Malíř Zdeněk Burian šel vlastní cestou
Repro: autorka

Malíř Zdeněk Burian šel vlastní cestou

19. 2. 2020

Ilustrátor, malíř a tramp Zdeněk Burian (11. 2. 1905 – 1. 7. 1981) byl malířem našeho srdce. Knihy s jeho obrázky hltal můj dědeček, moje máma, já, moji kamarádi i moje děti. A vycházejí též současně, což je skvělé, v dnešní době až nečekané.

Při pochůzkách po Praze jsem narazila na Galerii Smečky, kde právě končila výstava Burianových prací s názvem „Vlastní cestou“. Jednalo se o obrázky ze soukromé sbírky, hlavně originály ilustrací k dobrodružným knihám. Na barevném zarámovaném obrazu pak můžeme vidět akt malířovy sedmnáctileté dcery.

Fotografování povoleno. Proběhla jsem výstavou a snažila se aspoň něco vyfotit. Fotky nejsou nic moc, obrázky byly zasklené, světlo slabé a měla jsem jen mobil.

Odbornými kruhy Zdeněk Burian uznáván prý nebyl. Narozen ve znamení Vodnáře, šel vlastní cestou. Pro mě je ale součástí dětství, možná si ho někdo rád připomene.

 

kultura výtvarné umění
Hodnocení:
(4.9 b. / 17 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Martina Růžičková
Na výstavu jsem se bohužel nedostala, proto mě potěšila možnost si zde o ní přečíst. Jako malá jsem milovala pravěké příběhy Josefa Augusty a Eduarda Štorcha s Burianovými ilustracemi.
Jan Zelenka
Zdeněk Burian, to je nostalgie. Byl ale znám i ve světě. velký malíř a velké jméno. Díky za přiblížení malé části jeho díla!
Alena Vávrová
S ilustracemi Zd. Buriana jsem se setkávala i v mayovkách, které jsem si v dětství tajně půjčovala z tatínkovy knihovny.
Alena Tollarová
No jejda, že pamatuji. Obrazy Zdeňka Buriana musí snad znát opravdu každý, navzdory mínění odborných kruhů. Pamatujete si ze školy, jak se z kabinetu přinesla stočená velká role, která se pověsila na tabuli, opatrně rozvinula a ... objevil si třeba pravěcí lidé. :)
Libor Farský
Irenko, děkuji za výlet do krás dětství ...
Irena Mertová
Děkuji za vaše komentáře :-)
Soňa Prachfeldová
Moje oblíbená kniha v dětství byla Lovci mamutů , jeho obrázky se mi moc líbily a líbí i dnes. Jsou hezké a čitelné. Pěkné Irenko.
Dana Kolářová
Díky za info.
ivana kosťunová
Buriana mám spojeného s obrázky, které visely ve třídě na základce.
Jana Hošková
Burianovy obrazy jsem milovala...první jsem viděla také v u Štorcha - Lovci mamutů, Minehava a v ostatních dílech a už tenkrát mne uchvátily... Před několika lety jsem byla na výstavě Burianových děl v Obecním domě a ta mne dost zklamala, bylo tam toho málo - tyhle obrazy tam určitě nebyly... :-))

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.