Rdesno léčí močové i ledvinové kameny
Ilustrační foto: pinterest.com

Rdesno léčí močové i ledvinové kameny

14. 9. 2019

Znáte ji určitě všichni. Roste opravdu všude kolem nás. Roste v v hutné i udusané půdě, kolem chodníků, a dokáže prorůst i asfaltem. Je to zkrátka a dobře plevel, ale jak se dočtete dál, je to také rostlina i užitečná. 

Je to rdesno (truskavec) ptačí - Polygonum aviculare. Má i zajímavá lidová pojmenování - chrustavec, chrust'ák, krevnice, křupavka, oupor, praščák, stržné koření, štikovec, trutovník, úpor, vlčoun, ucestka, harohaše, št'ukavka, stozrno, vrabčí jazyk. 

Sběr
Sbíráme kvetoucí nať, ideálně nyní na podzim. 

Léčivé účinky 
Zastavuje krvácení, léčí katar žaludku a střev, močové a ledvinové kameny a písek průjem, je močopudný, pomáhá při onemocnění kloubů, při revmatismu, dně, artritidě, při chronických nemocech dýchacích cest, je dobrý na mokvající a špatně hojící se rány.

Odvar proti močovým kamenům
6 čajových lžiček nadrobno nasekané natě zalijeme 1/2 litrem vroucí vody a necháme asi 15 minut louhovat. Potom scedíme a pijeme šálek 2x denně. 

Močopudný čaj 
1 až 2 čajové lžičky natě vsypeme do šálku vroucí vody, necháme 1 minutu povařit a pak 10 minut vyluhovat. Scedíme a pijeme 2x až 4x denně šálek mezi jídly. 

Směs pro zmírnění menstruačního krvácení 
Do větší skleněné nádoby nasypeme po 1 polévkové lžíci sušené natě truskavce, kokošky pastuší tobolky a řebříčku a vše zalijeme 1 litrem vroucí vody. Směs necháme asi 20 minut vyluhovat a potom ji scedíme do láhve. Uchováváme v chladničce a pijeme šálek 2x denně, dokud potíže neustoupí. 

Vinný odvar
2 - 3 kávové lžičky natě truskavce se svaří 2 minuty se 300 ml vína. Necháme 30 minut vyluhovat a potom scedíme. Pijeme 3x denně 100 ml před jídlem. Pomáhá při potížích s ledvinami, močovými cestami, žaludečních vředecha krvácení a při narušení žaludeční sliznice. Musí se užívat dlouhodobě. 

Informace k článku jsem čerpala ze svých knih a zápisků. 

 

recepty
Hodnocení:
(5.3 b. / 3 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Naděžda Špásová
Tak to znám z křížovky. :-)
Zuzana Pivcová
Vím, že truskavec byl součástí nějaké směsi, kterou doporučoval léčitel Janča, ale už si nedokážu vzpomenout, na co přesně. Díky, Dano.
Anna Potůčková
Zatím kameny nemám, ale dnu ano. Tak asi bych se po něm měla podívat a nasbírat a také vyzkoušet!
Věra Ježková
Danko, pozdě. Dvě ledvinové koliky už jsem absolvovala, při té první jsem myslela na eutanázii.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.