Proč mám kocoura v paneláku
FOTO: autorka

Proč mám kocoura v paneláku

31. 1. 2020

Dlouhá léta jsme žili v romantickém domku blízko řeky v Braníku. Vystřídalo se u nás několik kocourů. Běhali samozřejmě svobodně venku. Okolo samé domky se zahrádkami, nad námi lesík, eldorádo.

Po 30 letech ale přišla nutnost se domku vzdát a přesunout se do paneláku. Jednání se vlekla roky a já jsem doufala, že se další dlouhé roky protáhnou.

V mezidobí jsem získala od sousedky mourovaté koťátko s růžovým čumáčkem. Sama jsem si kotě vybrala – chtěla  jsem co nejméně dravého kotíka, jako byl třeba v Ladově Mikešovi Nácíček, prostě největšího „poseru“ z vrhu. To aby se mi nezaběhl jako jeho předchůdce. Kocourka mi přinesli, lehl si způsobně na židli s packami složenými pod bradou a koukal, co se bude dít. Večer se stočil do klubíčka na peřině u mé ruky a předl, až jsme usnuli. Časem podnikal výpravy na zahrádku a na půdu, pak okolo domu, učil se lézt na stromy. Jednou se přiřítil s jekotem do předsíně, za ním banda branických kocourů rváčů, Mourek s natrženým krvácejícím uchem. Léčili jsme heřmánkem, ale ucho již nesrostlo.

Jednání ohledně domku nabrala po dvou letech nečekaně na rychlosti. Jednoho dne se ukázal nový nabyvatel a sdělil mi jízlivě, že „naše idylka skončila“. Sbalili jsme saky paky a stěhovali se. Ale kocoura jsem nechtěla zavřít do bytu bez možnosti chození ven, proto jsem se dohodla s jeho bývalou majitelkou, že si ho vezme zpět ke svým zvířatům.
A tak se rozběhla dvouměsíční e-mailová konverzace. Já s dotazem: Jak se daří Mourkovi? Odpověď: Bojí se ostatních koček, celé dny mňouká před svým bývalým domovem, je zubožený, nešťastný, hubený. Bylo to k nevydržení.

Po dvou měsících někdo zvoní. Otevřu, a za dveřmi bývalí sousedi s naštvaným kocourem v náručí: „Na, vezmi si ho, on si v paneláku zvykne“. A zvykl si. Nejdříve odvracel hlavu, vůbec se mnou nechtěl mluvit, ale nakonec sebou hodil na gauč s takovou úlevou…
Přestěhovali jsme se tedy s kamarádem Mourkem z Braníka na Žižkov oba, je tomu už deset let. Kocour chodí ven na lodžii, pozoruje ptáky, běhá po bytě a hraje si, nahřívá se na žebrech topení a uvítá každou návštěvu. Večer se mi smotá do klubka na peřině u ruky a přede, až oba usneme...a možná se nám zdá o starých dobrých časech.

Soutěž - Mazlíčci
Hodnocení:
(5.1 b. / 29 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jana Jurečková
Šťastně vše dopadlo. Kocourek vypadá moc spokojeně.
Irena Mertová
Taky zdravíme :-)
Vlasta Ladýřová
Moc pěkné! Tebe i Mourka zdravím.
Jaroslava Handlová
Zdravím Vás oba a přeji vzájemně šťastné chvilky s Mourkem, mňau :-)
Irena Mertová
:-) :-) :-)
Soňa Prachfeldová
Irčo lidí jsou různí a výjimky u nich asi platí více než u zvířat. Ta se nepřetvařují.
Irena Mertová
Děkuji i za kocoura... :-) . Ale Soňo, poznala jsem v životě i takové lidi, kteří měli rádi zvířátka a jinak za moc nestáli, bohužel..
Soňa Prachfeldová
Pořád říkám, kdo má rád zvířátka, je dobrý člověk se srdcem na dlani. A oni to vycítí a ví. Kočka či pes, jsou šťastní hlavně proto, že jsou se svým člověkem, pak je jim jedno, kde jsou.
Elena Valeriánová
Napsáno s laskavou něhou. Moc pěkné.
Lenka Kočandrlová
Kočky jsou krásní tvorové.Za posledních 25 let jsme jich měli 5.Některé byly jen domácí,ven nemohly,jen na terasu.Ale i tam klidně chytly ptáky....Nyní máme kočku,rozmazlenou,mlsnou,panovačnou, a k tomu ještě "venkovních" několik.Pohled na kočky,jak se povalují před domem na sluníčku,hrají si,honí se a nebo si vyhrožují,je nadevše.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%