Maminka a jejích 9 křížků
FOTO: p. Orlická

Maminka a jejích 9 křížků

4. 2. 2020

Když se řekne slovo maminka, mamka, mamča. matka, matička, mamulka, každý si vzpomene na tu svou drahou maminku. Ať ještě žijící, či se na nás dívá z nebíčka.

Moje maminka byla čiperná do 93 roků a samostatná, i když několikrát upadla, skončilo to jen s nějakou modřinou. Poslední její pád byl zlomený krček, který po odvozu do nemocnice jí ihned operovali. Jinak chodí s chodítkem, vozíčkem.
Už není samostatná, potřebuje 24 hodinovou péči a navíc ani ona, ani já s bráchou nemáme bezbarierový byt. A byt maminky patří od bráchy jeho synovi, mému synovci, i celý dům, kde bydlí i on s rodinou. Máme ji u nás v LDN, je to krásný dům s pečovatelskou službou a vzornými službami.

Za mamkou chodím skoro každý den, někdy přes den a bavím je ve splečenské místnosti, ty špatně chodící bábinky. Vždy jim nějakou chuťovku na zub donesu, uvařím kafíčko. Bábinky už na mne čekají a srdečně mě vítají.

Hodně mě to naplňuje, když je pobavím a vidím ty jejich rozzářené oči a jejich úsměvy, tak na chvilku zapomenou na ty svoje bolístky, které každý v tak vysokém věku má. Maminka recituje a ráda zpívá, tak mě doplňuje básničkami a písněmi ještě ze školy. I 12 slok z Kytice od K.J. Erbena - Polednice si pamatuje.Ale co bylo na oběd, neví, hodně zapomíná.

Stále jsou tam organizovány nějaké akce pro bydlící seniory. Tak vám jednu z posledních akcí nazvanou Den radosti přiblížím.
V ten den uspořádalo vedení zvláštní akci,.kde všechny babičky a dva dědoušky upravili, včetně manikury, pedikury a kadeřnice. Hezky je oblékli do jejich oblečení a pak už přišla paní fotografka, která je zvěčnila a fotky každé použili na Kalendář pro r. 2020. Měli občerstvení od sponzorů i s hudbou a zpěvákem. Babičky byly nadšené a jejich velký Den radosti s opečováváním si radostně užily.
Tady přikládám s dovolením autorky paní Orlické pár jejich fotografií.
.
Maminka je čím dál menší věchýtek a někdy také nechce moc poslouchat, má svou hlavu jako malé dítě. (Však vzpomeňte si na své dětství).

Mám pěkný vztah plný lásky a pozitivní energie se svou maminkou. Je mezi námi pouto dcery a matky. Takže pokud máte se svou matkou otevřený a citový vztah, velmi si ho važte! A važte si jí, pokud ji ještě máte.

A těm, kterým odešla tam, odkud není návratu, vzpomínejte na ni s láskou a pokorou, vždyť to byla ta máma, co nám dala život.

Děkuji vám, co jste můj článek po dvou letech přečetli až do konce.

Můj příběh
Hodnocení:
(5.1 b. / 36 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Alena Švancarová
Vaše maminka je stále hezká žena.
Danuše D'Engeli
Děkuji Alenko za hezký článek. Já mám maminku, které je 87 let a zatím je úplně soběstačná. Hodně za ní jezdím, i v této době. Mám ji moc ráda a přála bych si, aby tady byla ještě dlouho. Mám jen jednu mámu, nikdy už jinou mít nebudu. A tak si s ní alespoň hodně povídám. Letos přes léto jí chci uklidit dům, ve kterém bydlí. Zprvu nechtěla, ale pak na můj návrh přistoupila. Měj se moc hezky. Se srdečným pozdravem, Dana Měj se moc hezky.
Lenka Kočandrlová
Sláva,sláva! tak to má být.Chyby je nutné opravit.Přitom nad věcí být a nenechat se rozladit. Není nad poučení,že některý výraz správný není!
Alena Várošová
Pane Raška děkuji Vám za opravu chyby 95 křížků jež jsem ze svého hlediska nevnímala a určitě jsem nebyla sama.Proč z toho dělat vědu,snad se až tak nic nestalo.? Také děkuji i Zuzce a dalšm děvčatům,které mi napsaly komentář.Nechce se mi paní Končandrlová vysvětlovat,co je to profil,nebo-li uživatelské jméno.Co k tomu patří,ale nejste tady v tom sama.Hezký večer všem.
ivana kosťunová
Křížky neřeším, ale moc se mi líbí fotografie, jsou profesionální, a maminka je i ve svých letech "modelka" Krásně by s vyjímala v nějakém ženském časopisu na titulní straně.
Jan Raška
Chybu v titulku jsem opravil. Snad se tolik nestalo :-)
Zuzana Pivcová
Paní Lenko K., odpovím Vám raději na chatu Redakce.
Lenka Kočandrlová
Nevím,co tím myslíte,jaký vyplněný profil? Stále nechápu,proč nejde opravit takovou zřejmou chybu! Kdyby někdo napsal v nadpisu " Ribi na vánočním stolu " ,tak se to taky nechá být??
Ilona Erika Kolář
Mamince přeji ještě minimálně deset let ve zdraví. Náš život je naprogramován na sto dvacet let, ale to se zvažuje při ideálním prostředí.
Alena Várošová
Paní Kočandrlová,určitě to nebyla až taková kritika. Když jste taková opravdická osoba,tak můžete vystupovat pod vyplněným profilem,tak jak řada jiných lidí tady na íčku,když tak ráda diskutujete.I když nakonec mi do toho nic není.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.