Celer umí vyčistit organizmus
Ilustrační foto: pixabay.com

Celer umí vyčistit organizmus

9. 9. 2019

Dobrý den všem, kteří mají stejně jako já zálibu v léčivých rostlinách. Tentokrát to ale bude rostlina, kterou všichni spíš považují za chutnou zeleninu. Ano, našla jsem pár zajímavých informací o  míříku celeru neboli celeru bulvovém - Apium graveolens. 

Nejenže neodmyslitelně patří do naší kuchyně, ale má dost léčivých účinků. 

Ale pro léčivé využití nekupujte celer v supermarketech. Tam není jeho kvalita tak dobrá. A k léčivému využití se rozhodně nehodí. Lepší je ten doma na zahrádce vypěstovaný nebo koupený od poctivých farmářů na trzích. 

Léčivé účinky 

Čistí játra a ledviny, pomáhá při léčbě revmatismu, dny, zánětu kloubů, artritidě, zánětech dolních cest dýchacích. Odvodňuje a zklidňuje nervový systém. Pomáhá při celkové očistě organismu. Pomáhá odstraňovat ledvinové a močové kameny a písek. Pomáhá s léčením vysokého krevního tlaku. 

Št'áva na pročištění organismu  

Šťáva z celeru - 100 ml, šťáva z mrkve - 300 ml, šťáva z červené řepy - 200 ml. Smícháme dohromady a pijeme ráno nalačno 1 týden. 

Nálev ze semen celeru

1 kávovou lžičku semen zalijeme 250 ml vroucí vody a necháme 10 minut vyluhovat. Potom scedíme a pijeme 2x denně při dně a revmatismu. Maximálně 6 týdnů. 

Odvar z kořene 

Kořen nastrouháme, usušíme a uchováme ve skleněné nádobě. 

1 kávovou lžičku kořene zalijeme 250 ml studené vody, povaříme 5 minut a potom necháme 10 minut vyluhovat. Pijeme 3x denně hodinu po jídle. Užívá se maximálně 6 týdnů. 

Celerová šťáva při léčbě cukrovky

1 dcl čerstvé šťávy z celeru může pomoci snížit obsah cukru v krvi. Pijeme ráno po dobu 4-6 týdnů.

Čerstvá šťáva 

Celerovou bulvu odšt'avíme v odšťavovači nebo pomeleme a vymačkáme z něj šťávu. Pijeme 50 ml 2x denně. Užívá se maximálně 10 dnů.

Informace jsem čerpala ze svých knih a zápisků. 

recepty
Hodnocení:
(5 b. / 12 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Alena Vávrová
Jsem též milovnice celeru.
Soňa Prachfeldová
Celer mám ráda uvařený osolený i s další kořenovou zeleninou.
Karel Drlík
Jako muž nad 70 rád předám svoje postřehy.Část celeru si na jemném struhadle nastrouhám,žádné velké množství tak asi šest polévkových lžic.Přidám trochu vanilkového cukru,lžičku sirupu a lžičku cukru.Kolečko citronu očistím od kůry,nakrájím a smíchám společně.Polovinu spořádám ihned a tu druhou nechám na večer.Je to výborné,bezva chuť.V našem věku nastupují problémy se zvětšenou prostatou.nechodím k urologovi,kupuji si Prostenal nihgt a vezmu si půl tablety na noc.Kromě toho pojídám borůvky a omáčku z borůvek a v létě třešně a višně.Samostatná kapitola je hygiena při tomto postižení.Zvolil jsem opatření které zabraňuje potřísnění prádla tou poslední kapkou.Používám stále vložku kterou si vyrobím z jednoho dílu toaletního papíru.Ten si naskládám asi na rozměr 1x3 cm a tuto vložku si po močení překryji konec moč.trubice a přehnu přes tento vynález kůžičku která vložku stabilizuje.Močení je sice častější ale stejně častá je výměna vložky za novou.Neomezuji příjem tekutin,vše se musí proplachovat a ředit.Nosím sebou v klíčence náhradních asi pět vložek pro případy výměny někde venku kde není přístup k toal.papíru.Tak milé seniorky ,poraďte toto zlepšení svým mužům a dohlédněte na realizaci.Není třeba s každou prkotinou lítat k lékaři.Zdravím.
Věra Halátová
Pán se ptá v zelenině po celeru. Nemáme, bohužel, odpoví prodavačka. Kupte si květák, ten taky obsahuje fosfor. Já nechci svítit, já chci zmužnět! Včera jsem si z poctivé vlastní zahrádky utrhla dvě dýně a udělala jsem z nich polévku. Mám tak pročištěný organismus, že už to dlouho neudělám.
Marie Ženatová
Mám vyzkoušenu šťávu z celeru, mrkve a červené řepy na pročištění organismu - skutečně vřele doporučuji, ale jen z vlastní zahrádky a bez chemických postřiků...
Dana Puchalská
Skvělý je na jemné nudličky naložený. Po něm bych se utloukla. Mňamka číslo 1.
Věra Ježková
Taky mne napadl nejdříve účinek celeru na pány. Nic proti němu nemám, ale vůbec ho nepoužívám ani nekonzumuji nějak zpracovaný.
Jana Šenbergerová
Šťáva na pročištění organizmu je nejen zdravá, ale také dobrá. Má to ale jeden háček - musí být čerstvá, ne koupená v obchodě.
Naděžda Špásová
Celer používám jen do polévky. Jinak ho moc nemusím.
Anna Potůčková
Celer mám nejraději jako řízek.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.