - Lefkada a Zakynthos
Foto: autorka

Ostrovy pro nebojácné romantiky - Lefkada a Zakynthos

15. 8. 2019

Navštívili jsme je v r. 2007 a 2008, leží v Jónském moři .

Lefkada je spojena umělou hrází s pevninou. Její název pochází z řeckého slova Lefko – bílý a je odvozen od bílých skal na jihu ostrova.

Naše základna byla v městečku Nidri, na východním pobřeží. Na západním se nacházejí nejkrásnější, rozlehlé pláže, často liduprázdné. Projeli jsme je autem a na jedné velké se vykoupali. Byla to pláž divoká a to, že tam nebyli žádní lidé, jen ta nekonečná mořská pláň a hukot vln, na mne působilo trochu stísněným dojmem, romantika neromantika.

Krásné jsou i malé ostrůvky Lefkadu obklopující. Půjčili jsme si malý člun a hodně z nich objeli. Kouzelné jsou malé plážičky tak pro dva. Nejznámějším ostrovem je ostrov Scorpios, vlastněný rodinou Onassisů, kde je i heliport. Zpoza útesů na nás vždycky vyrazila nečekaně nějaká veliká jachta, rozbouřila vlny a naše kocábka se mlátila na moři, div se nepřevrhla, zatímco ti na jachtě na nás vesele mávali. My se ovšem zatím už viděli, jak se pereme s vlnami a jsme nuceni doplavat na pobřeží vlastními silami. A tak jsme jim (aspoň já určitě) mávali poněkud méně vesele a nuceně.

Trojice ostrovů Lefkada, překrásný Zakynthos a úžasná Kefalonia (včetně těch ostatních, menších samozřejmě) je v podstatě seismickou zónou. Všechny ostrovy zakusily v minulosti zemětřesení s menšími či většími následky, častokrát byla zničena města i celé vesnice. Po přečtení popisu nejhoršího zemětřesení na Kefalonii v srpnu r. 1953, které bylo nazváno apokalypsou, kdy obyvatelé tehdy mysleli, že se jejich ostrov podle pověstí potápí, a volali na pomoc válečné lodě NATO – tehdejší účastníky vojenského cvičení u Malty, zatímco přeživší lidé čekali všichni na pláži, mi moje zbabělost zatím nedovolila ji navštívit, ačkoliv bych ji strašně ráda viděla i díky filmu o ní - Mandolíně kapitána Corelliho.

A tak jsem viděla kromě Lefkady zatím jen Zakynthos – tam jsem měla tu čest potkat se v moři osobně v Želví zátoce (pláž Laganas) s karetou – obří želvou, na tu pláž pravidelně snášejí vejce. Šlo mi o život, protože jsem se málem leknutím utopila – najednou se asi dva metry ode mne pod vodou objevil velký tmavý a kulatý stín. V tu chvíli nevíte, co to je, potápěčské brýle jsem neměla, abych se podívala (a nejsem si jista, kdybych se potopila a tváří v tvář stanula hubě karety, jestli by mi to nějak pomohlo). Začala jsem zoufale plavat ke břehu a pak mi to došlo, co to asi je – ohlédnu se a stín se stejnou rychlostí plavil ode mne. Asi jsme se lekly jedna druhé. Hlavně, že neplavala za mnou ! Nebylo to teda vůbec příjemné setkání, ale rodina mi pak zážitek záviděla.

Na Zakynthosu jsme  taky zažili (či spíše slyšeli) obrovské dunivé rány, až se trochu chvěla zem, o kterých jsem si nejdřív myslela, že to letadlo překonává zvukovou bariéru – ale ne, bylo to zemětřesení, jak nás při odletu informovala průvodkyně. Místní těm dunivým ranám už ani nevěnují pozornost. Ještě, že jsem tam žila v blažené nevědomosti a přičítala rány letadlům, jinak bych asi neměla moc klidné spaní a nocovala radši někde venku. V noci před zemětřesením tenkrát v r. 1953 na Kefalonii prý začali zoufale výt všichni psi a hýkat osli. Tady na Lefkadě v místě našeho pobytu i na Zakynthosu byly zřejmě už počty psů i hýkajících přežvýkavců eliminovány a možná, že i v současné době na Kefalonii…doba pokročila a kdo by nás tedy varoval, kdyby úřady zaspaly, ptám se ? Manžel na to, ať si prý s sebou vozím kanára…no dobrá a co z toho vyplývá ? Kdo se bojí, nesmí do lesa. A sedí na zadku doma v naší kotlině – nakonec, i tady vám může spadnout na hlavu třeba meteorit nebo něco z letadla, tak si vyberte !  :-))

Můj příběh
Hodnocení:
(5.1 b. / 9 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Dana Kolářová
Zajímavé.
Irena Drob
Lefkada byl první z řady řeckých ostrovů, které jsem navštívila. Nezapomenutelné zážitky, příjemní lidé a na vyhlášenou pláž Kathisma na západě jsme si zajely autobusem. Ten úchvatný pohled i strach při sjíždění autobusu na běloskvoucí pláž si pamatuji dodnes.
Eva Mužíková
Nádhera.
Alena Tollarová
Na Lefkadě jsem nebyla, na Zakynthosu dvakrát a doufám, že ne naposledy. Mám na profilu dva články. Zakynthos zemětřesení v roce 1953 postihlo také velice silně. Já jsem tam zažila silnou bouři. Je tam nádherně.
Anna Čípová
Díky za přiblížení míst, kam se už nepodívám.
Libor Farský
Kouzelné ...
Zuzana Pivcová
Byla jsem na několika řeckých ostrovech, ale, jak já říkám, v Jónském moři nikdy. Líbí se mi fotky i poutavé vyprávění. Faktické informace o různých objektech a destinacích mě moc baví.
Hana Nováková
Díky za krásný článek i doprovodné foto, bohužel, nikdy se sem nepodívám osobně.
Dana Puchalská
Moc hezký článek o místě, kam jsem se nikdy nepodívala a už asi nepodívám. A fotky jsou perfektní. Děkuju.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%