Kdy užívat doplňky stravy? Poraďte se s odborníky
Ilustrační foto: ingimage.com

Kdy užívat doplňky stravy? Poraďte se s odborníky

18. 9. 2019

Naše tělo tvoří mnoho prvků. Nezastupitelnou složkou jsou bezpochyby minerály a vitaminy, které mají vliv jak na naši fyzickou, tak psychickou kondici.

Určité živiny jsme schopni získat z potravy, někdy však tento druh příjmu nestačí a pak je třeba přistoupit k dalším zdrojům, a to k doplňkům stravy.

Dodržování správné životosprávy je bezpochyby cesta k aktivnímu a plnohodnotnému stáří. Speciálně pro seniory je tak důležité, aby kromě pohybu a racionální diety (ovoce, zelenina, ryby, vejce, rostlinné oleje…) dbali také na příjem správných a potřebných živin v koncentrované podobě – k tomu slouží právě doplňky stravy. Obzvlášť na podzim a v zimě bude organismus za tuto extra dávku biominerálů a vitaminů vděčný.

Senioři tak mohou podpořit svůj zrak, paměť nebo třeba prokrvování končetin. Zaměřit by se měli hlavně na vitaminy A, C, D a E a biominerály hořčík, selen a zinek – vápník lze v dostatečném množství získat z mléčných výrobků a vody. Pokud seniorovi některý z těchto nutrientů chybí, může pociťovat sníženou obranyschopnost organismu, což může mít za následek větší náchylnost k virovým a bakteriálním infekcím, ale také chronickým zánětlivým onemocněním (jako je například artróza).

Jelikož jsou kamenné lékárny i internetové obchody plné nejrůznějších potravinových doplňků, je dobré jejich výběr neponechat náhodě a řídit se aspoň pár základními pravidly:

Určitě se nebojte nechat si poradit – lidé mají občas tendence nechávat si své obtíže raději pro sebe a snaží se hledat řešení sami. Lepší je však zeptat se odborníka a nalézt vhodný doplněk stravy přímo na míru.

Kontrolujte produkt – ať už se jedná o kontrolu neporušenosti obalu, data spotřeby a výroby, nebo o obsah (účinných) látek. Nekupujte zajíce v pytli.

Důležité je také mít na paměti, že potravinový doplněk nenahrazuje pestrou stravu a návštěvu u lékaře – pokud máte zdravotní potíže a pochyby o svém zdraví, vždy raději jděte k lékaři.

Poslední tip ocení hlavně vaše peněženka – ne vždy dražší přípravek znamená lepší složení, proto se opět vracíme zpět k tomu, že je vždy lepší poradit se o vhodném doplňku stravy s odborníkem.

Výhodně můžete dopl\ńky stravy koupit prostředictvím Benefit Klubu.

zdraví
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 3 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Věra Ježková
Občas si rozpustím ve vodě půl tablety multivitaminu nebo hořčíku, hlavně proto, abych měla změnu v nápojích. Kdysi jsem si kupovala ostropestřec na játra. Jednou za rok si dávám balení Indonalu pro ženy. A např. hlívu udělám raději třeba jako guláš či ji přidám do palačinky, než abych ji užívala v kapslích.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%