Přetáhni vnoučka
pixabay.com

Přetáhni vnoučka

20. 3. 2020

V mém prozatím brožovaném životě jsem slyšela na nespočet oslovení.

V dětském věku jsem byla kočička, šmudlinka, cácorka, beruška, holčička zlatá, ale taky ségra, Ivaňák, Ivuša, káča pitomá. Později sluníčko, zlato, miláček, ale taky pizda a pěkná potvora. Když jsem nastoupila do pracovního procesu, oslovovali mě někteří zcela nelogicky soudružko, i když je k tomuto oslovení nic neopravňovalo. Členkou příslušné strany jsem nikdy nebyla. Ale našli se i tací, kteří mě oslovovali paní, takže jsem psychickou újmu neutrpěla. I když jsem měla jednou namále - to když jsem vedla své dvě děti do školky, a za mnou se ozvalo „ Uhni, holko, běž s těma sourozencema na stranu“ a kolem mě se přehnala funící korpulentní „madam“ honosící se velkým pozadím a velkou funkcí. 

Tím se dostávám do dalšího období života, kdy jsem byla máma, mamka, maminka, mamča. Nebo oslovení s ironickým podtextem matka pluku, moje zákonitá, nebo trochu otřepané „bytná“

Život plynul, a já jsem v prvním nárazu trochu nedobrovolně přešla do kategorie babiček. Ale zvykla jsem si. V současné době jsem tedy babička babča, nebo familiérně – babí-. Když mi manžel nedávno z legrace řekl „bábo“, opravily ho moje dvě vnučky unisono:“To není žádná bába, ale babička!“

Pamatuji se, že v dětství jsem měla k prarodičům podobný vztah. Měla jsem je ráda a oni mě také, naučili mě spoustu věcí, na které rodiče neměli trpělivost, a oni se zase bavili mými kousky, které někdy bylo i nutné před rodiči ututlat. Byli to prostě děda a babička, a nikdy, ani v myšlenkách jsem o nich neuvažovala jako o dědkovi a bábě.

Všechna ta oslovení jsem přijímala, protože ke mně nějakým způsobem patřila, nebo vystihovala mé současné vztahy s různými lidmi. Ale ani ke svým nepřátelům jsem si nedovolila se veřejně vyjadřovat s tak dehonestujícím oslovením, jako je dědek, nebo bába, a kdybych něco podobného zachytila u nich, reagovala bych velmi ostře.

Proto nechápu, proč bych takové oslovení měla akceptovat od někoho cizího, a ještě k tomu prostřednictvím veřejnoprávní televize. A to ani v tom případě, když mi jakýsi rozcapený vnouček, který má nejradši domácí kotlíkové brambůrky od babičky, nabízí „pomoc“.

V čem ta pomoc spočívá, nevím, snad se jedná o organizační zajištění těch, kteří chtějí pomoci seniorům, kteří pomoc potřebují. To se mne naštěstí netýká, dokáži se postarat o sebe, své blízké, a pokud mohu, pomohu i lidem, kteří to potřebují. Totéž vnímám ve svém okolí. Devadesátileté paní, která zde bydlí a už špatně chodí, vozí obědy pečovatelská služba a občas zazvoní nějaký soused, když jde na nákup, a nabídne obstarání nákupu. Vnímáme ji jako „tu starou paní z druhého patra“, nikoliv jako "tu bábu", proto není pro ni problémem nabízenou pomoc přijmout.

Všichni budeme jednou v takovém stavu, kdy se bez cizí pomoci neobejdeme. Já jsem si však stoprocentně jistá, že pokud mně v případě mého zchátralého stavu bude chtít pomáhat namachrovaný frajírek, který přišel „pomoci bábě a dědkovi“, seberu poslední zbytky sil, zakleju bezzubými dásněmi, zahrozím svraštělou pěstičkou a přetáhnu ho francouzskou holí.  

Můj příběh
Hodnocení:
(5 b. / 28 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Naděžda Špásová
Ivano, opět jsem se pobavila. Je to ze života. Kromě své rodiny od cizích lidí pomoc nepotřebujeme. Přiznám bez mučení, že jsem párkrát v životě výraz dědek a bába použila, ale ti dotyční si to fakt zasloužili. (◕ᴗ◕✿)
Irena Mertová
Normální tvar - nevím - možná babi? Babička a děda se říká obecně - a babička je tak vžité, že už to jako zdrobnělinu nevnímám. Souhlastím s Ivanou.
ivana kosťunová
Jano, a jak byste v tomto kontextu obhájila slovo "dědek" ? Za mne - není to o slovech, ale o tom, v jakém kontextu jsou použita. Z té reklamy nic láskyplného nevyzařuje, pouze jakási blahosklonná nadřazenost.
Jana Šenbergerová
Řekla bych, že na bábě nebylo nic pohoršujícího, vždyť nejedna porodní stála u našeho zrodu. Bába je výraz spisovný, a to, že jsme ho "povýšili" na slovo hanlivé, není jeho vina. Když jsme se s manželem poškorpili, většinou se se mnou udobřoval slovy: "Babo" moje, stejně tě mám rád." A mně to bylo milé. Když mě chce pozlobit moje malá vnučka, tak mi řekne babko a já na to Katko. Ba-bič-ko mi říká po telefonu, když ho nechce vrátit mamince a volání protahuje. Takže jako nemilé bych pociťovala asi až oslovení babizno. Ale chápu, že i se slovy máme různé zkušenosti a je možné se nás jimi nemile dotknout.
Ivona Lachová
Nějak se poslední léta slušnost a úcta ke stáří vytratila. Nejdříve "Přemluv bábu, přemluv dědka" a teď toto? Divím se veřejné televizi, že něco takového vůbec dává. Já jsem hned vypnula televizi. Za mne článek "Přetáhni vnoučka" je moc slušný.
Zuzana Pivcová
Perfektní, žes zareagovala, jak máš ve zvyku, na aktualitu, i když tentokrát poněkud jiného rázu než je třeba odchod nějaké osobnosti. Už jsem se těšila, až to vyjde. Ta výzva je ukázkou, jak má mladá generace, posílena mnohými opatřeními a sdělovacími prostředky, tendenci hodit všechny dříve narozené, bez ohledu na mentální i fyzický stav, do jednoho pytle neschopných, nemohoucích a nepotřebných. To je dost závažný problém. To, jaká se teď vytvořila kampaň proti dříve narozeným v Německu, že už si užili dost a hlavně tu vše zničili, se začíná blížit k pojetí Třetí říše, kdy režim likvidoval i lidi nemocné a mentálně postižené, aby "neužírali chleba". Nazýval je skutečně "Brotfresser".
Hana Nováková
moc hezky napsané
ivana kosťunová
Babka ?
Dana Puchalská
Tleskám a souhlasím,píšu Ti velkou 1s *****. :-) :-) :-)
Věra Ježková
Ivanko, super! Díky.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.